Hlavní obsah

Co vařit o víkendu? Kuře! Pečené, dušené či smažené. Z našich 25 nejlepších receptů si vyberete

Foto: Edalin Photography, Shutterstock.com

Foto: Edalin Photography, Shutterstock.com

Reklama

Když v kuchyni dochází fantazie, nejčastěji saháme po kuřeti. Je jemné, rychle hotové a mají ho rády i děti. Recepty z kuřecího masa ale nemusejí být nudné! Inspirujte se naším výběrem a můžete se spolehnout, že opravdu neuslyšíte: „Zase kuře?“

Článek

Kuřecí maso nemá v posledních letech nejlepší pověst: je prý plné růstových hormonů a antibiotik. Je to poměrně rozšířený mýtus, který se nezakládá na pravdě. Chovy podléhají přísnému veterinárnímu dozoru a vy si čerstvé kuře můžete dopřát bez obav.

Jak vybrat nejlepší kuře

I tak vybírejte pečlivě: jemné kuřecí maso se poměrně rychle kazí, sáhněte proto vždy po tom nejčerstvějším. V chladicích boxech se podívejte dozadu, nejčerstvější kusy najdete často právě tam. Zkontrolujte, zda je obal neporušený, a vyhněte se drůbeži, která plave v tekutině.

Vždy se nejvíc vyplatí koupit celé kuře. Když ho naporcujete, uděláte z něj několik jídel, a ještě uvaříte hrnec dobrého vývaru. Ten pak použijte na podlévání: věřte, že právě vývar je to, co dělá z dobrého jídla skvělé.

Jak na šťavnatá kuřecí prsa

Mnozí považují kuřecí prsa za suchá a fádní. Obsahují minimum tuku a je pravda, že se při pečení rychle vysuší a jsou pak drolivá a nepříliš chutná. Spíš než pečení v troubě jim proto sluší rychlé minutkové úpravy na pánvičce. Když je doplníte výraznější voňavou omáčkou nebo křupavou zeleninou, stížnosti rozhodně neuslyšíte.

Nejlepší recepty z kuřecích stehen

Šťavnatá kuřecí stehna s kůží se hodí na pečení i grilování, ale skvělá jsou i dušená v různých omáčkách. Pokud nemáte rádi, když je maso v omáčce na kosti, můžete stehna předem vykostit. Maso s kostí ale dodává omáčkám hlubší a bohatější chuť a často od ní ve finále téměř opadává. Vykostěná kuřecí stehna pak můžete použít i do různých rychlých asijských směsí. Jak vykostit kuřecí stehna?

Kuřecí křídla z trouby i na grilu

Tučnější, ale poměrně levná a oblíbená kuřecí křídla patří k jídlům, která se nedají jíst „slušně“. Připravte na stůl papírové ubrousky, nakrájenou zeleninu a různé omáčky a pusťte se do nich: jíst rukama je dovoleno!

Kuřecí kousky pokaždé jinak

Kuřecí maso se těší velké oblibě po celém světě. Sluší mu výraznější exotické koření: je to skvělý způsob, jak s ním začít pomalu seznamovat i děti. I u těch vybíravějších budou mít úspěch malé špízy a kuřecí „popcorn“ jako z fastfoodu.

Pečené kuře na nedělní stůl

Dozlatova upečené kuře patří k ozdobám svátečního stolu. Jestli chcete ušetřit čas i nádobí a zároveň získat skvělou šťávu, upečte ho rovnou s přílohou. Pokud vám jde především o křupavou kůžičku, upečte ho na motýlka. A když chcete, aby hosté oněměli úžasem, zkuste netradiční kuře v bábovce anebo impozantní gyros z trouby. Roládou z vykostěného kuřete pak nakrmíte spoustu hladových krků. Jak vykostit kuře na roládu?

Nejpopulárnější českou klasiku jsem si nechala na konec: je to jídlo, na které se můžete vždy spolehnout, jídlo, které vždy zvedne náladu… Už víte? Krémové kuře na paprice je zkrátka vždy sázka na jistotu!

Reklama

Načítám