Hlavní obsah

Iva Janžurová slaví 79 let. Co o ní víte?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední česká herečka se objevuje na filmovém plátně a divadelních prknech už téměř půlstoletí. Je to oblíbená komička, ale v soukromí je spíš introvert. Usměvavá a energická Janžurka miluje ruční práce a háčkování, a když má volnou chvíli, věnuje se práci na zahradě.

Článek

Iva Janžurová slaví 19. května 79. narozeniny. Jako pětadvacetiletá uchvátila diváky i kritiky ve válečném dramatu Karla Kachyni (†79), později zaujala dvojrolí v hororovém filmu Morgiana (1972). I přesto se stala milovanou komičkou: svůj talent ukázala ve snímku Zabil jsem Einsteina, pánové... (1969), Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970), Drahé tety a já (1974) nebo Což takhle dát si špenát (1977). Dlouhá léta působila v Divadle na Vinohradech a v současnosti je členkou souboru Národního divadla. A není „jen“ herečka, je také režisérka a autorka divadelní hry.

Jak Ivu Janžurovou znáte? Udělejte si test.

1. Iva Janžurová vystudovala herectví. Původně si ale její rodiče přáli, aby se stala
2. První velkou filmovou příležitost dal herečce režisér Karel Kachyňa (†79). V roce 1966 ji obsadil do snímku, v kterém předvedla nezapomenutelný výkon. Je to psychologické drama
3. O tři roky později se objevila v úspěšné komedii Světáci režiséra Zdeňka Podskalského (†81), kde si zahrála po boku Jiřiny Bohdalové (89) a Jiřiny Jiráskové (†81). Jak se jmenovala její postava?
4. Režisér Václav Vorlíček (†88) ji zase obsadil do komedie „Pane, vy jste vdova“ (1970), kde si zahrála dokonce trojroli. Koho v tomto filmu Iva Janžurová nepředstavovala?
5. Za roli Štěpy ve filmu režiséra Juraje Herze (83) Petrolejové lampy (1971) byla nominována na cenu za hlavní herecký výkon na festivalu v Cannes. Kdo skvěle zahrál jejího nápadníka, fešáka a oficíra Pavla, který, jak se v příběhu ukáže, byl nakažený syfilidou?
6. Je také jednou z hlavních postav seriálu Nemocnice na kraji města (1978-1981), kde ztvárnila postavu nepříjemné sestry Huňkové. Který herec ji v seriálu počastoval výrokem: „Kdyby hloupost nadnášela, tak se tady budete vznášet jako holubička?“
7. Jejím životním partnerem byl režisér Stanislav Remunda (†84), se kterým má dvě dcery. Jak se jmenují?
8. Iva Janžurová získala mnoho významných ocenění, mimo jiné Cenu Alfréda Radoka a Cenu Thálie a je držitelkou i dvou Českých lvů. Za jaký snímek dostala cenu za nejlepší ženský herecký výkon na mezinárodním filmovém festivalu v Soči v roce 2000?
9. V roce 2002 se stala herečce v závěru představení Marie Stuartovna ve Stavovském divadle vážná nehoda. Co se přihodilo?
10. V roce 2019 ztvárnila učitelku v penzi, která se rozhodla postavit proti nespravedlnosti. Jak se černá komedie Radka Bajgara (57) jmenuje?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám