Hlavní obsah

Indické butter chicken s rýží

Hodnocení:
(49)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Indická kuchyně skýtá nespočet skvělých a přitom jednoduchých receptů. Ačkoliv v nich najdete velké množství surovin, většinou se jedná o koření. Jedním z ikonických jídel indické kuchyně je butter chicken – máslové kuře. Dejte si a nebudete litovat.

Ingredience pro:
4 porce
Na maso a marinádu
  • 800 g kuřecích stehenních řízků
  • 100 g bílého jogurtu
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 3/4 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1.5 lžičky koření garam masala
  • 3/4 lžičky mleté kurkumy
  • 3/4 lžičky mletého římského kmínu
  • 3/4 lžičky mletého chilli
  • 3/4 lžičky soli
Na omáčku
  • 3 lžíce ghí
  • 1 cibule
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1.25 lžičky mletého římského kmínu
  • 1.25 lžičky koření garam masala
  • 3/4 lžičky mletého koriandru
  • 1 plechovka krájených sterilovaných rajčat
  • 3/4 lžičky mletého chilli
  • 1 lžička soli
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3/4 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 lžičky pískavice řeckého sena
Článek

Postup

Krok 1: Kuřecí maso (použít můžete stehenní i prsní řízky) nakrájejte na kousky velikosti sousta. Dejte ho do mísy, přidejte bílý jogurt a všechno koření na marinádu, promíchejte a nechte alespoň 30 minut v chladu odležet, klidně ale dobu marinování protáhněte na několik hodin, maso bude o to lepší.

Krok 2: Maso vyndejte z lednice a nechte odstát, aby získalo pokojovou teplotu. Mezitím nakrájejte cibuli na měsíčky a připravte si i všechny zbylé ingredience, abyste je měli po ruce. V hluboké pánvi pak rozehřejte lžíci ghí nebo oleje, vložte na ni polovinu masa a opečte dozlatova, trvá to tři čtyři minuty. Maso vyjměte, odložte, přidejte druhou lžíci ghí a opečte zbytek masa. Vyjměte a odložte k první části. Jak udělat přepuštěné máslo ghí?

Krok 3: Ve stejné pánvi rozehřejte poslední lžíci ghí (pokud jste maso opékali na oleji, tak teď přidejte asi 2 lžíce másla) a opečte na něm cibuli. Když po několika minutách změkne a začne zlátnout, přidejte utřený česnek a nastrouhaný zázvor. Nechte lehce zpěnit, než se rozvoní. Pak rychle přidejte mletý koriandr, římský kmín a koření garam masala. Opět promíchejte a nechte jen pár vteřin rozvonět.

Krok 4: Přilijte krájená sterilované rajčata a ochuťte chilli a solí. Zhruba 10 minut poduste, až se rajčata začnou rozvářet a omáčka ztmavne. Stáhněte z plotny a rozmixujte dohladka, podle potřeby můžete přidat pár lžic vody. Hladkou omáčku nalijte zpět do pánve, vmíchejte smetanu, cukr a pískavici (pokud ji nemáte, můžete použít jemné lístečky z čerstvého fenyklu). Nakonec vložte do omáčky maso, promíchejte a nechte ještě asi 10 minut podusit: maso má být měkké, ale stále šťavnaté.

Krok 5: Podávejte s rýží nebo domácím chlebem naan a posypejte nasekaným čerstvým koriandrem.

Indická kuchyně nabízí i výtečné bezmasé recepty. Zkuste bombajské brambory na kari nebo plněné bramborové placky paratha.

ynezorPumanzeSaNyknalC
středa 05:00

Reklama

Sdílejte článek