Hlavní obsah

Zázvor je jedinečný zdravotní zázrak. Vraťme se k moudrým lékům našich předků!

Foto: Syda Productions; Shutterstock.com

Výrazná chuť a vůně jej předurčuje k využití v exotické kuchyni. Pevné místo si ale zázvor vydobyl i u nás, hlavně v domácí lékárničce – s citronem a medem jako první pomoc při virózách a nachlazení.

Článek

Oddenky zázvoru – metr a půl vysoké rostliny se žlutými květy – znali a pro své účinky využívali již před třemi tisíci let v Číně a Indii. U nás jeho obliba strmě stoupá v posledních letech.

Zázvor si z hlediska obsahu rozmanitosti látek nezadá se skladem menší chemické továrny – obsahuje přes šest set různých látek.

Příjemně štiplavou typickou chuť zázvoru způsobují různé esenciální oleje. Jedním z nich je gingerol, který je svým chemickým složením podobný kapsaicinu, složce obsažené v chilli papričkách. Při tepelné úpravě se gingerol přeměňuje na zingeron. Ten se hojně využívá v potravinářství a při výrobě parfémů.

Kromě esenciálních olejů obsahuje zázvor i celou řadu vitaminů, například vitamin A, B1, B2, C, E, a také minerálních látek, jako je sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník a železo.

Foto: Chamille White; Shutterstock.com

Všelék pro zažívací ústrojí

Účinky na naše zdraví jsou prověřené po několik tisíciletí. Zázvor má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky, posiluje celkově imunitní systém, ale rozhodně si jej nemusíte dopřávat pouze při nemocech z nachlazení, jako je rýma, kašel či bolest v krku.

Pomáhá také při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech. Pokud trpíte na pálení žáhy, vědci zjistili, že je šestkrát účinnější než jakýkoli lék. Izoluje kyselost žaludku a při pravidelné konzumaci celkově snižuje výskyt pálení žáhy.

Jelikož zázvor stimuluje produkci žaludečních šťáv, pomáhá vám potravu rychleji a snáze strávit. Tím pomáhá tělu nejen spalovat kalorie, ale také vylučovat škodliviny a jedy, takže má i detoxikační účinky.

Na bolest hlavy i vysoký cholesterol

Na první pohled nevzhledné, avšak zázračné oddenky také snižují cholesterol. Svými účinky na krevní oběh patří mezi top zahřívací potraviny, což oceníte právě v zimě. Jako silný antioxidant navíc zpomaluje určité druhy rakovin, například rakovinu prostaty či prsu.

Bolí vás hlava? Než sáhnete po farmaceuticky vyrobeném léku, zkuste rozkousat a spolknout kousek zázvoru. Kořen má účinky tišící bolest. Horké zázvorové obklady ulevují od bolesti za krkem a uvolňují ztuhlé svaly.

Foto: Karissaa; Shutterstock.com

Pozor na vedlejší účinky

Tak, jako mnoho jiných léčivek, může mít i zázvor vedlejší účinky, které je dobré zmínit. Některým lidem může způsobit zažívací obtíže, pálení žáhy či bušení srdce. Nepodávejte jej proto raději dětem. V těhotenství se pak doporučuje pouze omezené množství.

Zázvoru se vyhněte, pokud se léčíte s cukrovkou, užíváte léky na srdce nebo a snížení krvácení.

Do kuchyně

Zázvor má neotřesitelnou pozici v kuchyni. Používá se k ochucení pokrmů z mořských živočichů, ale také při přípravě kachního a vepřového masa. A není to náhoda, dokáže zlepšit stravitelnost těžkých jídel.

Setkat se s ním můžete i ve sladkých receptech, známé jsou například sušenky zázvorky. Málokdo ještě neochutnal zázvorový čaj či limonádu.

Čaj, který vás postaví na nohy? Poctivý zázvorový

Přidáváme recept k dobru – už budete vědět, jak správně tento léčivý a lahodný nápoj připravit.

Potřebujete: Čerstvý zázvor, citron, dvě lžičky černého čaje, med, jednu skořici vcelku

Postup: Na půl litru vody nastrouhejte na hrubém struhadle přibližně 5 cm zázvoru. Dejte do hrnce a přidejte na kousky nakrájený citron bez kůry a skořici. Zalejte vařící vodou, přidejte černý čaj. Přikryté nechte přibližně patnáct minut louhovat, poté sceďte, nechte trochu zchladnout a poté podle chuti přidejte med. Přidaná skořice účinky zázvoru ještě zesílí, můžete ji ale i vynechat.

Zázvorový čaj je už i u nás klasikou, ale zkusili jste už zázvor při pečení moučníků? Zkuste koláč s hruškami, zázvorem a skořicí!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama