Hlavní obsah

Hledáte svíčku, která dokonale provoní váš domov? Našli jsme ji

Foto: Shutterstock

Na romantickou atmosféru, kterou umí vytvořit svíčky, nedáme dopustit. Vyberete si u nás svoji vůni?Foto: Shutterstock

Reklama

Dny se pomalu zkracují, tak se pojďte navnadit na novou blížící se sezonu v tom nejlepším možném duchu. Skvěle vám v tom poslouží třeba vonná svíčka.

Článek

Svíčky jsou teplým světlem, jehož historie je tisíc let stará. Od doby, kdy si Egypťané namáčeli papyrové válce do loje, uběhlo již moře času a oblíbenost tohoto bytové doplňku je stále větší a větší. Nejenže vám vonné svíčky umí zajistit přímo kouzelnou atmosféru, ale navíc jeji malý plápolající plamínek dokáže snadno zvednout náladu.

Jak správně vybírat a pálit svíčky?

Pokud už jste této „zábavě“ propadli, měli byste se řídit několika jednoduchými radami, které zajistí svíčce delší životnost, a vám tak i delší radost a zážitek.

  • Ze všeho nejdůležitější je knot. Udržujte ho zastřižený na délku 3–5 milimetrů. Kratší nezapálíte, delší deformuje svůj tvar a svíčka pak kouří.
  • Často se stává, že se z vypálené vonné svíčky stane „tunel“. Jak tomu zamezit? Nechte vždy rozpustit vosk až ke krajům dózy.
  • Pokud už zbývá jen 1,5 cm vysoká vrstva vosku, je čas se se svíčkou rozloučit.
  • Vonné svíčky nezapalujte jen na pár minut, ale na delší čas (doporučuje se doba 4 hodiny), tak, aby se vosk stihl zcela rozpustit a vůně se rozvinula na maximum.
  • Svíčku nezapalujte v místnostech, kde je průvan, ani na kolmých a nerovných plochách.
  • Chcete-li svíčku, která bude ekologická, bez negativních vlivů na vaše zdraví, a hlavně kvalitní, pátrejte po takových, které jsou vyrobeny z pravého vosku a mají kvalitní knot.
  • Oblíbené jsou i sójové svíčky, vhodné zejména pro alergiky, navíc uvolňující mnohem více vůně. Výhodou sójového vosku je navíc fakt, že se snadno odstraňuje z textilu nebo nábytku. Bohatě vám postačí horká mýdlová voda.
  • Kupujete-li svíčky ze včelího vosku, dbejte na jeho stoprocentní podíl.
  • Tereza Vašíčková ze společnosti La Almara ještě radí: „Velké oblibě se těší parfemované jíly ve tvaru srdíček nebo medailonků. Stačí nakapat pár kapek vonného oleje, který jíl rychle absorbuje a zajistí tak pozvolné uvolňování vůně kdekoli u vás doma. Vonný jíl může fungovat jako bytový difuzér nebo osvěžovač šatní skříně. Navíc se perfektně hodí jako drobný dárek pro vaše nejmilejší.“
  • V dnešní době je navíc moderní kupovat svíčky ve skleněných nebo jiných obalech. „Jako dekorace i praktický vonný bytový doplněk fungují svíčky v keramické nebo skleněné dóze. Zajistí, aby svíčka nestékala tam, kam nemá, a navíc vám po dohoření zůstane ozdobná sklenička, pohárek či dóza, kterou lze dále využít. Můžete do ní vložit dekorační předměty, jinou votivní svíčku bez obalu nebo jakékoli jiné poklady,“ dodává Jitka Mastná.

Posledním krokem je pak výběr té správné vůně. Potrpíte si na ty lehké květinové? Sáhněte po jemné růži nebo šeříku. Skvělá volba například do ložnice!

Kupujete dárek do domácnosti pro muže? Co takhle dřevitější vůně, jako je například jalovec nebo santalové dřevo?

Vůně jídla a koření zase dokonale navodí útulnou rodinnou atmosféru. Zapalte svíčku v obýváku nebo v kuchyni – hodí se zejména na chladnější období.

A pro ty z vás, kteří touží mít domov stále svěží, by si měli zapálit svíčku s vůní moře, čisté bavlny, aloe vera, bílého čaje nebo třeba šalvěje.

Provoňte zkrátka váš interiér přesně podle vašich představ a vracejte se domů každý den s radostí.

Foto: BellaRose

Pokud nevíte, kterou vůni svíček Meadows si objedat, pak je pro vás dárková kolekce 6 mini svíček, kde jsou obsaženy všechny vůně, jako stvořená. Cena 2390 KčFoto: BellaRose

Foto: Archiv firem

Květinové vůně vás přenesou do přírody, na louku nebo tam, kde to máte nejraději. Na foto (zleva): Yankee Candle, 619 Kč, Village Candle, 460 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Ovocné vůně dokonale osvěží a povzbudí všechny vaše smysly. Na foto (zleva): Meadows, 1090 Kč, Village Candle, 339 KčFoto: Archiv firem

Foto: BellaRose

Vonná svíčka ve skle od této francouzské značky obsahuje esenciální olej z růží. Panier des Sens, 359 KčFoto: BellaRose

Foto: BellaRose

Vonná svíčka s romantickou vůní Tiary vydrží hořet až 40 hodin. La Bonne Maison, 399 KčFoto: BellaRose

Foto: Archiv firem

Vonné svíčky jsou dárek, který vždy potěší. Na foto (zleva): Hygge, 839 Kč, Lavande, 743 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Potěšte muže ryze pánskou vůní, která se bude hodit do jeho pracovny. Na foto (zleva): Yankee Candle, 549 Kč, L:A Bruket, 1574 KčFoto: Archiv firem

Foto: BellaRose

Toužíte po svíčce, která bude nejen voňavá, ale navíc jedinečná? Reindeer je pro vás jako stvořený! Green Gate, 151 KčFoto: BellaRose

Foto: Archiv firem

Najděte svíčku, která přesně zapadne do vašeho interiéru. Na foto (zleva): Levand, 361 Kč, Panier des Sens, 359 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Oslaďte si život pomocí voňavých svíček. Budou se vám z jejich vůně sbíhat sliny. Na foto (zleva): Yankee Candle, 619 Kč, Village Candle, 339 KčFoto: Archiv firem

A jakou vůni preferujete vy?

Reklama

Načítám