Hlavní obsah

Hubnutí: Cvičit jen z povinnosti? K ničemu!

Foto: THINKSTOCK

Vyberte si cvičení, při kterém už od začátku nebudete hypnotizovat hodinyFoto: THINKSTOCK

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tloustnete a ztrácíte kondici? A dobře víte, že byste se měli přece jen začít víc hýbat... Proč je důležité, aby vás cvičení bavilo?

Článek

„Kdy už bude konec?" napadne vás po dvaceti minutách cvičební lekce, na kterou jste se donutili jít. Přejete si už to mít za sebou...

Celé špatně! Jestli chcete od cvičení účinky, nemůžete se při něm nudit, otravovat nebo to brát jako povinnost. Nadšení totiž mimo jiné také umocňuje rychlost spalování tuků!

Co nejzábavněji!

Pokud vás pohyb či cvičení baví, promítá se to i do metabolismu tuků. „Nadšení totiž ovlivňuje intenzitu, se kterou cvičíte,“ říká osobní trenérka Aneta Procházková a připomíná fakt, že pro spalování je potřeba určitá výška tepové frekvence. Ta je podle vašich pocitů zhruba taková, abyste se nezadýchávali moc, ale ani naopak. Vždy byste měli být schopni mluvit. „Pokud se při cvičení otravujete a jen sledujete hodiny, je jasné, že se na potřebnou intenzitu ani nedostanete," doplňuje trenérka.

Foto: THINKSTOCK

Endorfiny vašemu hubnutí pomohouFoto: THINKSTOCK

Dobrá nálada nade vše

Navíc je tu i další důležitá souvislost: díky určité fyzické aktivitě se do těla také vyplavují endorfiny. „A i ty fungují jako urychlovače hubnutí,“ říká trenérka. Endorfiny jsou totiž hormony dobré nálady a stimulují vás k tomu, abyste se i víc snažili. Navíc jsou návykové, takže bez nich pak nechcete být. A právě to vám ve výsledku zaručí četnost a pravidelnost – tolik důležité pro vaše výsledky.

Zkoušejte novinky

Je to zkrátka jedno s druhým. „Pokud bude trénink pestrý a zábavný, budete mít i menší tendence k vynechávání,“ potvrzuje fitness trenér Radek Mirovský a dodává, že tím pádem si lépe zvyknete na pravidelný pohyb. A pokud pro vás cvičení nebude představovat jen povinnost, projeví se to ve finále i na výsledcích vašeho snažení,“ doplňuje odborník.

Zkrátka hledejte způsob, aby vás pohyb bavil. Jestli vám v tom pomůže nový lektor, druh cvičení, místo ranní lekce večerní, místo skupinového cvičení individuální trénink..., musíte ale zjistit sami. Co vy na to?

Reklama

Související témata:

Načítám