Hlavní obsah

Jak čistit mléčné nebo pískované sklo? Poradíme!

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skleněné prvky v interiéru jsou jednoduše krásné. Aby takové však zůstaly opravdu dlouhou dobu, musí být také čisté. Jak toho dosáhnout třeba u pískovaného nebo mléčného skla?

Článek

Už dávno neplatí, že sklo je křehké a tudíž do interiéru méně vhodné. Naopak. Velké skleněné plochy pro interiér se kalí, díky čemuž získávají na vysoké pevnosti a odolnosti.

Ze skla? Téměř cokoli

Pomiňme drobné interiérové doplňky a zaměřme se na větší kusy. V každé domácnosti jsou skleněné výplně oken, to je jasná věc. „Ale málokdo už ví, že okenní sklo může mít například bezpečnostní úpravu díky PVB fólii. Druhým příkladem vylepšení okenního skla je stopsolová úprava, při které je na sklo nanesená vrstvička kovů a okno pak z vnější strany funguje jako zrcadlo,“ uvádí Miroslav Culka ze společnosti Dafe-Plast.

Ovšem ze skla můžou být rovněž dveře (prosklené, částečně skleněné či celoskleněné, klasicky otočné i posuvné), dále dělicí příčky, obklady stěn, sprchové stěny a zástěny, také čelní plochy nábytku nebo třeba zábradlí. Přesvědčíme vás, že sklo je elegantní a nadčasový materiál?

Foto: Profimedia

Nenechávejte mytí oken na předvánoční úklid. Čím je nižší venkovní teplota, tím hůře se budou okna nejen čistit, ale i dolešťovat.Foto: Profimedia

Různé typy

Každý zná čiré neboli průhledné sklo, však se také v domácnostech nejvíce používá. Není ale jediné.

„Když se jeho povrch z jedné strany zdrsní leptáním, bavíme se o mléčném sklu, které je průsvitné. Pokud se při výrobě čirého skla přidá barvivo, získáme tónovaný výrobek. Dále rozlišujeme sklo pískované; díky otryskání skla proudem speciálního písku se v něm vytváří mikroskopické prohlubně. Buď po celé ploše, nebo jen částečně, pak vznikají zajímavé dekory. Gravírování je zase metoda, kdy se do skla pomocí brusného kotouče tvoří vybraný motiv nebo dekor,“ vysvětluje Petr Paksi ze společnosti J.A.P.

Mezi další populární dekorativní metody patří využití tisku.

Foto: J.A.P.

Pokud chcete mít sklo průhledné, ale ne čiré, pak je jednoduché řešení – tónované sklo Planibel. Cena barveného skla o síle 10 mm od 5325 Kč/m2.Foto: J.A.P.

Foto: Trachea

Na sklo se dá rovnou tisknout vybraný dekor nebo motiv díky technologii Overface. Cena od 5800 Kč s DPH za m2 skleněné výplně.Foto: Trachea

Foto: Dřevojas

Hladké sklo na čele zásuvky u nábytkové skříňky Vision ochrání obrázek, který se tiskne na speciální fólii a pod sklo se laminuje za vysoké teploty. Cena za skříňku 10 390 Kč.Foto: Dřevojas

Jak se to má s údržbou

Podle toho, o jaký typ skla jde, se rozlišuje jeho údržba. Například u mléčného skla se doporučuje používat teplou vodu a hadřík, který nepouští vlákna. Pokud by bylo více zašpiněné, do vody přidejte běžný saponát na mytí nádobí (nepoužívejte čističe na mytí skla – ty by mohly povrch poničit). Kdežto u čirého, tónovaného nebo gravírovaného skla lze do vody kápnout čistič na sklo (některé současně fungují jako leštěnka).

Ovšem doma je třeba udržovat v čistotě všelijaké materiály. Pokud to chcete zkusit bez chemie, pomůže parní čistič.

Foto: Unilever, Henkel, Union Cosmetic, Vileda

Na foto (zleva): Čisticí sprej Cif Okna a sklo, 750 ml, doporučená cena 74,90 Kč, čistič s impregnační schopností Clin okna a sklo Vinegar, 500 ml, 49 Kč, Prostředek na nádobí Twister Lemon, 1000 ml, orientační cena 35 Kč, Actifibre mikrohadřík na okna, cena od 59,90 Kč.Foto: Unilever, Henkel, Union Cosmetic, Vileda

Jak čistit pískované sklo

Údržba pískovaného skla se od ostatních typů skel přece jen trochu liší. Petr Paksi radí, jak byste měli správně postupovat.

Foto: J.A.P.

Pískované sklo umývejte nejlépe jen s pomocí hadříku a čisté teplé vody. Do vody nepřidávejte saponát na nádobí. A podobně jako pro všechny skla i zde platí – stop jakémukoli abrazivnímu přípravku.Foto: J.A.P.

Pouze v případě, že je pískované sklo opravdu výrazně znečištěné, přidejte do vody pár kapek přípravku na mytí oken, voda ale nesmí výrazně pěnit.

Foto: J.A.P.

Sklo myjte shora dolů vždy s minimálním množstvím vody. Pokud byste jí použili nadmíru, bude dlouho schnout a vytvoří se na něm nepěkné „mapy“. Ty by vznikly i tehdy, kdybyste umyli jen jedno zašpiněné místo – pískované sklo je třeba vždy umýt celé.Foto: J.A.P.

Foto: J.A.P.

Pro mytí je nejlepší použít utěrku z mikrovlákna, která nepouští barvu ani vlákna. Další řešení nabízí měkká houbička, samozřejmě bez drsné plochy. Jakmile budete mít hotovo, vezměte si jiný, čistý hadřík a sklo otřete do sucha.Foto: J.A.P.

Až si budete příště kupovat nové pískované sklo, ověřte si, zda je ošetřené speciální nanovrstvou. Ta totiž vyplní prohlubinky vzniklé po pískování a vytvoří téměř jednolitý hladký povrch. A ten se, jak známo, snáz udržuje v čistotě.

Reklama

Načítám