Hlavní obsah

Hubnutí: Co jíst a pít, aby se vám zrychlil metabolismus?

Foto: Thinkstock

Které potraviny a nápoje vám zrychlí metabolismus? Víme!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se jim zázračné. Jsou zdravé i chutné a umí popostrčit metabolismus tak, aby byl rychlejší. Kdo? Přece potraviny a některé nápoje! Tyhle vám s hubnutím pomůžou!

Článek

Rychlost metabolismu je z velké části dána geneticky, to jistě víte. I přesto však zůstává dostatečný prostor pro jeho ovlivnění.

Zpomalený metabolismus můžete mít z řady důvodů. Jedním z nich je nepravidelné stravování a časté krátkodobé diety za účelem rychlého hubnutí. Znovu nastartovat jeho správný chod nebude jednoduché, ale šanci ještě máte. Ozdravte svůj jídelníček, snídejte, jezte v pravidelných časových intervalech a zařaďte tyto „superpotraviny"!

Zelený čaj

S pitím zeleného čaje se nemusíte omezovat. Má antioxidační i protirakovinné účinky, a navíc neobsahuje žádné kalorie. „Kromě toho obsahuje také sloučeninu zvanou EGCG. Je to fytochemická látka, která podporuje hubnutí tím, že zvyšuje vnitřní teplotu těla a urychluje oxidaci tuků. Zeleným čajem lze nahradit třeba ranní či dopolední kávu,“ radí Markéta Brožová z Contours, fitness pro ženy ve třiceti minutách.

Chia semínka

„Salvia hispanica pochází ze střední a jižní Ameriky a je známa už z doby Aztécké. Díky svým nutričním hodnotám a jedinečným vlastnostem ji hojně využívají sportovci a je zařazována do zdravých jídelníčků pro podpoření správné funkce metabolismu. Mimo jiné také proto, že je velkým zdrojem vlákniny – 30 gramů semínek jí obsahuje kolem 11 gramů, což je asi 33 procent doporučené denní dávky,“ říká Jana Černá, nutriční gastronomka a zakladatelka projektu Zásadně zdravě, skrze který se snaží o osvětu v oblasti zdravého stravování.

Foto: Thinkstock

Ryby napomáhají růstu svalové hmoty, což podporuje hubnutíFoto: Thinkstock

Ryby

Ideálně tuňák, losos nebo sardinky. Nejenže obsahují spoustu bílkovin, které podporují růst svalů, a, jak je známo, svaly i v klidovém režimu spalují více kalorií než tuky. Jsou ale také výborným zdrojem omega 3-mastných kyselin, které podle výzkumu zveřejněného v Journal of Nutrition pomáhají snižovat hladinu tuku v krvi.

Chilli papričky

„Chilli papričky obsahují kapsaicin, který zrychluje metabolismus. Kapsaicin zvyšuje vnitřní teplotu těla. Ke zvýšení tepla je potřebná tělesná energie, proto kapsaicin logicky zrychluje metabolismus, a napomáhá tak spalování tuků. Chilli papričky jsou vhodné zejména pro dochucení jídel či potravin, které nemají příliš výraznou chuť, jako například sója, robi, tofu nebo klaso,“ uvádí Markéta Brožová. Více najdete zde.

Grapefruit

„Grapefruit obsahuje sloučeninu zvanou naringenin, flavonoid, který vyrovnává hladinu cukru v krvi a pomáhá předcházet metabolickému syndromu, prediabetickému stavu úzce spojovanému s vyšším objemem tuku v oblasti pasu. Ideální je začít den s grapefruitem, který vás po ránu příjemně osvěží a nastartuje celé tělo,“ doporučuje Markéta Brožová.

Foto: Thinkstock

Grapefruit vám ochraňuje přímo linii pasuFoto: Thinkstock

Česnek

Složky obsažené v česneku snižují podíl nezdravých tuků v krvi, respektive zvyšují hladinu dobrého – HDL – cholesterolu. Kromě toho konzumace česneku přispívá ke zvýšení tělesné teploty, a tím stimuluje schopnost organismu spalovat tuky.

Zázvor

„Kořenu zázvoru jsou v čínské medicíně připisovány hřejivé, ,suché‘ vlastnosti – Yang – s takzvaným aktivačním efektem. Proto je vhodný při nemocech s opačným charakterem průběhu, jako jsou rýma nebo nachlazení. Zázvor i díky své ostré a hřejivé chuti zvyšuje rychlost látkové proměny, a tělo se pak snaží využít uskladněný tuk jako zdroj své energie. Tím je opět podpořen a zrychlen metabolismus. Kromě toho má antiseptický účinek a je zdrojem vitaminů A, B1, B2, C, E,“ vysvětluje nutriční gastronomka Jana Černá.

Tak co, zařadíte některou z těchto prospěšných látek více do svého jídelníčku?

Reklama

Načítám