Hlavní obsah

Dezerty lehké jako sníh: Cupcakes, pomerančové řezy i citronové koláčky

Foto: Greta Blumajerová

Dneska si přijdou na své milovníci křehounkých sněhových dezertů

Sněhové dezerty mají hned několik výhod: na povrchu krásně křupou, na jazyku se přímo rozplývají, a ještě vám většinou zbudou žloutky na lahodný krém, kterým je můžete doplnit. Takže můžeme jít na to?

Článek

Naší obliby dezertů z bílkového sněhu jste si už asi všimli: jen namátkou jsme pro vás pekli malinové pusinky, rebarborové mini pavlovy či francouzské makronky. Sněhové dezerty jsou totiž luxusní! Aby se stáhla sladkost sněhu, je nejlepší ho doplnit kontrastními citrusy či kakaem: já vsadila na žloutkovo-citronový lemon curd (což je geniální způsob, jak k bílkům zároveň upotřebit žloutky), kakaové těsto a náplň z krvavých pomerančů.

Kakaové cupcakes se sněhovou čepicí

Na asi 12 cupcakes potřebujete: 100 g másla, 100 g cukru krupice, 40 g holandského kakaa, 2 vejce, lžičku vanilkového extraktu, 220 g hladké mouky, lžičku jedlé sody, ¼ lžičky soli, 250 ml mléka

Na dokončení: oblíbenou kyselejší marmeládu (nebo lemon curd z následujícího receptu), 4 bílky, 200 g cukru krupice

Foto: Greta Blumajerová

Bílků v krému se nebojte, jsou samozřejmě tepelně upravené

Postup: Změklé máslo prošlehejte s cukrem a kakaem, vmíchejte vejce a vanilku a přidejte mouku smíchanou s jedlou sodou a solí. Zřeďte mlékem a těsto rozdělte do muffinových košíčků, mělo by sahat do 2/3 výšky. Pečte asi 20 minut při 180 °C.

Bílky s cukrem za stálého šlehání metličkou zahřejte ve vodní lázni na 60 °C a poté ušlehejte dotuha. Z vychladlých koláčků uřízněte špičku, kousek těsta zevnitř vykrojte (a snězte :-)), naplňte lžičkou marmelády nebo citronového krému, přiklopte „pokličkou“ a ozdobte sněhem. Cupcakes dejte na chvilku opéct pod gril, aby špičky sněhu zezlátly.

Tip: Milujete roztomilé cupcakes? Upečte si i ty inspirované českou kuchyní: perníkové muffiny s mandlemi v karamelu!

Sněhová očka s citronovým krémem

Potřebujete: 4 bílky, hrnek cukru krupice, lžičku škrobu, lžičku octa

Na lemon curd: 4 žloutky, 3 chemicky neošetřené citrony, 60 g cukru, 60 g másla

Foto: Greta Blumajerová

Křehké slaďounké košíčky perfektně doplní svěží citronový krém

Postup: Bílky s cukrem šlehejte elektrickým šlehačem 3 minuty na nejnižší stupeň, poté výkon zvyšte a došlehejte dotuha. Před koncem šlehání přidejte škrob a ocet. Sníh by měl být opravdu pevný, aby držel tvar. Naplňte ho do cukrářského sáčku s kulatou zdobicí špičkou a na plech vyložený pečicím papírem tvořte asi v průměru 4centimetrová kolečka, kterým vytvořte zvednuté okraje, aby vznikla mistička. Pečte asi hodinu při 100 °C (jestli máte troubu s cirkulací vzduchu, použijte tento program), pak otevřete dvířka a košíčky nechte v troubě vychladnout.

Mezitím si připravte krém: šťávu a najemno nastrouhanou kůru z citronů dejte do ohnivzdorné misky nebo rendlíku, přidejte cukr, žloutky a máslo a prošlehejte. Ve vodní lázni pak asi 15 minut při stálém míchání zahřívejte, dokud krém nezhoustne na konzistenci pudinku. Nechte ho vychladnout a plňte s ním košíčky.

Tip: Košíčky plňte až těsně před podáváním, aby sníh nenavlhl. Lemon curd vydrží v lednici až dva týdny, tak si ho připravte rovnou víc a příště s ním upečte citronový cheesecake podle naší nejmladší blogerky.

Křehký pomerančový koláč

Na formu 22 x 22 cm potřebujete: 260 g hladké mouky, lžíci cukru moučka, ¼ lžičky soli, 1 vejce, 125 g másla, 2 lžíce ledové vody

Na krém: 600 ml pomerančové šťávy (já použila krvavé pomeranče), 100 g cukru krupice, 3 žloutky, šťávu z ½ citronu, 30 g kukuřičného škrobu, 1 vejce, 50 g másla

Na sníh: 3 bílky, 150 g cukru krupice, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžíce vinného octa, lžíci holandského kakaa

Foto: Greta Blumajerová

Pod kakaovým sněhem se ukrývá lahodný krém z krvavých pomerančů a křehké máslové těsto

Postup: Mouku, cukr, sůl, vejce, máslo a asi 2 lžíce ledové vody zpracujte (klidně v mixéru) na hladké těsto, nechte ho 15 minut v lednici odpočinout a poté vyválejte do tenka. Přeneste ho do formy vyložené pečicím papírem, a než se rozehřeje trouba, dejte formu do lednice. Pečte při 170° asi 25 minut.

Pomerančovou šťávu přiveďte k varu a nechte odpařit zhruba na polovinu. Cukr, žloutky, citronovou šťávu, škrob a vejce prošlehejte a za stálého míchání přidejte k pomerančové šťávě, asi 5 minut povařte do zhoustnutí, nyní vmíchejte změklé máslo a nechte vychladnout.

Bílky s cukrem šlehejte elektrickým šlehačem 3 minuty na nejnižší stupeň, poté přidejte škrob a ocet a došlehtejte dotuha, aby vám vznikl pevný a lesklý sníh. Na závěr přidejte kakao, a už jen lehce promíchejte, aby vzniklo mramorování.

Předpečený korpus naplňte krémem a cukrářským sáčkem s kulatým otvorem na něj tvořte malé pusinky. Jestli nemáte zdobicí sáček, klidně sníh na krém jen nepravidelně rozetřete. Pečte při 170 °C asi 15 minut nebo až sníh zpevní. Po vychladnutí poprašte kakaem.

Při pečení s bílkovým sněhem či žloutkovým krémem se často řeší, co se zbylou částí vajíčka. Máte pro ostatní čtenáře nějaký tip, jak upotřebit přebytečné žloutky a bílky?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama