Hlavní obsah

Hrůzy mateřství? Víme, co je na proplakaných nocích dobrého!

Foto: thinkstock

Mateřství stojí za to, i když si přiznejme, že je to občas pořádná dřinaFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Své dítě milujete, přesto, když budete upřímné, ne vše vás na mateřství baví. Probdělé noci, vztekání nebo neustálý hluk. Ale i na těchto hrůzách rodičovství se dá najít něco pozitivního!

Článek

Je to velká dřina, ale stojí za to. Tak vám asi odpoví většina maminek, když se jich zeptáte, jaké to je mít dítě. A kdybyste se zeptali, co je na mateřství nejhorší, nejčastěji by vyjmenovaly následujících pět „nepříjemností“. Ale na vše se lze podívat i z druhé strany.

1. Probdělé noci

Několikahodinový nepřerušovaný spánek má minimálně během prvního roku cenu zlata. „Nejvíc vyčerpává spíš strach a otázky typu, proč pláče, co mu chybí, kdy to skončí. Ale po každé noci přijde zase ráno a denní světlo všechno rozzáří,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková, mimochodem maminka dvou holčiček, z nichž té menší je 14 měsíců.

A jaké že jsou výhody nocí, kdy se nevyspíte?

  • Objevíte své skryté rezervy. Zjistíte, že toho vydržíte mnohem víc, než by vás kdy napadlo.
  • Natřásáním a chováním plačícího dítěte dokonale posílíte svoje svaly.
  • Uvidíte, jak příjemné je si pospat i přes den, když vaše miminko unavené nočním křikem konečně usne. „Proč se vedle malého křiklouna nenatáhnout třeba dopoledne. Vždyť je to tak příjemná a sbližující záležitost,“ upřesňuje Lucie Horníková.

2. Šílené období „PROČ“

Maminky zhruba tříletých dětí vědí, o čem je řeč. Proč je tráva zelená, proč prší, proč má pes čtyři nohy, proč je voda mokrá. To je jen malý výčet únavných otázek, kterými vás děti v určitém věku zasypávají. Snažíte se odpovídat, ale brzy máte chuť skočit ze skály. Zkuste se ale radovat, dokazuje to následující:

  • Značí to inteligenci a zájem o okolní svět. „Z takových otázek bývá možné vypozorovat, jakým směrem se ubírají zájmy vašeho dítěte, a vůbec obecně i to, jak je zvídavé a chytré,“ říká psycholožka Danuše Jandourková.
Foto: thinkstock

Mobil, to je úžasná hračka. Zkuste ho s ní ale dítě nechat chvilku o samotě, a už si nezavoláteFoto: thinkstock

3. Neustálý hluk

Od rána do večera vydává dítě nějaké zvuky, které ve většině případů nejsou vašim uším příjemné. Mlátí vařečkou do hrnce, bubnuje na dětský bubínek, škrábe nehty po tabuli, troubí na trubku, případně si po stopadesáté pouští melodii z úžasné výchovné hračky, kterou byste nejraději vyhodily z okna.

Výhoda je tady jasná:

  • Má se k světu! „Když dítě slyšíte, znamená to, že žije, je zdravé a daří se mu dobře,“ vysvětluje Danuše Jandourková. A zkušené maminky ví, že jakmile je dítě delší dobu zticha, zmocnilo se třeba mouky a „hraje“ si s ní v obýváku s drahým kobercem.

4. Vztekání

Ani tomuhle nepříjemnému období se většinou nikdo nevyhne. Prostě přijde doba, kdy dítě začne prosazovat svůj názor, a to kdykoli a kdekoli. „Je potřeba si uvědomit, že i my dospělí se vztekáme, jen to projevujeme jinak, možná kultivovaněji, ale na druhé straně děti jsou jednoduše přímější, i jejich vztek je tak nějak čistý a díky bohu většinou rychle odeznívající,“ říká Lucie Horníková.

Když sledujete své vztekající dítko, vzpomeňte si na následující pozitiva:

  • To, že se vzteká, znamená, že má svůj názor. A to je pro život důležité.
  • Dokud se takto nekontrolovaně vzteká, je to pořád neposkvrněné dítě. Až se vás bude pokoušet „přečurat“, bude hůř.

5. Mami, já sám

Dřív nebo později se začnou vaše děti pokoušet o samostatnost. Budou chtít samy jíst, oblékat se, lézt na vysokou klouzačku. A vy strávíte hodiny úklidem bytu zaneřáděného špagetami, co byly k obědu, dokolečka budete dítěti ukazovat, která botička patří na pravou a která na levou nohu, abyste pak na hřišti trnulyhrůzou, kdy se z té klouzačky zřítí. Tak to ale má být:

  • Čím víc samostatné vaše dítě je, tím víc času budete mít jen pro sebe.
  • Je to důkaz toho, že je vaše dítě zdravé a správně se vyvíjí.

Co na mateřství nebavilo vás? Co vás nejvíc potrápilo?

Reklama

Načítám