Hlavní obsah

Bez zázvoru ani den. Díky němu předejdete viróze a pomůže s bolestí hlavy

Foto: Syda Productions; Shutterstock.com

Foto: Syda Productions; Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazná chuť a vůně ho předurčuje k využití v exotické kuchyni. Pevné místo si ale zázvor vydobyl i u nás, hlavně v domácí lékárničce – s citronem a medem jako první pomoc při virózách a nachlazení. Není to však jediný neduh, se kterým nám může zázvor pomoct.

Článek

Oddenky zázvoru – metr a půl vysoké rostliny se žlutými květy – znali a pro své blahodárné účinky využívali již před třemi tisíci let v Číně a Indii. U nás jeho obliba strmě stoupá v posledních letech.

Zázvor si z hlediska obsahu rozmanitosti látek nezadá se skladem menší chemické továrny – obsahuje přes šest set různých látek.

Příjemně štiplavou typickou chuť zázvoru způsobují různé esenciální oleje. Jedním z nich je gingerol, který je svým chemickým složením podobný kapsaicinu, složce obsažené v chilli papričkách. Při tepelné úpravě se gingerol přeměňuje na zingeron. Ten se hojně využívá v potravinářství a při výrobě parfémů.

Kromě esenciálních olejů obsahuje zázvor i celou řadu vitaminů, například vitamin A, B1, B2, C, E, a také minerálních látek, jako je sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník a železo.

Foto: Chamille White; Shutterstock.com

Zázvor snáze oloupete obyčejnou čajovou lžičkou než škrabkou či nožemFoto: Chamille White; Shutterstock.com

Všelék pro zažívací ústrojí

Účinky na naše zdraví jsou prověřené po několik tisíciletí. Zázvor má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky, posiluje celkově imunitní systém, ale rozhodně si jej nemusíte dopřávat pouze při nemocech z nachlazení, jako je rýma, kašel či bolest v krku.

Pomáhá také při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech (tam ale jen v malém množství). Pokud trpíte na pálení žáhy, vědci zjistili, že je šestkrát účinnější než jakýkoli lék. Izoluje kyselost žaludku a při pravidelné konzumaci celkově snižuje výskyt pálení žáhy.

Jelikož zázvor stimuluje produkci žaludečních šťáv, pomáhá vám potravu rychleji a snáze strávit. Tím pomáhá tělu nejen spalovat kalorie, ale také vylučovat škodliviny a jedy, takže má i detoxikační účinky.

Na bolest hlavy i vysoký cholesterol

Na první pohled nevzhledné, avšak zázračné oddenky také snižují cholesterol. Svými účinky na krevní oběh patří mezi top zahřívací potraviny, což oceníte právě na podzim a v zimě. Zázvor jako silný antioxidant navíc zpomaluje určité druhy rakovin, například rakovinu prostaty či prsu.

Bolí vás hlava? Než sáhnete po farmaceuticky vyrobeném léku, zkuste rozkousat a spolknout kousek zázvoru. Kořen má účinky tišící bolest. Horké zázvorové obklady ulevují od bolesti za krkem a uvolňují ztuhlé svaly.

Foto: Karissaa; Shutterstock.com

Zázvorový čaj s medem a citronem je klasika, která vás postaví na nohyFoto: Karissaa; Shutterstock.com

Pozor na vedlejší účinky

Tak jako mnoho jiných léčivek může mít i zázvor vedlejší účinky. Některým lidem může zažívací obtíže a pálení žáhy ne mírnit, ale naopak způsobovat. Citliví jedinci mohou mít bušení srdce. Nepodávejte ho proto raději dětem. V těhotenství se pak doporučuje pouze omezené množství.

Zázvoru se vyhněte, pokud se léčíte s cukrovkou, užíváte léky na srdce nebo na snížení krvácení.

Do kuchyně

Zázvor má neotřesitelnou pozici v kuchyni. Používá se často v exotických receptech, k ochucení pokrmů z mořských živočichů, ale také při přípravě kachního a vepřového masa. A není to náhoda, dokáže zlepšit stravitelnost těžkých jídel, takže pomáhá zažívání.

Setkat se s ním můžete i ve sladkých receptech, známé jsou například sušenky zázvorky. Málokdo ještě neochutnal zázvorový čaj či limonádu.

Recept na poctivý zázvorový čaj

Přidáváme recept k dobru – už budete vědět, jak správně tento léčivý a lahodný nápoj připravit.

Potřebujete:

  • čerstvý zázvor
  • citron
  • 2 lžičky černého čaje
  • med
  • 1 skořici vcelku

Postup

01.

Na půl litru vody nastrouhejte na hrubém struhadle přibližně 5 cm zázvoru. Dejte do hrnce a přidejte na kousky nakrájený citron bez kůry a skořici. Zalejte vařící vodou, přidejte černý čaj.

02.

Přikryté nechte přibližně patnáct minut louhovat, poté sceďte, nechte trochu zchladnout a podle chuti přidejte med. Přidaná skořice účinky zázvoru ještě zesílí, můžete ji ale i vynechat.

Zázvorový čaj je už i u nás klasikou, ale používáte zázvor při pečení moučníků? Zkuste koláč s hruškami, zázvorem a skořicí!

Načítám