Hlavní obsah

Ideální do veder: Triky pro dokonalou domácí zmrzlinu

Foto: Life morning, Shutterstock.com

Foto: Life morning, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná máte do obchodu daleko nebo nemůžete sehnat takovou, která by vám chutí nebo složením vyhovovala. Ať už je váš důvod pro výrobu domácí zmrzliny jakýkoliv, poradíme, jak na to.

Článek

Motivace k výrobě domácích mrazených pochoutek jsou nejrůznější a rozličné jsou i podoby, které z mrazáku nakonec vyndáte. K jejich přípravě nepotřebujete žádné speciální přístroje, pokud však máte v plánu vyrábět zmrzlinu pravidelně, zmrzlinovač se určitě vyplatí – ušetří vám spoustu práce.

1. Smetanová zmrzlina

Klasika mezi klasikami. Zmrzlinovač vám při výrobě smetanové zmrzliny ušetří práci, ale jde to bez problémů i bez něj. Základem úspěchu je dobrý recept a důslednost při míchání. Směs v nádobě tuhne od krajů, proto je potřeba hmotu pravidelně míchat, aby mrzla co nejrovnoměrněji – a právě tuto práci udělá zmrzlinovač za vás. Nejčastější problém je tvorba ledových krystalků – kazí vzhled i chuť. Vznikají právě nerovnoměrným tuhnutím, takže chcete-li mít zmrzlinu opravdu hladkou, alespoň každých 30 minut ji z mrazničky vyndejte, co nejrychleji promíchejte, aby co nejméně roztála, a rychle vraťte zpět. Ulehčí vám to i speciální chladicí mísy, které koupíte k některým robotům.

Ještě nikdy jste smetanovou zmrzlinu nevyráběli? Jak na to krok za krokem, se dozvíte v receptu na poctivou oříškovou zmrzlinu.

Foto: ff-photo, Shutterstock.com

Smetanová kopečková zmrzlina vládne světuFoto: ff-photo, Shutterstock.com

Domácí zmrzlina je určena k okamžité spotřebě – necháte-li ji v -18 °C do druhého, nebo dokonce třetího dne, bude tuhá jako kámen. Také proto se do průmyslově vyrobených zmrzlin dávají emulgátory – aby i při dlouhodobém hlubokém zmrazení zůstaly hebké a šly dobře naporcovat.

2. Ovocná zmrzlina

Odrazuje vás zdlouhavé míchání? Ovocnou zmrzlinu k okamžité spotřebě vyrobíte během pár minut i bez něj. Vezměte mrazené ovoce, přidejte čerstvý banán a trochu smetany nebo jogurtu a rozmixujte v přístroji, který je určen i na mixování ledu. A je hotovo! Ovoce můžete použít jakékoliv, množství cukru přizpůsobte jeho kyselosti. Ještě lepší než cukr je med – zmrzlina bude o fous hebčí.

Máte rádi studené pochoutky ze sezonního ovoce? Zkuste naši bleskovou jahodovou zmrzlinu.

Foto: Miiisha, Shutterstock.com

Domácí zmrzliny jsou výborné, snadné a máte absolutní kontrolu nad tím, co mlsáteFoto: Miiisha, Shutterstock.com

3. Nanuky

Dáte si raději nanuky? Formičky koupíte za pár korun, a komu nevadí velké nanuky, vystačí si s kelímky od malých jogurtů a špachtlemi z lékárny nebo malou lžičkou, ideálně plastovou – kovová by vás při konzumaci dost zábla do prstů. Stačí smíchat tvaroh nebo jogurt s rozmixovaným ovocem a naplnit formičky. Chcete-li nanuky bezmléčné, použijte pouze rozmixované ovoce, případně do forem vrstvěte různobarevné ovocné drti. Směs můžete okořenit vanilkou nebo muškátovým oříškem, pro dospělé klidně přidejte trochu alkoholu. Ale opravdu jen krapet – snižuje schopnost směsi úplně zmrznout. Nanuky jsou zmrazené za čtyři až šest hodin. Určitě vám budou chutnat naše domácí nanuky jen ze tří surovin.

Foto: barmalini, Shutterstock.com

Nanuky můžete vyrobit jak z tvarohu, tak i zcela bez mléka, jen z rozmixovaného ovoceFoto: barmalini, Shutterstock.com

4. Sorbety

Sorbety, tedy čistě ovocné zmrzliny, milují děti i dospělí a jejich domácí příprava není vůbec těžká, i když se potýká s podobnými obtížemi jako příprava smetanové zmrzliny. Potřebujete cukrový rozvar: 250 g cukru svařte s 250 ml vody a nechte vychladnout. Pak přidejte 500 g rozmixovaného ovoce – záleží, co máte po ruce. Vše pořádně promíchejte se šťávou z jednoho citronu, uložte do nízké vaničky a během mrazení pravidelně promíchávejte. Pokud krystalky přece jen vzniknou, problém snadno odstraníte: sorbet rozkrájejte na kusy, rychle rozmixujte v mixéru, který je vhodný i pro led, a nechte ještě jednou asi 40 minut zmrznout, tentokrát už stačí zamíchat jen jednou. Hladký sorbet je tu!

Vyzkoušejte recept na melounový sorbet krok za krokem – v článku se dozvíte další praktické tipy na výrobu zmrzliny se zmrzlinovačem i bez něj.

Foto: barmalini, Shutterstock.com

Citronový sorbet je nestárnoucí klasika, na jejíž výrobu potřebujete jen citrony a cukrFoto: barmalini, Shutterstock.com

5. Frogurt

Název frogurt se vžil pro mrazený jogurt a princip výroby je prostý. Zhruba 300 g mrazeného ovoce rozmixujte, smíchejte s 500 g dobře vychlazeného smetanového nebo řeckého jogurtu, podle chuti přidejte dvě až tři lžíce medu a dejte zmrznout. Frogurtem se dobře plní nanukové formičky, sníst ho ale můžete klidně hned.

Tipy, jak ozvláštnit domácí zmrzlinu

  1. Čokoláda - Nanuky můžete po vyndání z mrazáku polít rozpuštěnou čokoládou. Nesmí být úplně horká, aby nanuk nerozpustila, ale musí být stále tekutá. Lze ji trochu naředit smetanou – i chladnější tak bude dostatečně tekutá na potažení nanuku tenkou čokoládovou vrstvou.
  2. Koření a bylinky - Nebojte se experimentovat. Přidejte vanilku, špetičku skořice, citronovou, limetkovou nebo pomerančovou kůru, s ovocem můžete rozmixovat i mátu, meduňku, tymián nebo levanduli. Odvážnější mohou přidat i rozmarýn nebo bazalku. Zmrzlinu lze dochutit nejen alkoholem, ale i přírodními extrakty (třeba mandlovým) nebo balzamikem či olivovým olejem.
  3. Ořechy - Chcete-li ořechovou zmrzlinu dokonale hladkou a opravdu co nejvíc ořechovou, můžete si ve specializovaných obchodech pořídit ořechovou pastu určenou přímo k výrobě zmrzlin.

Tip: Při podávání pamatujte na jednoduché pravidlo: pochoutku vyndejte pár minut předem, aby lehce povolila a byla ještě krémovější a snadno se nabírala.

Jakou domácí zmrzlinu děláte vy?

Související témata:

Načítám