Hlavní obsah

Ideální péče o pleť? Záleží nikoli na občance, ale na pohledu do zrcadla!

Foto: Profimedia

Jaké kosmetické přípravky použít? Vyberte je podle věku své pletiFoto: Profimedia

Reklama

Proč jsou krémy, masky a další kosmetické přípravky určeny pro konkrétní věk? Je to jen tah výrobců, nebo byste se tím měly opravdu řídit? Zeptali jsme se odborníků!

Článek

Odborníci se shodují na tom, že  byste měly pleť ošetřovat v závislosti na věku. Ovšem výběr kosmetiky nezáleží přísně na věku v „občance“, měly byste ho přizpůsobit potřebám skutečného stavu vaší pleti. Někdo musí řešit první vrásky už po dvacítce, jiného netrápí ani o dvacet let později. Podle toho se orientujte, a nebojte se pak sáhnout po kosmetice, která problém řeší, bez ohledu na to, pro jaký věk je určena.

Péče ve dvaceti

Máte pleť jako dvacátnice? Pak si hlídejte hlavně hydrataci.„Pleť je ještě dostatečně pružná a pevná. Určitě není potřeba používat kosmetické přípravky, které by ji zatěžovaly. Doporučuji hlavně čistit, tonizovat, hydratovat a chránit. Jednou za týden si dopřejte masku podle typu pleti – na obličej, krk i dekolt,“ říká školitelka značky Artistry Zuzana Gavendová. Ostatní péče závisí na typu pleti – někdo už řeší první vrásky kolem očí, někdo ještě dozvuky akné.

Foto: Profimedia

Pokud si nejste jisty tím, co vaše pleť potřebuje, poraďte se s kosmetičkouFoto: Profimedia

Péče ve třiceti

Pleť již s prvními vráskami kolem očí a rtů – tedy většinou ta kolem třiceti, vyžaduje již právě speciální oční krém.„A ten můžete použít i pro prevenci vrásek nad horním rtem či vrásky mezi obočím. Při výběru krému dejte přednost těm s aktivními látkami, jako je koenzym Q10, extrakty z mořských řas. Hydratujte, neboť pleť ztrácí schopnost vázat vodu. Při ošetření pleti nezapomínejte na ruce, krk a dekolt, tam je věk znát nejdříve,“ uvádí Jana Štěpánková, kosmetická specialistka firmy Ryor.

Péče ve čtyřiceti

Pleť odpovídající čtyřicítce začíná  kvůli snížení produkce kolagenu a elastinu ztrácet pružnost,ale i barvu. Přibývá na ní vrásek, které jsou i hlubší.

„Doporučuji zařadit do své každodenní péče přípravky, které mají výrazné zpevňující účinky – tedy koncentrovaná séra. Několikrát do roka je vhodné použít takzvané pleťové kúry, které pokožku výrazně zpevní a rozzáří. A důležitá je i péče zevnitř, tedy za pomoci potravinových doplňků a speciálních přípravků,“ radí Zuzana Gavendová. Kosmetické přípravky by měly obsahovat omlazovací složky – kyselinu listovou, kolagen, retinol.

Potravinové doplňky mohou obsahovat vitamin C, kyselinu hyaluronovou, hydrolyzovaný kolagen, ale například i lněný olej, chondroitin nebo zinek. Poraďte se s lékárníkem.

Foto: Profimedia

Vrásky kolem očí se objevují první a boj proti nim začíná mnohdy už po dvacítceFoto: Profimedia

Péče po padesátce

Zralá pleť už mívá kromě vrásek i další problémy – pigmentové skvrny, červené žilky, na které je zapotřebí si pořídit speciální přípravky. „Už je čas na opravdu výkonné přípravky, například s obsahem kmenových buněk z argánie. Většinou bývá pleť sušší a je potřeba používat výživnější krémy,“ uvádí Jana Štěpánková.

Abyste pleť omladily, musíte jít ještě dál: „Kromě čištění, regenerace, očních sér, enzymatických peelingů, masek a kúr byste měly dodat buňkám novou energii, omladit je. Kosmetickou péči podpořte i zevnitř – vhodnými doplňky stravy,“ radí Zuzana Gavendová.

V každém věku

Při péči o pleť platí obecně pár zásad, které se týkají jakéhokoli věku. Základem je kvalitní odlíčení. „Můžete použít sebelepší krém, ale jeho aktivní látky se přes nečistoty do pleti nedostanou,“ vysvětluje Jana Štěpánková. Ideální je odlíčení dvoufázové. Emulze nebo hydratační voda odstraní nečistoty rozpustné v tucích a následně použitý tonik se postará o nečistoty rozpustné ve vodě.

Nutností je i hydratace a ochrana. „Celoročně ochraňte pleť proti UV záření, a to, i když slunce zdánlivě nesvítí. Podle fototypu pleti vyberte faktor 15 až 30. Zamezíte předčasnému stárnutí i tvorbě pigmentových skvrn,“ říká Jana Štěpánková.

Jak se staráte o svou pleť vy? Napište nám!

Reklama

Načítám