Hlavní obsah

Intimní trable? Víme, kdy byste měli vyhledat sexuologa!

Foto: Profimedia

Intimní problémy jsou pořád ještě poněkud tabu a vyhledat pomoc sexuologa se kdekdo stydí. Ale je to škodaFoto: Profimedia

Reklama

Sexuolog či sexuální terapeut. Člověk, za kterým většina lidí nechodí, i když by to potřebovala. Sex je prostě pořád trochu tabu, obzvlášť když jde přímo o vás. Kdy a proč za takovým odborníkem zajít?

Článek

Sex a erotika jsou v určité formě k vidění téměř všude. V televizních reklamách, na billboardech na dálnicích, v časopisech... Jenže jakmile dojde na jednotlivce, je to jiné. „Lidé nechtějí o svých sexuálních problémech mluvit, i když v této oblasti nejsou spokojeni. Řada lidí vlastně ani neví, s čím by jim sexuální terapeut mohl pomoci,“ říká australská sexuální terapeutka a vztahová koučka Gia Ravazzotti.

A tohle jsou podle ní nejčastější problémy, s nimiž by se lidé na odborníka rozhodně měli obrátit.

Fyzické trápení

Hodně intimních problémů má fyzickou příčinu, kterou lze mnohdy velmi snadno a i rychle vyřešit třeba pomocí změny životního stylu či medikamentů. Je to něco, jako když máte kašel. Prostě si zajdete k lékaři a ten vám předepíše lék.

Foto: Profimedia

Odborníci si dovedou snadno poradit s řadou obtíží, které lidem komplikují milostný životFoto: Profimedia

Nejčastěji by lidé měli odbornou pomoc vyhledat v následujících případech:

  • Erektilní dysfunkce (muži) – Ty v různé míře postihují mnoho mužů. „Výzkumy ukazují, že asi 50 procent mužů nad 50 let věku trápí potíže s erekcí, ale z toho množství jen asi 15 až 20 procent vyhledá pomoc. Přitom zrovna s touto poruchou si umí lékaři dobře poradit," potvrzuje sexuolog Ondřej Trojan z TH Kliniky. Tak se pánové raději sexu začnou vyhýbat a jejich ženy často pojmou podezření, že mají milenku, když s nimi nespí. Více se o tom dozvíte v článku Poruchy erekce? Muži jimi trpí častěji, než si myslíte.
  • Předčasná ejakulace (muži) – Žádné promilované noci, ale dvě minuty, a je po všem. To je velmi frustrující pro ženy, kterým se nedostane dostatečného uspokojení, ale i pro muže, kteří si připadají nevýkonně. První pomocí bývá změna životního stylu (neblahý vliv na mužskou rychlost má například kouření, nadváha, nedostatek pohybu či stres), druhou instancí by měl ale být sexuolog.
  • Neschopnost dosáhnout orgasmu (ženy) – Čísla mluví jasně, většina žen je schopna vyvrcholit nikoli při souloži, ale díky stimulaci klitorisu. Někdy se ani tento způsob nedaří. Na vině může být samozřejmě špatná milostná technika, ale i řada ryze fyzických obtíží, s nimiž si dobrý sexuolog (případně gynekolog) poradí.
  • Bolest při průniku (ženy)– Bolestivá soulož, nepříjemné pocity při průniku, to vše může (a dost často tomu tak opravdu je) s řadou zdravotních obtíží. Pokud se vás tohle týká, rozhodně vyhledejte lékaře, zbytečně se trápíte.
Foto: Profimedia

Například poruchami erekce trpí až překvapivě mnoho mužů, pro pomoc si k lékaři ale dojde jen málo z nichFoto: Profimedia

Psychické problémy

Samozřejmě spousta sexuálních trablů nemá žádný fyzický základ, je to jen věc psychiky. Nejčastější komplikací bývá ostych. „Spousta lidí se nějakým způsobem stydí. U žen jde spíše o vzhled, pánové zase řeší výkonnost,“ potvrzuje Gia Ravazzotti. A všechny tyhle nejistoty ovlivňují váš sexuální život, schopnost se uvolnit, odvázat, dovolit si prožít slast.

Dalším častým problémem bývá nedostatek sexuální touhy (na straně žen i mužů). V tomto případě může být vinen opět nějaký fyzický neduh, ale i ten psychický. Velmi často je to projev nespokojenosti ve vztahu, tedy partnerské neshody.

Obecně ale platí, že vám sexuolog pomůže odhalit příčinu vašeho trápení. „Navíc sexuolog je lékař, který kromě této odbornosti musí u nás mít ještě další základní specializaci, například psychiatr, urolog, gynekolog, internista a podobně. Strach z návštěvy odborníka je zcela zbytečný, ať jde o potíže v párovém prožívání sexu nebo trable individuální, jež ale párový život ovlivňují," dodává Ondřej Trojan.

Vyhledali jste někdy pomoc sexuologa?

Reklama

Související témata:
Konzultace

Načítám