Hlavní obsah

Zařídit koupelnu, to je kumšt!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Práce ve dvou může být zábavaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K rekonstrukci třicet let staré koupelny se majitelka chystala už dlouho, ale vždy se našlo něco, co bylo třeba upřednostnit. Jednou to byla výměna oken, podruhé malování a tak dále...

Článek

Trvalo by to možná dodnes, kdyby nevzal za své plynový kotel. A protože ten nový, který paní Iveta hodlala koupit, sloužil i k ohřevu teplé vody, bylo jasné, že v koupelně už nebude potřeba stará karma a budou se muset provést nové rozvody. Než volit nějaké provizorní řešení, rozhodla se pro dlouho odkládanou rekonstrukci koupelny.

Za termín započatých prací si zvolila začátek září, neboť si ještě chtěla užít dovolenou a léto věnovat pozvolnému výběru zařízení. Počítala s tím, že by všechno mohlo být tak za tři týdny hotové, což jak se domnívala, vyjde do období, kdy bude potřeba začít v bytě topit.

Akce zahájena

Při zařizování koupelny majitelka absolvovala asi to, co každý, kdo se pídí po nové koupelně a snaží se vybrat to nejlepší, v jejím případě i cenově přijatelné zařízení. Obcházela koupelnová studia, prohlédla mnoho časopisů a několikrát podnikla výpravu po hobbymarketech.

Zamilovala se do mozaiky, líbila se jí umyvadla ve tvaru misky a do koupelny rozhodně chtěla vměstnat vanu i sprchový kout. Co se týká posledního požadavku, bylo jasné, že s prostorem nebude problém a vejde se obojí. V bytě, který má téměř 200 metrů čtverečních, byl pro koupelnu vyčleněn opravdu velký prostor. Při průzkumu nabídky umyvadel věděla, že si bez problémů vybere, a mozaikový sen si nechtěla nechat vzít, přestože ji ceny zaskočily. V barvě koupelny zatím jasno neměla.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Hnědá, modrá, bílá - útulná kombinaceFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Speciální nabídka rozhodla

Hybným momentem, kdy začala nakupovat, byla akce v hobbymarketu, kde nabízeli masážní sprchový box za 13 990 korun. Byl vybaven několika masážními tryskami, ruční sprchou, příjemnou dešťovou sprchou dopadající ze stropu boxu a dokonce i madlem a sedátkem, což se jí jevilo jako optimální pro jejího invalidního otce. Masážní box také hrál významnou roli při barevném ladění koupelny a při výběru vany.

Zástěna a vnitřní stěny byly z modrozeleného skla, takže k nim mělo ladit i okolní zařízení. Díky rozměrům boxu byly jasně dané maximální rozměry vany. Majitelka si tak sama před sebou obhájila pořízení elegantní vany Avocado, která sice o něco překračovala plánovaný rozpočet, ale protože se jí moc líbila, musela ji mít.

Zoufalý zedník a tisíc důvodů

Přistoupila na kompromis a místo pravé mozaiky pořídila dlaždice Murano 20x25 cm, které měly reliéf mozaiky a daly se řezat na požadované mozaikové pásky. K mozaice vybrala čistě bílý obklad ve stejné velikosti 20x25 cm a modrou dlažbu.

Malý zádrhel nastal s vyzděným pultem, na kterém mělo být posazené umyvadlo. Od původního záměru ji odradil zoufalý zedník, který vyjmenoval tisíc důvodů, proč by to nešlo. Na naléhání už po zdlouhavé rekonstrukci neměla paní Iveta sílu, a tak zakoupila skleněné umyvadlo na chromované noze, které se líbilo jejímu příteli.

Rekonstrukci doprovázelo mnoho peripetií a „veselých historek", ale nakonec se vše v dobré obrátilo, a majitelka je s novou koupelnou maximálně spokojená a na problémy vzpomíná s úsměvem.

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedNejčastějším problémem je malý prostorSedm rad, jak předejít problémům při rekonstrukci

1. Nepodceňujte přípravu - podrobný plán (nejlépe od projektanta) nové koupelny včetně zařízení byste měli mít připravený dávno před tím, než začnete bourat tu původní.

2. Řemeslníky vybírejte nejen podle ceny, ale také podle toho, zda s vaším návrhem rekonstrukce souhlasí a jsou schopni ho realizovat.

3. Sežeňte si o řemeslnících nebo firmě dostatek referencí - nejlépe od bývalých zákazníků, jak byli s prací a výsledkem spokojeni.

4. Nezapomeňte na dozor nad řemeslníky, chcete-li ušetřit za ten profesionální stavební, přemluvte aspoň kamaráda, který tomu rozumí a nebude firmě tolerovat třeba posunutí příčky o pět centimetrů.

5. Předem si stanovte konečnou cenu za rekonstrukci i splátkový kalendář - je obvyklé, že určitou částku - zpravidla ne více než třetinu - platíte jako zálohu, největší splátka přijde po ukončení renovace a je dobré se domluvit, že pět až deset procent doplatíte třeba po půl roce používání koupelny - máte tak určitou záruku, že vám firma opraví různé nedodělky či závady, a pokud to neudělá, vy jí nedoplatíte zbylé peníze.

6. Při nákupu obkladů, dlažeb, lepidel, vyrovnávacích stěrek a podobně počítejte s rezervou 10 až 15 procent na různé prořezy, opravy a podobně. Sehnat po dvou týdnech dlažbu ve stejném odstínu bývá téměř nemožné, i když jde o stejnou značku a sérii, jednotlivé výrobní šarže se mohou od sebe trochu lišit.

7. Rekonstrukci neuspěchejte - tvrdnutí lepidel, spojovacích materiálů, omítek i nátěrů chce svůj čas (najdete ho na obalech), pokud ho porušíte, spáry, omítky i malba mohou popraskat.

Související témata:

Načítám