Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jak vypadají ideální řezy? Dole ořechové těsto, na něm tvarohová náplň a navrch nadýchaný sníh. Jestliže souhlasíte, utíkejte rovnou do kuchyně. Dnešní recept totiž vážně nemá chybu!

35 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto na formu o průměru 26 cm
  • 50 g másla
    7
  • 120 g hrubé mouky
    1
  • 100 g vlašských ořechů
    8
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
    1
  • 1 ks vejce
    3
Náplň
  • 500 g polotučného tvarohu
    7
  • 70 g cukru moučka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 75 g másla
    7
  • 2 ks žloutků
    3
Pěna
  • 2 ks bílku
    3
  • 50 g cukru krupice
Vymazání formy
  • 1 lžíce tuku
  • 1 lžíce hrubé mouky
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Pokud byste řezy chtěli dělat ne do formy, ale na plech, zdvojnásobte množství surovin s jedinou výjimkou: na těsto bude stále stačit 1 vejce a mouky bude potřeba 200 g, nikoli tedy celý dvojnásobek.

Všechny suroviny vyndejte z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Na pracovní desku nasypte mouku, přidejte prášek do pečiva, cukr a 50 g másla nebo tuku na pečení. Z uvedených surovin vyrobte těsto, které bude držet aspoň trochu při sobě. Pak přidejte ořechy a vajíčko a propracujte tak, aby těsto bylo krásně jednolité.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Formu vymažte tukem a podle potřeby i vysypejte hrubou moukou. Těsto urovnejte ho do formy. Troubu zapněte na 180 stupňů.

03.

Máslo, žloutky a oba dva cukry vyšlehejte do pěny, do které následně vmíchejte tvaroh, který jste předtím zbavili syrovátky (stačí ho buď nechat chvíli stát v teple a slít, nebo ho dát asi vyvěsit do bílého ubrousku). Ochucený tvaroh urovnejte na těsto a dejte péct.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Mezitím vyšlehejte zbylé dva bílky s krupicovým cukrem do tuhého sněhu. Po asi 30 minutách pečení, když povrch tvarohu začíná lehce zlátnout, koláč vyndejte a na něj rozprostřete vyšlehaný sníh. Pečte ještě asi 10–15 minut dozlatova, nechte vychladnout a můžete podávat!

Energetická hodnota celkem pro 1 koláč
Energie13 692,6 kJ
Bílkoviny105,34 g
Tuky196,76 g
Sacharidy265,85 g
Sůl0,98 g
SAFA76,96 g
Vláknina11,4 g
Cukry155,41 g
Související témata:

Načítám