Hlavní obsah

Lilkové kari s mákem a domácími jogurtovými plackami

Hodnocení:
(125)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Mák ve slaném jídle možná může překvapit, ale v indické kuchyni se používá poměrně často. Zkuste sehnat (na internetu nebo přímo u pěstitelů) bílý mák, který je mnohem jemnější, ale přesto omáčce dodá chuť, hustotu i živiny. V kombinaci s lilkem a výrazným kořením je skvělý!

Ingredience pro:
4 porce
  • 3 lžíce bílého máku
  • 1/2 lžičky pískavice řeckého sena
  • 1 kg lilku
  • 3 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička celé černé hořčice
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 limetka
Na jogurtový naan
  • 1 hrnek řeckého jogurtu
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce máku
  • máslo
Článek

Postup

Krok 1: Malé pevné lilky stačí pokrájet na kostky, větší ještě posypejte solí, nechte 20 minut vypotit a poté osušte papírovou utěrkou, abyste je zbavili hořkosti. Bílý mák má mnohem jemnější chuť než ten modrý a omáčce dodá hustotu, ale pokud ho neseženete, nic se neděje. Stejně tak u pískavice. Ta se prodává u specialistů na koření a v orientálních potravinách a hodně se používá v gruzínské kuchyni.

Krok 2: Ve velké pánvi nebo v nepřilnavém hrnci asi půl minuty nasucho opékejte mák s pískavicí, poté zalijte trochou vody a pár minut povařte, aby suroviny změklo. Přesuňte do mixéru a rozmixujte na hladkou pastu, podle potřeby přidejte vodu.

Krok 3: Ve stejné pánvi pak nechte na oleji zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte lilky a hořčičné semínko a asi 10 minut restujte. Vmíchejte nasekaný česnek, nastrouhaný zázvor, chilli dle chuti, koření (nebo 2 lžičky kari), lžičku soli a 2 hrnky vody a pod pokličkou vařte doměkka. Vmíchejte makovou pastu a ještě chvilku prohřejte.

Krok 4: Dochuťte cukrem a limetkovou šťávou a podávejte posypané čerstvým koriandrem. Jako příloha se hodí rýže basmati nebo domácí naan.

Krok 5: Chléb naan připravíte jednoduchým smícháním řeckého či smetanového (s obyčejným by bylo těsto příliš řídké) jogurtu s moukou, kypřicím práškem a solí na pevné těsto, nejlépe se pracuje rukama.

Krok 6: Těsto rozdělte na 8 kuliček, každou zlehka obalte v celém máku a na pomoučené ploše rozválejte na 3 až 5 mm tlustou placku. Pečte ji nasucho z obou stran na dost rozpálené pánvi, až se objeví bublinky. Po upečení potírejte máslem (ještě lepší je s přidáním prolisovaného česneku) a uchovávejte v teple, než připravíte zbylé placky.

Foto: Eva Malúšová

Mák chutná nejen v dezertech!

Tip: Pokud jídlo servírujete veganům, místo jogurtových placek připravte naan jen z mouky, oleje, soli a vody.

Z lilků uvaříte (respektive spíše upečete) i božskou pomazánku baba ganuš, lilkový kaviár a samozřejmě řeckou musaku.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek