Hlavní obsah

Hubnutí: Co dělat, když vás přepadne náhlý hlad?

Foto: thinkstock

Když vás hlad žene ke chladničce, dobře přemýšlejte, po čem v ní sáhnete!Foto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že vás právě přepadl hlad a vy se řítíte k ledničce, jen aby vám kručení v žaludku přestalo trhat uši? Už už se natahujete po nějaké dobrotě? Stop! Takhle vašemu hubnutí neprospějete!

Článek

Samozřejmě, že nějaká rychlovka do žaludku je to nejsnazší řešení. Ale co si počnete s výčitkami pak, až hlad odezní?

„Většina z lidí se v této situaci nechá velmi lehce ovlivnit svými pocity vycházejících z centra hladu,“ říká ing. Iva Veselá z Food Life a doplňuje, že kvůli tomu sáhnete po něčem, co bude sladké či tučné. „Bohužel tak přijmete mnohem více kalorií, než by bylo ve skutečnosti potřeba,“ doplňuje Lada Nosková z Diet Plan. Přitom, když budete vědět, jak na to, máte vyhráno. Co tedy dělat v hladové chvilce?

1. Sladké trochu jinak

Jestli vás hodně honí mlsná, vsaďte na něco s obsahem bílkovin (bílý jogurt s ovocem, semínka a oříšky, skořice, javorovým sirupem...). Pokud vám nebude stačit ani toto, na závěr si zobněte trošku sladkého v podobě celozrnných sušenek či koláčů, kousku hořké čokolády... Malá sladkost uhasí vaší touhu po cukru, ale zároveň s ní nepřijmete mnoho kalorií, protože jste již zasyceni.

Foto: thinkstock

Müsli tyčinka je slazena často ovocným cukrem. Patří do kategorie přijatelných sladkostí, ale i to platí jen u malého množství!Foto: thinkstock

2. Snídaně jako grunt

Ke snídani si vyberte obilniny, které obsahují minimum jednoduchých cukrů a alespoň 4 g vlákniny (bulgur, pohanková kaše, čisté ovesné vločky, celozrnný kuskus…). Ta vás naplní a po celý den pak nebudete mít výrazné výkyvy chutí. Zalít si je můžete nízkotučným mlékem. Každý den přidejte nějaké ovoce pro osvěžení chuti.

3. Nejdřív se napijte

Známý fakt, že hlad je převlečená žízeň, je pravdivý! Ještě než do sebe něco naházíte, napijte se. Často se stává, že na toto zapomínáte – zvlášť teď v zimě, kdy tělo tolik tekutin nepotřebuje. Ale šálek čaje či sklenička vody na hlad funguje!

4. Buďte připraveni

Vůbec není na škodu mít krabičku první pomoci: pár müsli tyčinek, pytlík sušeného neslazeného ovoce a oříšků, ale třeba také čerstvé ovoce, jogurty, polévky, pufované chlebíčky... Zkrátka mít po ruce (ve spíži, v ledničce) přichystané zdroje, které vás v nouzi zachrání. A správným způsobem!

5. Se svačinkami opatrně

K výše uvedenému bodu je potřeba ale dodat, že je nutné si dát pozor, aby se vaše malá svačinka neproměnila ve velké jídlo. Mohlo by se vám lehce stát, že na oběd nebudete mít chuť a za pár hodin budete řešit situaci nenadálého hladu znovu…

Jak řešíte nenadálý hlad vy? Co je váš pomocník a spoluhráč, aby vaše dieta nebyla ohrožena? Prozraďte své tipy v diskusi!

Související témata:

Načítám