Hlavní obsah

Hygiena malých dětí. Jak na ni?

Foto: Thinkstock

Pozor musíte dávat na směr utíráníFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jemná kůže vašeho miminka vyžaduje jemnou péči. A zejména ta oblast tělíčka, která je téměř neustále vystavována nepříznivému vlivu tělesných výměšků. Moč a stolice dítěte může kůži dráždit, a tak je třeba o tato místa pravidelně pečovat. Jak na první intimní hygienu a jaké jsou rozdíly v péči o dívky či chlapce?

Článek

Časopis Uzlíček

Při každém přebalování je dobré miminko otřít v oblastech, které jsou vystavovány vlivu tělesných výměšků. Použít můžete zvlhčené ubrousky, čistou vodu nebo vatový tampon namočený v čisticím dětském oleji. Nejvíce se však čištění věnujte při a po koupeli. Na omývání je nejlepší čistá voda, při silném znečištění dětské neparfémované mýdlo, ale s mýdlem to nepřehánějte, příliš vysušuje citlivé dětské sliznice a pokožku. Pokud dítě denně nekoupete, pak použijte vlhčenou gázu nebo buničinový vlhký tamponek.

Klučičí hygiena

Při osušování nezapomeňte na oblast pod penisem, pod kterou je třeba chlapečka také lehce osušit. Každý záhyb, každou skulinku také opláchněte vodou, protože se tu mohou držet zbytky moči, která by mohla dítě časem dráždit.

Bílá hmota působící problémy

Kůže produkuje drobné kousky mazu, které se mezi předkožkou a žaludem hromadí. V této odpadní bílé látce jsou přítomny i bakterie a někdy mohou působit problémy. Proto je žádoucí tuto bílou hmotu, která se také nazývá smegma, odstraňovat, nejlépe při koupeli. Pak se smegma vůbec neobjevuje a nečiní problémy. Pokud několik dnů neumyjete předkožkový vak, najdete v něm právě množství této hmoty, která může způsobit zčervenání a bolestivost konce penisu a zánět. Pomůže omývání heřmánkovým odvarem a pečlivá hygiena, protože tyto záněty mohou způsobit jizvení a posléze srůsty. Ty pak způsobují zúžení oblasti mezi žaludem a předkožkou.

Přetahovat, nebo nepřetahovat?

Nikdy se nepokoušejte stahovat svému chlapečkovi předkožku. To dělejte jen lehce a jen do té míry, do které je předkožka volná. Pod volnou kůží je citlivá sliznice žaludu, proto je nutné postupovat velmi opatrně. Nepoužívejte žádný tlak. Předkožka se bude uvolňovat postupně s věkem. Chlapečci na to mají čas zhruba do dvou let. Pak by se již měl žalud z předkožky „vyloupnout“ sám zcela volně. Ale lékaři sami mají na toto velmi rozdílné názory: někdo radí na penis vůbec nesahat, další volá po pravidelných pokusech o přetahování.

Rizikem je fimóza

Fimóza je zúžení předkožkového vaku natolik, že jím neprojde žalud. U některých chlapců se tak stane již při narození, u jiných je to důsledek častých či špatně léčených zánětů v důsledku nahromadění smegma. Ke zjizvení může dojít také ve chvíli, kdy se necitlivě snažíte žalud uvolnit a chlapce tak nechtěně zraníte. Mezi příznaky fimózy patří úzký proud moči nebo se moč viditelně hromadí v předkožkovém vaku a tvoří v kůži „bouličku“. Řešením je jedině obřízka, kdy se chirurgicky odstraní předkožka a žalud je pak trvale obnažený. V případě menších srůstů lze situaci řešit také jejich chirurgickým odstraněním, po kterém dojde k uvolnění žaludu z předkožky.

Foto: Thinkstock

U holčiček je hygiena složitějšíFoto: Thinkstock

Holčičí hygiena

Po vykoupání lehce otřete intimní místa kouskem ručníku nebo buničiny, současně také lehce oddalte stydké pysky a poševní vchod a jemně holčičku osušte i tam. Nebojte se této malé manipulace, některé maminky z ní mají strach, aby děvčátku neublížily, ale opak může být pravdou. Opomíjení této oblasti může vést ke zdravotním problémům.

Srůsty?

I dívky mohou trpět srůsty. U dívek však jde většinou o srůst protilehlých sliznic pochvy. Na vině bývá nedostatečná hygiena dívčích intimních partií, ať již v důsledku strachu maminky, která se na ně bojí více sáhnout, či se tak stane v době, kdy se o dítě delší dobu stará někdo jiný, kdo tyto partie zanedbává. Tento problém bývá někdy mylně označován jako srůst stydkých pysků. Ty však srůstají jen velmi vzácně. Řešení je chirurgické, je-li místo zatím jen slepené, v čemž opět hraje svou roli smegma.

Není to složité. Stačí roztáhnout a rozlepit tuto část. V případě skutečného srůstu už jde o trošku větší zákrok, srůst se musí chirurgicky v krátké celkové anestézii rozrušit. V některých případech se používá léčba estrogenovými krémy, které lehké slepení umí „rozpustit“.

Krvavý výtok u novorozených holčiček

Po narození se u některých děvčátek může objevit lehký bělavý nebo krvavý výtok. Je to hormonální reakce na porod a doprovázet ji může také mírné zduření prsních bradavek, dokonce se v nich někdy tvoří i malé množství mléka. Tato reakce je však normální a souvisí s rovnající se hladinou hormonů u samotného miminka a také u maminky, která tuto svou hormonální smršť předává v mateřském mléce. O nic nejde, po pár dnech se vše upraví.

Poševní záněty? U novorozenců nejsou výjimkou

Poševní záněty se nevyhýbají ani novorozeným holčičkám. Tyto případy jsou vzácné, ale je dobré mít alespoň základní povědomí o tom, co se může stát. Vulva je vystavena účinkům moči a vlhka, což může způsobit plísňové i kvasinkové záněty, zánět vulvy, zánět pochvy či různé problémy s močovými cestami.

Zánět vulvy se projeví zčervenáním a svěděním

Zánět pochvy se projevuje hlenovitým nebo bělavým výtokem z rodidel, v těžších případech pak hnisavými nebo krvavými výtoky. Léčení probíhá individuálně podle původce problémů. Prevencí je pravidelná výměna plenek a důkladná hygiena rodidel.

Péče o zadeček

U holčiček je v této oblasti intimní hygieny nutné dodržovat jednu hlavní zásadu – stolici z plenky děvčátkům otírejte vždy směrem od pochvy ke konečníku a pryč. Nikdy ne naopak. Maminky se někdy bojí toho, že když se děťátko do svého „kakání“ opravdu opře, nezůstane ušetřeno vůbec nic a stolice se dostane kamkoliv. Nebojte se, přímo do pochvy se většinou nedostane, otírejte ji v těchto místech pečlivě a opatrně a snažte se ji nezatlačovat dále.

Intimní hygienu našich nejmenších bychom rozhodně neměli zanedbávat. Předejdeme tak možným budoucím potížím, které by komplikovaly život jak nám, tak především našim dětem.

Časopis Uzlíček červenec–srpen 2010

Reklama

Související témata:

Načítám