Hlavní obsah

Ideální mobily pro dříve narozené

Foto: Thinkstock

Někdo upotřebí jen základní funkce telefonuFoto: Thinkstock

Reklama

Hypermoderní mobilní telefony s dotykovým displejem nabízejí nebývalou škálu funkcí. Ale přiznejme si: kdo z nás všechny ty různé programy, aplikace a vymoženosti potřebuje? Výrobci telefonů naštěstí myslí i na starší generace: nabízejí speciální telefony s jednoduchým ovládáním, velkými tlačítky a praktickými funkcemi. Získáme tím ideálního pomocníka, nebo i dárek pro naše rodiče a prarodiče.

Článek

Časopis TEST

Většině z nás i seniorům totiž stačí pouze jednoduché přístroje použitelné na volání, případně na psaní SMS. a co víc – na trhu se dokonce již začaly vyskytovat speciální modely určené právě seniorům a zdravotně postiženým. A jak dopadly v testu?

Test se zaměřil na používání mobilních telefonů lidmi, kteří trpí obtížemi v motorické oblasti, případně mají slabý zrak, a v neposlední řadě na použití mobilních telefonů lidmi s naslouchátkem. V posledním jmenovaném kritériu vyhověl pouze model Doro PhoneEasy 409, ostatní testované telefony jsou pro použití s naslouchátkem zcela nevhodné. Některé z modelů měly také problémy s dostupností sítě – nejsou proto příliš vhodné pro místa se slabším signálem.

Velký displej nestačí

Klíčovým komunikačním rozhraním mobilního telefonu je displej. V případě přístrojů pro seniory jde především o jeho velikost, kontrast a čitelnost informací na displeji. Mnohé mobily pro seniory mají pouze různě podsvícený monochromatický displej, který čitelnost nijak nezlepšuje. Lepší modely mají nastavitelnou intenzitu podsvícení, což je naopak velmi praktické. Největší displej má telefon Emporia Life-Plus; je sice monochromatický, ale oranžově podsvícený, takže je velmi dobře čitelný.

Při výběru telefonu se vyplatí kromě velikosti displeje sledovat i rozlišení. Čím vyšší rozlišení, tím zřetelnější jsou kontury jednotlivých znaků. Stejně důležitá je možnost nastavení velikosti písmen a číslic.

Zvládnou senioři napsat SMS?

Při pořizování telefonu pro seniory a jeho uvedení do provozu je nezbytná přítomnost osoby, která zvládne zacházení s běžným mobilem. Vložení SIM karty a základní nastavení jsou totiž pro většinu seniorů u všech mobilních telefonů obtížné.

Pro osoby se slabým zrakem je nejvhodnější Emporia LifePlus. Pro ty s poruchami jemné motoriky je z testovaných telefonů nejvhodnější Doro PhoneEasy 409. Doro PhoneEasy je nejjednodušší telefon z hlediska každodenního používání, tzn. vytáčení čísel z telefonního seznamu a uskutečňování hovorů. Naproti tomu Aligator A 500 má pomalé reakce a vytáčení čísel je matoucí. Pro psaní SMS jsou obecně vhodnější modely určené pro seniory, běžné mobilní telefony mají příliš malá tlačítka, často blízko u sebe nebo nezřetelně popsaná.

Telefon s voláním SOS

Některé mobilní telefony jsou vybaveny funkcí SOS. Principem SOS hovorů je postupné vytáčení několika přednastavených čísel, případně zaslání SMS na daná čísla, je-li aktivováno SOS tlačítko.

Nejlépe je tato funkce vyřešena u telefonu Emporia LifePlus. Po vytočení všech uložených čísel se na jednu hodinu přepne do režimu automatického zvedání příchozích hovorů a zároveň aktivuje hlasitý odposlech. V tomto ohledu dostojí Emporia LifePlus svému názvu a může tak seniorům nebo nemocným lidem pomoci zachránit život.

Jak dopadl test?

Podívejte se na výsledky testu čtyř mobilních telefonů z 8 testovaných. Jak jednotlivé výrobky dopadly?

Doro PhoneEasy 409 (dobře; 2,2)

cena: zatím nestanovena V ČR se začne prodávat v prvním pololetí letošního roku. Nejlépe hodnocený mobil pro seniory. Má vzhled běžného „véčka“, nabízí jednoduchou obsluhu, čitelný displej a dobře řešené SOS volání.

Emporia LifePlus (dobře; 2,5)

cena: 3340 Kč Vysouvací telefon s integrovanou svítilnou. Vhodný pro osoby se špatným zrakem, displej je velký a dobře čitelný. Velmi dobrá SOS funkce. Nižší citlivost v síti a nezvyklé menu.

Emporia Talk (uspokojivě; 3,2)

cena: 2510 Kč Telefon s integrovanou svítilnou. Nemá podsvícenou klávesnici. Nízké rozlišení displeje, méně citlivý v síti, poměrně křehký. Vhodný pro použití se staršími typy analogových naslouchátek.

Aligator A 500 (uspokojivě; 3,3)

cena: 1750 Kč Telefon se stylovým designem a integrovanou svítilnou. Design má za následek nízký kontrast tlačítek, displej je špatně čitelný. Hůře hodnocená SOS funkce.

Zdroj informací časopis TEST, výsledky kompletního testu mobilů pro seriony na www.dtest.cz

Reklama

Související témata:

Načítám