Hlavní obsah
3,2
(183)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Bramborové placky jsou sice taková naše středoevropská klasika, ale vůbec nejsou špatné ani s voňavým indickým kořením. Já je naplnila šťavnatým mletým kuřecím na kari a protlaku a obarvila špetkou kurkumy. Skvělé pak byly i studené!

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na placky
  • 900 g brambor
  • 1/2 hrnku hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • sůl
Na náplň
  • 1 cibule
  • 400 g mletého kuřecího masa
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1,5 lžičky kari
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • tuk na smažení
K podávání
  • 1 kelímek hustého bílého jogurtu
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Brambory (asi 7 středních kusů) uvařte v osolené vodě ve slupce doměkka, a to klidně den předem.

Foto: Marianna Bartková

Kuře a brambory doplníte čerstvými bylinkami a kořenímFoto: Marianna Bartková

02.

Najemno pokrájenou cibuli nechte spolu s chilli dle chuti zesklovatět na troše sádla nebo oleje. Přidejte maso a vařečkou ho rozdělujte na malé kousky.

Foto: Marianna Bartková

Cibuli můžete dát i syrovou, ale opečená bude jemnější a chutnějšíFoto: Marianna Bartková

03.

Když je maso ze všech stran hezky opečené, přidejte protlak, malou lžičku soli, kari a nasekaný česnek. Nechte chvilku rozvonět a stáhněte z ohně. Dochuťte čerstvě mletým pepřem, vmíchejte bylinky a případně ještě dosolte.

Foto: Marianna Bartková

Já dala mátu a kopr, ale z bylinek se hodí i petržel, koriandr nebo pažitkaFoto: Marianna Bartková

04.

Oloupané brambory nastrouhejte (je vcelku jedno, jestli budou teplé nebo studené).

Foto: Marianna Bartková

Se strouháním nemusíte čekat, až brambory úplně vychladnouFoto: Marianna Bartková

05.

Přidejte vejce, trochu soli, kurkumu pro barvu a asi půl hrnku mouky. Zpracujte na hladké těsto, v případě potřeby ještě přisypte mouku. Pracujte rychle, protože bramborové těsto hned měkne.

Foto: Marianna Bartková

S bramborovým těstem pracujte rychle, aby nezřídloFoto: Marianna Bartková

06.

Namočenýma rukama pak z těsta (asi o velikosti citronu) vytvarujte placičku, kterou naplňte trochou masa. Pořádně uhlaďte, aby náplň nikde nevylézala.

Foto: Marianna Bartková

Čím menší placičky, tím lépe se vám budou dělatFoto: Marianna Bartková

07.

Placičky pozvolna smažte v dostatečné vrstvě sádla nebo oleje z obou stran dozlatova.

Foto: Marianna Bartková

Pekla jsem placky poctivě na sádle, ale použít můžete i rostlinný olejFoto: Marianna Bartková

08.

Jogurt ochuťte nasekanými bylinkami (já dala opět svěží mátu a kopr), prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem a podávejte k placičkám.

Foto: Marianna Bartková

Svěží jogurtový dip s mátou a citronem se ke kari báječně hodíFoto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Placky můžete péct i nasucho v troubě, ale co si budeme povídat, na pánvi jsou vždycky lepšíFoto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Šťavnatá pikantní náplň se k jemnému bramborovému těstu skvěle hodíFoto: Marianna Bartková

Další česká jídla na cizokrajný způsob? Zkuste také vepřové výpečky po mexicku  nebo telecí řízky po italsku.

Reklama