Hlavní obsah

Ideální sekačka pro váš trávník. Jak ji vybrat?

Foto: Thinkstock

Trávník zkracujte pravidelně o jednu třetinu, aby tráva zahoustla a nežloutlaFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože je začátek dubna, v teplém počasí se tráva rychle vytáhla a je na čase pustit do ní sekačku. Budete ji kupovat? Poradíme vám, jak si vybrat.

Článek

Trávník je potřeba sekat, aby stébla houstla a vytvořila vysněný hustý koberec. Nabídka zahradních sekaček je tak široká, že není jednoduché se v ní orientovat.

Benzin, nebo elektřinu?

Hlavní rozhodnutí při výběru zahradní sekačky spočívá ve volbě pohonu stroje. „Zákazníci se často o typ motoru v sekačce nezajímají,“ říká Radovan Bureš z Briggs & Stratton a dodává: „Čím větší je záběr sekání a frekvence používání, tím důležitější je mít stroj se silným a kvalitním motorem. Bude-li sekačku obsluhovat žena, je vhodné vybrat model s pojezdem a funkcí snadného startování.“

Foto: ALKO

Robotické sekačky pracují, když vy se bavíte s přáteliFoto: ALKO

Záběr sekačky

Druhým klíčovým kritériem výběru sekačky je volba záběru sečky. Ta je přímo úměrná velikosti nože a volba závisí zejména na rozloze sečené plochy. Doporučuje se:

  • do 200 m² plochy – záběr 32 cm
  • do 350 m² plochy – záběr 40 cm
  • do 500 m² plochy – záběr 40–45 cm
  • do 1000 m² plochy – záběr 45–53 cm
  • nad 1000 m² plochy – záběr 53 cm a více

„Pokud máte zahradu o rozloze do 500 metrů s elektrickým přívodem, pořiďte si elektrickou sekačku,“ radí Ing. Antonín Doležal ze společnosti AL-KO a vysvětluje: „Na větší plochy a zahrady bez elektrického přívodu jsou vhodné sekačky benzinové. Ve srovnání se sekačkami elektrickými mají vyšší výkon a širší záběr.“ Akumulátorové stroje zase vynikají mobilitou, jsou snadno ovladatelné a nepřekáží jim kabely.

Foto: Briggs And Stratton

Ženám usnadní práci sekačky s pojezdemFoto: Briggs And Stratton

Typy žacích strojů

  • Elektrické sekačky mají své výhody při sekání malých ploch trávníku, ale jsou samozřejmě závislé na přítomnosti elektřiny. Většinou nemají vysoký výkon ani záběr a vždy je zde riziko přeseknutí kabelu.
  • Benzinové sekačky jsou zase ideální volbou pro údržbu středně velkých trávníků i s členitějším terénem. Umožňují efektivně sekat i vyšší a hustší travní porosty.
  • Benzinové sekačky bez pojezdu se skvěle hodí pro údržbu menších a členitých zahrad. Oceníte je všude tam, kde chybí přívod elektrické energie anebo tam, kde se při práci nechcete omezovat přívodním elektrickým kabelem.
  • Benzinové sekačky s pojezdem vám usnadní práci, protože mají vlastní pohon, takže je nemusíte před sebou namáhavě tlačit.
  • Kvalitní vřetenové sekačky jsou vybaveny noži stočenými do šroubovice, které trávu stříhají. Konečky trávy tak nezasychají.
  • Ruční vřetenová sekačka je vhodná pro údržbu malých ploch, motorové vřetenové sekačky zvládnou velké plochy trávníků.
  • Do vysoké a přerostlé trávy volte vyžínač, s náletovými dřevinami si poradí křovinořez. Strunová sekačka pomůže v dosekávání malých ploch podél cest, plotu a zídek, okolo stromů a skalek.
  • Robotické stroje pracují za vás, pohybují se v prostoru vymezeném výškovými předměty, od kterých se odrazí a změní směr jízdy.

Jakou sekačkou pečujete o trávník vy?

Reklama

Související témata:

Načítám