Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Indická kuchyně skýtá nespočet skvělých a přitom jednoduchých receptů. Ačkoliv v nich najdete velké množství surovin, většinou se jedná o koření a jeho různé směsi skryté pod složitými názvy. Jedním z ikonických jídel indické kuchyně je butter chicken – máslové kuře. Dejte si a nebudete litovat.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Maso a marináda
  • 800 g kuřecích stehenních řízků
  • 100 g bílého jogurtu
    7
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 3/4 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1,5 lžičky koření garam masala
  • 3/4 lžičky mleté kurkumy
  • 3/4 lžičky mletého římského kmínu
  • 3/4 lžičky mletého chilli
  • 3/4 lžičky soli
Omáčka
  • 3 lžíce ghí
    7
  • 1 ks cibule
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1,25 lžičky mletého římského kmínu
  • 1,25 lžičky koření garam masala
  • 3/4 lžičky sušeného koriandru
  • 1 plechovka krájených sterilovaných rajčat
  • 3/4 lžičky mletého chilli
  • 1 lžička soli
  • 200 ml smetany ke šlehání
    7
  • 3/4 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 lžičky pískavice řeckého sena
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Jednoduchý, rychlý recept na krémové máslové kuře po indicku, který ocení celá rodina. Jogurtová marináda maso zjemní, hotové je za pár minut, a vy se tak u plotny ani nezapotíte. Pokud budete butter chicken servírovat malým dětem, vynechte raději kořenící směs garam masala, chilli a uberte také na zázvoru.

Postup

01.

Kuřecí maso (použít můžete stehenní i prsní řízky) nakrájejte na kousky velikosti sousta. Dejte ho do mísy, přidejte bílý jogurt a všechno koření na marinádu, promíchejte a nechte alespoň 30 minut v chladu odležet, klidně ale dobu marinování protáhněte na několik hodin, maso bude o to lepší.

02.

Maso vyndejte z lednice a nechte odstát, aby získalo pokojovou teplotu. Mezitím nakrájejte cibuli na měsíčky a připravte si i všechny zbylé ingredience, abyste je měli po ruce. V hluboké pánvi pak rozehřejte lžíci ghí nebo oleje, vložte na ni polovinu masa a opečte dozlatova, trvá to tři čtyři minuty. Maso vyjměte, odložte, přidejte druhou lžíci ghí a opečte zbytek masa. Vyjměte a odložte k první části. Jak udělat přepuštěné máslo ghí?

03.

Ve stejné pánvi rozehřejte poslední lžíci ghí (pokud jste maso opékali na oleji, tak teď přidejte asi 2 lžíce másla) a opečte na něm cibuli. Když po několika minutách změkne a začne zlátnout, přidejte utřený česnek a nastrouhaný zázvor. Nechte lehce zpěnit, než se rozvoní. Pak rychle přidejte mletý koriandr, římský kmín a koření garam masala. Opět promíchejte a nechte jen pár vteřin rozvonět.

04.

Přilijte krájená sterilovaná rajčata a ochuťte chilli a solí. Zhruba 10 minut poduste, až se rajčata začnou rozvářet a omáčka ztmavne. Stáhněte z plotny a rozmixujte dohladka, podle potřeby můžete přidat pár lžic vody. Hladkou omáčku nalijte zpět do pánve, vmíchejte smetanu, cukr a pískavici (pokud ji nemáte, můžete použít jemné lístečky z čerstvého fenyklu). Nakonec vložte do omáčky maso, promíchejte a nechte ještě asi 10 minut podusit: maso má být měkké, ale stále šťavnaté.

05.

Podávejte s rýží nebo domácím chlebem naan a posypejte nasekaným čerstvým koriandrem.

Indická kuchyně nabízí i výtečné bezmasé recepty. Zkuste bombajské brambory na kari nebo plněné bramborové placky paratha.

Načítám