Hlavní obsah

Hravé poznávání zabaví tátu i syna

Reklama

Potřebujete zabavit muže a děti, abyste si odpočinula, vyrazila s kamarádkami za nákupy nebo konečně doma uklidila? Vyexpedujte je někam, kam se nakonec budou sami chtít vracet! Do plzeňské Techmanie.

Článek

Tohle science center leží poblíž nádraží Plzeň – Jižní předměstí, na kraji areálu Škodovky. Tvoří ho dvě historické tovární haly, kolem nichž vedou koleje železniční vlečky, takže při troše štěstí si tu na své přijdou i fandové železnice. Unikátní staré lokomotivy jsou ale i součástí expozic, protože představení průmyslové historie plzeňského regionu sem prostě neodmyslitelně patří.

Budova plzeňské Techmanie (vlevo) a jejího 3D Planetária (vpravo)

Nejmenší děti nadchne expozice Malá věda, kde můžou běhat po hrajících schodech, jezdit na skluzavce nebo dobývat hrad. Ty trošku větší se určitě ochotně ponoří do poznávání přírodních zákonů spojených s vodou v expozici Vodní svět. Čtenáři Jacka Londona si mohou zkusit vyrýžovat pár zrnek zlata v expozici Vzhůru dolů a tatínky tu dozajista na dlouho zabaví malý bagr, do nějž mohou usednout a pracovat. Teenageři mezitím mohou vstoupit do virtuální reality a stát se součástí počítačové hry.

Expozice Malá věda v Techmanii potěší nejmladší zvídavce

V expozici Edutorium si pak všichni mohou parádně pohrát s fyzikou: čeká je tu obří lidské jo-jo, nakloněná místnost, basketbal, kde míč dostáváte do koše pomocí proudu vzduchu, nebo třeba kulečník, v němž se skoro nejde netrefit.

Edutorium je nejstarší a nejrozsáhlejší expozice v Techmanii. Je zaměřená na fyziku a rozšíří obzory školákům i jejich rodičům

Expozice Vesmír v budově 3D Planetária

Druhá budova Techmanie skrývá jediné 3D planetárium v Česku, 3D Cinema a expozici Vesmír, v níž děti i dospělí mohou okusit pocity kosmonautů při výcviku. Stačí usednout do gyroskopu a nechat se roztočit. Planetárium je vezme na živě komentovanou procházku až do nejzazších hlubin kosmu nebo se tu mohou podívat na filmy s tematikou vesmíru, které jsou určené i nejmenším divákům.

3D Cinema zase zve na cestu do hlubin času, konkrétně mezi titány doby ledové. Jedinečný zážitek přináší Science On a Sphere. Uprostřed temné místnosti se vznáší velký, skoro dvoumetrový, globus, jenž může být kteroukoli planetou sluneční soustavy, nebo se na něm odehrávají krátké animované filmy přibližující děje na Zemi.

Expozice Budoucnost na talíři

Jediné 3D Planetárium v ČR

V Techmanii se můžete zúčastnit zábavných a naučných programů v dílnách a laboratořích

Rozlehlý areál Techmanie zahrnuje i parkoviště a restauraci, takže se tu opravdu dá prožít celý skvělý den.

Reklama

Související témata:

Načítám