Hlavní obsah

Antikoncepce - v čem škodí?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Antikoncepce má své klady i záporyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Hormonální antikoncepce nemá jen pozitivní účinky. O kladech toho víme dost, ale orientujete se v tom, jak vám může uškodit? Jsou pilulky zázrakem, který vyřeší skoro všechno, nebo mají i svá tajemství?

Článek

Období o pár let zpátky bylo synonymem pro čas, kdy se snižovaly dávky hormonů tak, aby kombinovaná hormonální antikoncepce vykazovala co nejméně vedlejších účinků, ale zároveň si zachovala svoji spolehlivost. Nízké množství účinných látek je příčinou slabého krvácení z rodidel - špinění, což je velmi častý vedlejší účinek antikoncepce zvláště u té nízkohormonální.

Málo hormonů, více problémů?

Čím méně ethinylestradiolu tabletka obsahuje, tím větší je pravděpodobnost, že se žena tomuto efektu nevyhne, obzvlášť když je kuřačkou. Kouření cigaret hladinu estrogenů (ženských pohlavních hormonů) ještě více snižuje. Odborníci uvádějí, že tento problém řeší navýšením dávky antikoncepčních pilulek, pokud během třech měsíců užívání tabletek špinění samo nevymizí. Někdy ale ani toto opatření nezabere, takže nezbývá nic jiného než svoji antikoncepci vyměnit za jinou, s vyšším obsahem estrogenu. Špinění ale může mít důvod zcela někde jinde. Neléčený zánět pohlavních orgánů na sebe upozorňuje nejen výtokem, ale mnohdy právě i krvácením.

Přítomnost estrogenů také může způsobit napětí prsou, otoky, hypertenze, hlubokou žilní trombózu (vyššímu riziku jsou vystaveny ženy s obezitou, vysokou hladinou krevních tuků, diabetičky a opět kuřačky), embolie a nepravidelné krvácení, které ani tak nemá negativní vliv na organismus jako spíš na psychiku.

Mám bolesti

Hormonální antikoncepce je často spojována s nepříjemnými změnami. Kromě nevolnosti, pocitů na zvracení, vynechání krvácení apod. jsou to hlavně potíže psychického rázu: deprese a nervozita. To ale není všechno.

Účinek antikoncepce bývá snížen užíváním barbiturátů, antibiotik a léků na léčbu epilepsie. Pokud bereme některé léky z posledních dvou zmíněných skupin preparátů, nedá se na antikoncepci spolehnout (to platí zhruba ještě další měsíc po ukončení léčby) a je proto třeba zvolit doplňkový antikoncepční prostředek - kondom. Chránit se i „jinak" je vhodné také tehdy, když nás trápí zvracení - účinné látky se nestačí vstřebat, pokud ke zvracení dojde dvě hodiny od podání tabletky. Při průjmu se ale stejného rizika obávat nemusíme.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Antikoncepce je často spojována se změnamiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Menstruace? Teror!

Pilulky dokáží připravit perné chvilky v období menstruační pauzy. Mnohé ženy si stěžují na křeče, bolesti podbřišku, slabost, malátnost a další specifika. Aby vůbec mohly plnit své denní úkoly, užívají pro zmírnění bolestí léky - většinou právě barbituráty (např. ibalgin). Tudy ale cesta nevede. Nevolnosti signalizují, že zvolená hormonální antikoncepce organismu nevyhovuje a žádá si její změnu. Upozorněte svého gynekologa, že trpíte bolestmi, a společně nalezněte lepší řešení než v kabelce nosit platíčka růžových tabletek. Věda dělá pokroky a nová antikoncepce vás může nepříjemností zbavit. Pozitivně se v poslední době mluví například o novince jménem Yaz.

Shrneme-li fakta a informace o této formě ochrany početí, vyjde nám, že pozitivní účinky hormonální antikoncepce naštěstí vyváží ty negativní. Stačí se jen ozvat a netrpět zbytečně. Gynekolog má povinnost najít takové pilulky, které vám budou po všech stránkách vyhovovat.

Reklama

Související témata:

Načítám