Hlavní obsah

Jaké jsou druhy rýže: čím se liší, jak je vařit a kolik mají kalorií

Foto: guruXOX, Shutterstock.com

Foto: guruXOX, Shutterstock.com

Reklama

Řešíte pár kil navíc? Rýže může být ideální dietní pomocník. Ovšem jaká z té spousty existujících druhů je ta nej? Která je vhodná na rizoto a jaká je nejlepší na hubnutí? Seznamte se s osmi druhy rýže a všechno se dozvíte.

Článek

Rýže je lehce stravitelná a není v ní lepek ani cholesterol. Ne každý ale ví, že obsahuje osm esenciálních aminokyselin a po doplnění luštěninami poskytuje potřebný a především kvalitní zdroj bílkovin pro vegetariány. Na trhu je k dostání nespočet druhů rýže a my jsme si posvítili na osm nejzajímavějších.

1. Jasmínová rýže: ideální při dietě

  • 100 gramů obsahuje 1 474 kJ. -

Voňavou rýži (její aroma je zcela přírodní) původem z Thajska poznáte podle středně dlouhých zrn a bronzového zbarvení. Je velmi lepkavá, proto je ideální do nákypů nebo jako příloha k masu. Vynikající je i osmažená na cibulce a nebo nasladko. Vaří se zpravidla 10 minut a poté se nechává ještě 10 minut stát. Na 1 šálek rýže potřebujete zhruba 2,5 šálku osolené vody. Má nízký obsah energie a pro hubnutí je naprosto ideální.

2. Basmati: skvělá pro hubnutí

  • 100 gramů obsahuje 1 452 kJ. -

Rýže basmati se pěstuje na úpatí Himálaje a je hodně podobná jasmínové, ovšem není tak lepkavá a krásně se sype. Poznáte ji podle dlouhých zrn a jemné oříškové vůně. Je snadno stravitelná, využívá se v exotických pokrmech i jako příloha – zkuste kuře s rýží z jednoho pekáčku. I tento druh je skvělý při dietě. Uvaříte ho za 18 minut ve 2,5krát větším množství osolené vody, než je množství rýže.

Foto: StockImageFactory.com, Shutterstock.com

Rýži mají rádi nejen ve východní Asii, ale zamiloval si ji celý svět. A oprávněněFoto: StockImageFactory.com, Shutterstock.com

3. Nišiki: pravá rýže na sushi

  • 100 gramů obsahuje 1 427 kJ. -

Původem japonská rýže se nejčastěji používá na sushi. Má krátká kulatá zrnka a po přidání octa a cukru se mění na extra lepivou hmotu. Dostali jste chuť na domácí sushi? Připravte si super sushi sendviče. Při vaření na 1 hrnek sushi rýže přijdou 4 šálky vroucí vody.

4. Carnaroli: výborná rýže na italské rizoto

  • 100 gramů obsahuje 1 575 kJ. -

Když se řekne rizoto, asi se vám vybaví rýže arborio. Italové svoji specialitu ovšem velice často připravují i z krátkozrnné bílé a roztomile baculaté rýže carnaroli. Skvěle totiž vstřebává vodu a je uvařená za 12 minut. Na 1 díl rýže přijdou 2 díly vody. Vyzkoušejte pravé italské rizoto s hráškem.

5. Divoká indiánská rýže

  • 100 gramů obsahuje 1 531 kJ. -

Tohle ve skutečnosti rýže není – jedná se o dlouhá semena vodní trávy. Roste v Kanadě a ve Spojených státech v oblasti Velkých jezer a Siouxové ji sklízejí ručně již přes 1 000 let. Sama o sobě nevyžaduje žádnou specifickou přípravu, zpravidla se ovšem míchá s dalšími druhy rýže. Před vařením divokou rýži důkladně properte ve studené vodě. Vaří se déle, zpravidla 20–25 minut, na 1 šálek rýže počítejte asi s 2,5 šálku osolené vody.

6. Rýže natural: zdroj vitaminů a vlákniny

  • 100 g obsahuje 1 738 kJ. -

Nebroušená a neleštěná rýže je plná vitaminů, minerálních látek a vlákniny, ale na přípravu je trochu náročnější. Nejprve ji propláchněte ve studené vodě a poté na 2 až 3 hodiny namočte do čisté vody. Slijte, přidejte čerstvou vodu a mírně vařte asi 25 minut. Pokud možno nemíchejte. Během vaření lze doplnit vroucí vodu. Na 1 hrnek rýže počítejte celkem s 3 hrnky osolené vody. Hodí se do polévek, jako příloha k masu a do sladkých pokrmů.

Foto: A_Lein, Shutterstock.com

Jemná rýžová chuť je vhodná i pro přípravu sladkých pokrmůFoto: A_Lein, Shutterstock.com

7. Parboiled: plná živin, nelepí a nerozvaří se

  • 100 gramů obsahuje 1 880 kJ. -

Výroba rýže parboiled se skládá ze čtyř fází, při kterých se pomocí vysokotlaké páry vtlačí do zrnek více vitaminů a minerálů. Má žlutou barvu, varem se mění na zářivě bílou, rozvaří se jen velmi zřídka. Uvařená se nelepí a zrnka jsou trochu tužší, než je u rýže zvykem. Hodí se jako příloha, do polévek i na studené saláty. Je velmi bohatá na vitamin B, kyselinu listovou, vápník a železo. Na 120 g rýže použijte 1 litr osolené vody, zbytek slijte.

8. Rýže tří barev: super příloha

  • 100 g obsahuje 1 553 kJ. -

Trojbarevná rýže spojuje tři vynikající druhy: indiánskou, parboiled a červenou. Rýže tří barev se skvěle hodí jako příloha, součást pikantních míchaných jídel nebo jako sladká varianta (5 minut dušená s medem a kousky citronu a ozdobená mátou). Jeden šálek rýže uvařte ve 2,5 šálku osolené vody.

Dva tipy na závěr

Nevíte si rady, jak scedit vodu z rýže? Stačí strčit mezi pokličku a hrnec lžičku. Vznikne tak mezera, kterou voda šikovně odteče. Jestli chcete rýži krásně voňavou, vařte ji s celou oloupanou cibulí, do které jste zapíchali pár hřebíčků.

Nemáte rýži rádi? Nevadí! Vyhovovat vám bude květáková rýže: postup je jednoduchý.

Reklama

Načítám