Hlavní obsah

Homeopatika místo klasických léků: Lidé po nich sahají stále častěji

Foto: thinkstock

Léčbu lehčích onemocnění vás i vašeho potomka si můžete vybrat sami: klasickou, alternativní, či kombinaci obouFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že jste nedávno zvolili na nachlazení místo klasických léků homeopatika? Nebyli jste sami. Podle průzkumů stále více přibývá lidí, kteří sázejí na alternativní způsob léčby. Proč?

Článek

Čtenářka Karolína už několikátý rok bere v tomto ročním období preventivně homeopatické kapky na posílení imunity. „Dřív jsem byla během zimy mockrát nemocná, teď se mi to vyhýbá," pochvaluje si. A upřímně doplňuje, že neví, zda to je skutečně účinky homeopatik nebo souhrou náhod, že se jí chřipky vyhýbají. Každopádně těmto lékům věří. Co jsou vlastně homeopatika zač a proč jim přikládáte stále větší důvěru?

Obsahují minerály, ale i jedy

Homeopatika můžete užívat v různých formách: třeba kapky, kapsle, granule i jako sirupy. Předepsat vám je může lékař se specializací na homeopatii či homeopat. Ověřit či vyhledat si ho můžete v Homeopatické lékařské asociaci. Homeopatika jsou k dostání v lékárně, přičemž zakoupit některé můžete i bez předpisu. Jejich cena je dnes už srovnatelná s léky klasickými. V samotném homeopatiku pak najdete extrémně zředěnou účinnou látku rostlinného nebo minerálního původu. Perličkou je, že se homeopatika připravují i z hadích a hmyzích jedů, hormonů, schránek živočichů...

Kdy vám pomohou?

„Homeopatie je účinná při řešení funkčních potíží, viróz a alergií,“ říká MUDr. Hana Váňová z Homeopatické lékařské asociace, podle níž je tato léčba vyhledávána zvlášť v podzimním i zimním období, kdy je organismus vystaven poměrně velké zátěži. „Část pacientů ji totiž používá i preventivně či při potížích v období zvýšeného množství viróz či alergií,“ doplňuje Hana Váňová. A důvod, proč po ní saháte stále častěji? „Má přírodní charakter a absenci vedlejších účinků,“ uvádí MUDr. Jan Hlusička.

Foto: thinkstock

Nikdo netvrdí, že jsou homeopatika zázračná. Jen, že nemají vedlejší účinky a jsou přírodního charakteruFoto: thinkstock

Podle průzkumů se homeopatiky léčí třetina Čechů a až 72 procent lidí považuje léčbu za účinnou. Mezi jejich klady totiž patří i fakt, že nemohou svým obsahem tělu uškodit. Kromě léčby nachlazení či chřipky umí mimo jiné podpořit hojení při úrazech a operacích, jsou účinná u potíží psychosomatického charakteru a zlepšují v součinnosti s ostatními léky a terapiemi stav chronických chorob. „Homeopatika nemají chemickou toxicitu, což je u chronicky nemocných velmi významné,“ doplňuje Hana Váňová.

Kdy je nevolit?

Všimněte si důležité informace: při vážných onemocněních jsou homeopatika lékaři doporučována jen jako doplněk ke standardní léčbě. „Myslet si, že vás samy o sobě zachrání od angíny, zlomeniny či rakoviny, by bylo bláhové,“ varuje Jan Hlusička.

Taky možnost

Jestli tedy příště sáhnete místo klasického léku po homeopatikách, je jen na vás. Každý si hledáme způsob, jak být zdravý. A bez práce to nejde, takže třeba i nová cesta či jiný způsob léčby vám můžou prospět.

Co vy na to? Jaké jsou vaše zkušenosti s homeopatiky?

Reklama

Načítám