Hlavní obsah

Recept na skvělý cibulový chléb. A nemusíte se bát upéct si ho v troubě!

Foto: Marcel Rozhoň

Křupavý, nadýchaný, jen ho nakrojit!Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě jste váhali, jestli se v domácích podmínkách pustit do chleba? S námi to zvládnete. Cibulový chléb je snadný, rychlý, má křupavou kůrku a chutná výtečně!

Článek

Čím potřít chléb při pečení, aby byla kůrka nejkřupavější a měla tu nejlepší barvu? Možností je mnoho. Smetana vám zajistí lesklou a tmavě zlatou kůrku, kukuřičný škrob s vodou zase poskytne kůrku křupavou a světle lesklou zlatou. Na potírání můžete používat i obyčejnou vodu, olivový olej nebo samotný žloutek.

Cibulový chléb

Na 1 bochník budete potřebovat: 250 g hladké pšeničné mouky, 250 g žitné mouky, 250 ml vlažné vody, 1 lžičku octa, 1 lžičku cukru, 1 balíček sušeného droždí, 2 lžičky soli, kmín na posypání, 2 cibule, 1 lžíci másla, 1 vejce na potření

Postup: Do vlažné vody dejte droždí, cukr, trošku pšeničné mouky, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejte obě mouky se solí a přidejte ocet. Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Vzešlý kvásek propracujte s moukou. Můžete ručně nebo pomocí robota. Do těsta zapracujte i osmaženou cibulku a pak těsto nechte hodinku kynout na teplém místě.

Nakynuté těsto ještě propracujte, vytvarujte bochník a dejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem. Pečte ho asi 40 minut při teplotě 160 °C a pak na dalších 20 minut zahřejte troubu na 180 °C.

Tip:Chléb můžete ochutit i bylinkami nebo různými semínky.

Domácí chléb a domácí pomazánky, to je dokonalá kombinace. Už jste zkusili svěží hráškovou nebo cottage s jarními cibulkami? A pikantní pomazánka v kombinaci s topinkami nezklame nikdy!

Pečete domácí chléb? Používáte troubu, nebo domácí pekárnu?

Reklama

Související témata:

Načítám