Hlavní obsah

Hlídá někdo cizí vaše miminko? Pozor, aby neměl opar!

Foto: Profimedia

Jsou nemoci, které vaše miminko ohrozí, aniž byste si to uvědomili. Povíme vám, jaké to jsou!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přijedou vám na návštěvu babička s dědou a hned se hrnou k dítěti. A protože nejsou nachlazení, nemusíte jim v tom bránit. Jenže i když se cítí zcela fit, mohou dítě nevědomky ohrozit obyčejným oparem.

Článek

Katce přijela na návštěvu kamarádky a dva dny strávila hraním s jejím ročním synem. Protože je chlapeček hodně mazlivý, došlo i na polibky. Potom se ale kamarádka jen tak mezi řečí zmínila, že se jí asi zase dělá opar.

„Já opar nikdy neměla, ale došlo mi, že malého mohla nevědomky nakazit. Naštěstí ho nechytil, ale protože jsem si načetla, co všechno u hrozí, nebyla jsem ve své kůži,“ připouští Katka.

Přijíždí k vám na návštěvu příbuzní a už se těší, jak se užijí vašeho malého potomka. Jsou sice zdraví, ale i obyčejný opar je pro nejmenší nebezpečný. Proč a jaké další skryté nemoci dítě ohrožují?

Dva druhy oparu

„Opar – neboli infekce virem herpes simplex – HSV – se běžně projevuje mokvajícími puchýřky a patří mezi poměrně časté onemocnění u lidí. K přenosu klasického oparu dochází zejména slinami při polibku případně kontaminovanými předměty,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Klauzová, zástupkyně primářky Kliniky a institutu estetické medicíny Asklepion.

Pro upřesnění, rozlišují se dva typy oparu, a to HSV1, což jsou puchýřky na rtech, a HSV2, tedy puchýřky na pohlavních orgánech. Při zásadním selhání imunity mohou být virem postiženy i vnitřní orgány.

Foto: Profimedia

Pokud máte na rtech opar, nesmíte vaše dítě líbat!Foto: Profimedia

„Nejběžnější primární infekcí HSV1 u dětí je herpetická gingivostomatitida – zánět dásní, která se projevuje nejčastěji u malých dětí ve věku 1 až 3 let. Na sliznici dutiny ústní se tvoří bolestivé afty a onemocnění je provázené vysokou horečkou, zvětšenými podčelistními uzlinami a nadměrným sliněním,“ upřesňuje Kateřina Klauzová.

Hrozí dehydratace

U malých dětí hrozí kvůli bolesti v pusince ztížený příjem potravy a tím pádem možná dehydratace. „Onemocnění odeznívá spontánně během 10 dnů. U dětí s poruchou imunity může dojít k těžšímu průběhu onemocnění s výraznými celkovými příznaky. Vzácný kritický průběh provázejí dýchací potíže a křeče. Sepse organismu může vést až k úplnému selhání orgánů,“ varuje lékařka Kateřina Klauzová.

Opar na rtech je však jen jedna z kožních nemocí, kterou mohou dospělí dítě nakazit. Opatrní by při kontaktu s dítětem měli být i ti rodiče, prarodiče nebo návštěvy, které trpí pásovým oparem, na děti lze přenést například i bradavice, impetigo nebo třeba molusku. Věděli jste, že na dítě lze přenést i zubní kaz?

Foto: Profimedia

Dejte pozor i na své blízké. Prarodiče kontakt s dítětem myslí dobře, ale...Foto: Profimedia

Strašák kašel

A nemusí jít jen o kožní onemocnění, skrytým strašákem je třeba i černý kašel. Případů tohoto onemocnění je stále více a chytit ho lze prakticky kdekoli – v nákupním centru nebo hromadné dopravě. A zejména pro malá miminka je nemoc riziková. Pokud k vám tedy přijede na návštěvu babička a postěžuje si, že ji už několik týdnů trápí neustupující kašel, ale jinak jí nic není, zpozorněte.

Dětská lékařka Hana Cabrnochová však upozorňuje, že nejen děti jsou ohroženou skupinou. Dokonce častěji se stává, že dítě nakazí nějakou chorobou dospělého. „V dětském kolektivu se nemoci snadno šíří a děti nemoci nosí domů. Tam běžně nakazí rodiče,“ poznamenává Hana Cabrnochová. Upozorňuje, že ohroženou skupinou jsou těhotné ženy a senioři.

U těhotných může velké problémy způsobit nákaza neštovicemi, pokud je v dětství neprodělaly. V opačném případě totiž plodu hrozí vývojové vady. Prarodiče, kteří hlídají nemocného vnuka, zase musí myslet na to, že jejich imunita už je slabší a každá infekce je může ohrozit.

Nejste nemocní, tak se nebojíte, že nakazíte vnouče? Dejte pozor i na skryté strašáky.

Reklama

Načítám