Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

V mrazáku ho má skoro každý. Koho nebo co? Listové těsto. Během chvíle z něj můžete vykouzlit třeba jablka v županu!

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 kusů
  • 1 sáček skořicového cukru
  • 1 hrst vlašských ořechů
    8
  • 1 hrst hladké mouky
    1
  • 8 ks piškotů
    1
    3
  • 6 lžiček meruňkové marmelády
  • 3 ks jablek
  • 1 balíček listového těsta
    1
  • 1 hrst rozinek namočených v rumu
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 6 ks mandlí
    8
  • 1 hrst mandlových lupínků
    8
  • 1 ks vejce
    3
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále, jablka oloupejte, nakrájejte je na poloviny a vykrájejte jádřince. Piškoty nadrťte a nasekejte ořechy. Vyválené těsto rozkrájejte na 6 čtverců o velikosti asi 10 x 10 centimetrů.

02.

Doprostřed každého čtverce nasypte trochu rozdrcených piškotů a položte na ně půlku jablka. Do vykrojeného středu můžete nasypat pár oříšků a dvě tři rozinky a zbytek naplňte džemem. Navrch džemu opět dejte trochu oříšků a rozinek a celé jablko posypte skořicovým cukrem. Okraje každého čtverce potřete rozšlehaným vejcem a protilehlé cípy těsta spojte.

03.

Aby cípy u sebe lépe držely, zapíchněte navrch do středu celou mandli, která je při pečení udrží pohromadě. Jablka potřete rozšlehaným vejcem a vršek ještě posypte mandlovými lupínky.

04.

Takto připravená jablíčka vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C 20 až 30 minut. Podávejte vlažné, případně sypané moučkovým cukrem.

Listové těsto v podobě trojhránků můžete naplnit třeba i mletým masem.

Související témata:

Načítám