Hlavní obsah

Hit nejen do koupelny: „Pletené" dlaždice

Foto: rako

Drahý mramor? Nikoli. Takto krásné mohou být keramické obkladyFoto: rako

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Keramické dlažby a obklady byly vždy považovány za materiál sice odolný a velmi trvanlivý, ale z druhé strany také studený a tvrdý na dotek. Nové a dokonalejší výrobní technologie to však změnily – až uvidíte novinky na trhu, budete si je chtít pohladit! Podívejte se!

Článek

Sbíráte odvahu, že si do koupelny pořídíte výrazné obklady, třeba v žlutočervených barvách, aby působila teplým dojmem a útulně? Nebo sháníte dlaždičky s komiksem, které se staly hitem loňského podzimu? Zapomeňte na to! Jsou out! Současné trendy totiž překvapily nejen barvami, které zcela potlačují, ale hlavně vzorem! Určitě se vám budou líbit, koukněte se!

Dlaždičky jako upletené!

„Letošním trendům jednoznačně vládne fenomén 3D dekorů, které imitují ostatní materiály z běžného života – tedy nejen kámen či dřevo, ale nově jsou to i dokonalé imitace tapet, látek nebo třeba pletenin,“ vysvětluje Veronika Motyčková, zastupující italskou značku Mondo Ceramica a podotýká, že výhodou těchto dekorů je jejich široké využití, a to nejen u takzvaných nepřiznaných koupelen, které se dostávají do popředí. „Jednoduše řečeno jako nepřiznané koupelny lze označit třeba interiéry, kdy vana či sprchový kout stojí přímo v ložnici. A právě sem jsou imitace látek či pletenin ideální, neboť je můžete použít v obou částech místnosti.“

Foto: Siko koupelny

Až podle dotyku poznáte, že stěny v koupelně nejsou počalouněné, ale obložené dlaždicemi DiamondFoto: Siko koupelny

Foto: Siko koupelny

Imitace jiných povrchů je natolik výrazná, že barvy nejsou třebaFoto: Siko koupelny

Dokonale tištěný vzor vás přímo nutí, abyste si na obklady sáhli! Podporuje to ještě 3D efekt, kdy například u imitace kůže či čalounění máte pocit, že obklady jsou opravdu „prošité“, a tak v různé části mají různou tloušťku. Dokonalost napodobenině dávají i skoro „pravé“ knoflíky uprostřed. Totéž platí pro imitace pletenin. „Hlavním kritériem u nich je také naprostá autenticita, proto z obkládaček vystupuje jemná struktura, jež připomíná povrch tkané a na dotyk příjemné látky, které vás přímo nutí se obkladů dotknout," doplňuje Pavla Nováková za značku RAKO.

Foto: rako

Série Textile je věrná svému jménu a její povrch tvoří vzor pleteninyFoto: rako

Foto: Sapho

Nadčasovou kombinaci bílé a krémové barvy nabízí kolekce JuliettaFoto: Sapho

Dokonalé provedení vzorů zdobí a upoutá samo o sobě, barvy se tak stávají nejen zbytečné, ale u mnohých dekorů přímo nežádoucí. Podobně jako u tapet – zde jsou ty nejkrásnější roku 2012 – i zde převládají jemné a neutrální odstíny od bílé po šedou a od krémové po hnědou. Je to logické – přesně to jsou barvy dřeva, kamene a dalších přírodních materiálů, které obklady a dlažby imitují.

Foto: Mondo Ceramica

Zajímavého efektu dosáhnete kombinací napodobenin dřeva a kamene, jak ukazuje kolekce Casa dolce casaFoto: Mondo Ceramica

Foto: Mondo Ceramica

Kouzlo imitace mramoru lze ještě podtrhnout nestárnoucí mozaikouFoto: Mondo Ceramica

Z přírodních materiálů letí mramor

Imitují se však stále i přírodní materiály, tedy hlavně dřevo, kámen, cihelné pásky a hitem letošních kolekcí se stává mramor. „Díky nejmodernější aplikační technologii digitálního tisku je věrnost mramoru naprosto dokonalá. Kontrast bílé keramiky s jemnou strukturou žilkování přírodního kamene zajišťuje obkládačkám neopakovatelnou povrchovou kresbu,“ říká Pavla Nováková.

Velmi zajímavého efektu pak dosáhnete kombinací dvou „přírodních“ materiálů v keramickém provedení. Stačí si vedle sebe položit obklad se vzorem dřeva a mramoru, které k sobě zkrátka sedí. Tímto spojením vznikne prostor, který bude na sebe přitahovat pozornost nejen designem. Na rozdíl třeba od pravého dřeva u toho keramického oceníte jeho nezničitelnost i snadnou údržbu.

Foto: Mondo Ceramica

Imitace mramoru je díky dokonalému digitálnímu tisku k nerozeznání od origináluFoto: Mondo Ceramica

Foto: Sapho

Romantické obložení si snadno vytvoříte z obkladů kolekce BoiserieFoto: Sapho

Obklady v ložnici? Nedivte se!

Myslíte si, že jde pouze o módní trend, který nemá šanci na přežití a za rok či dva se opět vrátí květiny a pruhy v celé škále barev od červené přes žlutou a zelenou až po modrou? Možná se mýlíte! „Obklady už dávno nejsou jen záležitostí koupelen a kuchyní. Právě díky velkému množství designů, kvalitě materiálů a zpracování je lze použít kdekoli v interiéru. Romantiky jistě zaujmou motivy tapet a textilních vzorů, které taktéž patří mezi poslední trendy v keramických obkladech, a klidně se dají použít v ložnicích i obývacích pokojích,“ dodává Karel Novotný ze společnosti SIKO Koupelny.

Foto: SIKO koupelny

Velmi zajímavého efektu dosahují firmy kombinací lesklých a matných povrchůFoto: SIKO koupelny

Foto: Mondo Ceramica

Trendy u keramických obkladů nestaví na barvě, ale na 3D efektuFoto: Mondo Ceramica

Foto: RAKO

Jemný matný reliéf obkladů a dlažby Clay připomíná udusanou hlínuFoto: RAKO

Foto: SIKO koupelny

Dlažba velmi dobře napodobuje dřevo i svým formátem, který je shodný s prkny či parketamiFoto: SIKO koupelny

Foto: Villeroy & Boch

Řezané dlaždice jsou stejně jako mozaiky ideální k obkladům zaoblených plochFoto: Villeroy & Boch

A jak se líbí nové obklady vám?

Související témata:

Načítám