Hlavní obsah

Hynek dostal druhou šanci: Při léčbě leukémie pomohli i Dobří andělé

Foto: Archiv

Malý Hynek prodělal náročnou léčbuFoto: Archiv

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co je horší než jako rodič sledovat boj svého dítěte o život? O pocitech bezmoci, strachu, ale i o naději během náročné léčby je příběh malého Hynka a jeho rodiny.

Článek

„Když byl Hynkovi rok a půl, tak se stále snažil vyrovnat své starší sestře Miriam – tak, jak to u mladších dětí bývá. Protože zatím nebyl příliš obratný, byl samá modřina. Najednou ale nastala doba, kdy modřiny přestaly po čase mizet, a naopak začaly natékat,“ vypráví Hynkova maminka Jana Štindlová.

„Navštívili jsme paní doktorku, která nás poslala do nemocnice v Budějovicích s podezřením na špatnou srážlivost krve. Diagnóza byla mnohem horší, než jsme čekali. Náš malý Hyneček měl leukémii. Byl ve velmi vážném stavu, a tak jsme byli ihned převezeni do nemocnice Motol v Praze," popisuje paní Jana.

Sedm měsíců nejistoty

Byl to šok. Nikdo, kdo nezažil dlouhodobou léčbu, si neumí představit, jak je to vysilující a stresující. Hrozná je ta bezmoc, když nemůžete svému trpícímu dítěti pomoct. Doufáte, že je to jen hrozný sen, ze kterého se musíte probudit.

Foto: Archiv

Rodinu na dlouhé měsíce rozdělila nemocFoto: Archiv

„Bylo velmi těžké se vyrovnat s tím, že i výsledek náročné léčby je značně nejistý. Léčba navíc naši rodinu na dlouhé měsíce v podstatě rozdělila. Manžel se musel sám starat v Českých Budějovicích o naši čtyřletou dceru Miriam. Sedm měsíců, po které léčba trvala, jsme nemohli oba společně sledovat pokroky svých dvou dětí. Mně chyběla Miriam a manželovi Hynek,“ vypráví maminka.

Foto: Archiv

Hyneček se mohl vrátit k dětským hrám i díky Dobrým andělůmFoto: Archiv

S odstupem času i na tomhle náročném období našla pozitivní stránky: „Zjistili jsme jako rodina, co je pro nás důležité. Posílilo nás to, drželi jsme během nemoci a léčbě při sobě, a to nám vydrželo dodnes. Hyneček dostal díky neuvěřitelně šikovným lékařům a sestřičkám druhou šanci, a díky tomu můžeme žít naplno, být spolu a užívat si normálního života... Nic jiného nepotřebujeme, nic jiného není důležité.“

Foto: Archiv

Obyčejné dny mimo nemocnici byly pro rodinu malého Hynka vzácnostíFoto: Archiv

Říká se, že v nouzi poznáš přítele. Rodina malého Hynka poznala Dobré anděle, kteří se snažili rodině pomoci ulehčit starosti o zabezpečení rodiny. „Tím nám dali šanci soustředit se na Hynečkovo vyléčení, neřešit hlavně to, jak zvládneme zaplatit zvýšené náklady na dopravu do nemocnice, poplatky, zdravotní pomůcky i nízkobakteriální stravu. I to nemoc přinesla,“ říká Hynkova maminka.

Dobří andělé posílají prostřednictvím nadačního fondu pravidelné finanční příspěvky, které je existenčních starostí zbavily.

Víte také o rodině, která by potřebovala pomoc Dobrých andělů? Napište nám jejich příběh!

Reklama

Související témata:

Načítám