Článek
Postup
Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Brambory (asi 7 středních kusů) uvařte v osolené vodě ve slupce doměkka, a to klidně den předem.
Kuře a brambory doplníte čerstvými bylinkami a kořením
Krok 2: Najemno pokrájenou cibuli nechte spolu s chilli dle chuti zesklovatět na troše sádla nebo oleje. Přidejte maso a vařečkou ho rozdělujte na malé kousky.
Cibuli můžete dát i syrovou, ale opečená bude jemnější a chutnější
Krok 3: Když je maso ze všech stran hezky opečené, přidejte protlak, malou lžičku soli, kari a nasekaný česnek. Nechte chvilku rozvonět a stáhněte z ohně. Dochuťte čerstvě mletým pepřem, vmíchejte bylinky a případně ještě dosolte.
Já dala mátu a kopr, ale z bylinek se hodí i petržel, koriandr nebo pažitka
Krok 4: Oloupané brambory nastrouhejte (je vcelku jedno, jestli budou teplé nebo studené).
Se strouháním nemusíte čekat, až brambory úplně vychladnou
Krok 5: Přidejte vejce, trochu soli, kurkumu pro barvu a asi půl hrnku mouky. Zpracujte na hladké těsto, v případě potřeby ještě přisypte mouku. Pracujte rychle, protože bramborové těsto hned měkne.
S bramborovým těstem pracujte rychle, aby nezřídlo
Krok 6: Namočenýma rukama pak z těsta (asi o velikosti citronu) vytvarujte placičku, kterou naplňte trochou masa. Pořádně uhlaďte, aby náplň nikde nevylézala.
Čím menší placičky, tím lépe se vám budou dělat
Krok 7: Placičky pozvolna smažte v dostatečné vrstvě sádla nebo oleje z obou stran dozlatova.
Pekla jsem placky poctivě na sádle, ale použít můžete i rostlinný olej
Krok 8: Jogurt ochuťte nasekanými bylinkami (já dala opět svěží mátu a kopr), prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem a podávejte k placičkám.
Svěží jogurtový dip s mátou a citronem se ke kari báječně hodí
Placky můžete péct i nasucho v troubě, ale co si budeme povídat, na pánvi jsou vždycky lepší
Šťavnatá pikantní náplň se k jemnému bramborovému těstu skvěle hodí
Další česká jídla na cizokrajný způsob? Zkuste také vepřové výpečky po mexicku nebo telecí řízky po italsku.