Hlavní obsah
4,0
(3)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Zejména děti jsou touhle zeleninou v obchodech fascinovány. „Maminko, a co to je, to fialový?“ ptají se pořád dokola. Pokud jim tedy chcete udělat radost, neváhejte a tuhle skvělou zeleninu kupte. S tímhle receptem podle editorky Jany uspějete, pokud vynecháte česnek!

20 min.
Příprava
20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg lilku
  • 4 rajčata
  • 2 dl olivového oleje
  • 1 palička česneku
  • pepř
  • sůl
  • petrželka
Článek

Postup

01.

Lilky umyjte, můžete je oloupat (ale není to nutné), nakrájejte je na větší kostky a ty ponořte na 15 minut do studené osolené vody. Pak je vyndejte, osušte a asi 5 minut je smažte na olivovém oleji. Když jsou lilky zlaté, vytáhněte je z oleje a odložte na chvíli stranou.

02.

Pak do téhož oleje nasypte ideálně velmi masitá jižní rajčata, která se dají nastrouhat nahrubo. Jinak prostě pokrájejte naše česká rajčata, přidejte nasekaný česnek, pepř, sůl. Vše podlijte asi 1 cm horké vody. Když se směs začne vařit, přidejte lilek. Jen pozor, zeleninu nemíchejte! Maximálně ji můžete lehce protřepat.

03.

Směs vařte tak dlouho, až se veškerá šťáva úplně vypaří. Hotové jídlo odstavte, nechte vychladnout a před podáváním přimíchejte pořádnou hrst zelené petrželky. V originále se to jí studené s chlebem a je to náramná dobrota!

Jste milovníky lilku? Pokud ano, vyzkoušejte pikantní pomazánku z lilku.

Reklama