Článek
Kuřecí maso bývá často záchranou, když už se inspirace pro další oběd vytratí – je rychlé, snadno dostupné a dá se s ním kouzlit. Ale přiznejme si, tahle „nouzovka“ má své výhody! S kuřetem si můžeme vyhrát na desítky způsobů, od voňavého pečení přes šťavnaté soté až po zahraniční lahůdky, a každý den tak vytvořit úplně jiný pokrm.
Jak vybrat nejlepší kuře
Vždy vybírejte pečlivě! Jemné kuřecí maso se poměrně rychle kazí, sáhněte proto vždy po tom nejčerstvějším. V chladicích boxech se podívejte dozadu, nejčerstvější kusy najdete často právě tam. Zkontrolujte, zda je obal neporušený, a vyhněte se drůbeži, která plave v tekutině.
Vždy se nejvíc vyplatí koupit celé kuře. Když ho naporcujete, uděláte z něj několik jídel a ještě uvaříte hrnec dobrého vývaru. Ten pak použijte na podlévání: věřte, že právě vývar je to, co dělá z dobrého jídla skvělé.
Jak na šťavnatá kuřecí prsa
Mnozí považují kuřecí prsa za suchá a fádní. Obsahují minimum tuku a je pravda, že se při pečení rychle vysuší a jsou pak drolivá a nepříliš chutná. Spíš než pečení v troubě jim proto sluší rychlé minutkové úpravy na pánvičce. Když je doplníte výraznější voňavou omáčkou nebo křupavou zeleninou, stížnosti rozhodně neuslyšíte.
Nejlepší recepty z kuřecích stehen
Šťavnatá kuřecí stehna s kůží se hodí na pečení i grilování, ale skvělá jsou i dušená v různých omáčkách. Pokud nemáte rádi, když je maso v omáčce na kosti, můžete stehna předem vykostit. Maso s kostí ale dodává omáčkám hlubší a bohatější chuť a často od ní ve finále téměř opadává. Vykostěná kuřecí stehna pak můžete použít i do různých rychlých asijských směsí. Jak vykostit kuřecí stehna?
Kuřecí křídla z trouby i na grilu
Tučnější, ale poměrně levná a oblíbená kuřecí křídla patří k jídlům, která se nedají jíst „slušně“. Připravte na stůl papírové ubrousky, nakrájenou zeleninu a různé omáčky a pusťte se do nich: jíst rukama je dovoleno!
Kuřecí kousky pokaždé jinak
Kuřecí maso se těší velké oblibě po celém světě. Sluší mu výraznější exotické koření: je to skvělý způsob, jak s ním začít pomalu seznamovat i děti. I u těch vybíravějších budou mít úspěch malé špízy a kuřecí „popcorn“ jako z fastfoodu.
Pečené kuře na nedělní stůl
Dozlatova upečené kuře patří k ozdobám svátečního stolu. Jestli chcete ušetřit čas i nádobí a zároveň získat skvělou šťávu, upečte ho rovnou s přílohou. Pokud vám jde především o křupavou kůžičku, upečte ho na motýlka. A když chcete, aby hosté oněměli úžasem, zkuste netradiční kuře v bábovce anebo impozantní gyros z trouby. Roládou z vykostěného kuřete pak nakrmíte spoustu hladových krků. Jak vykostit kuře na roládu?
Nejpopulárnější českou klasiku jsme si nechali na konec: je to jídlo, na které se můžete vždy spolehnout a vždy zvedne náladu… Už víte? Krémové kuře na paprice je zkrátka vždy sázka na jistotu! Zkusit ho můžete i v odlehčené verzi s cizrnou.