Hlavní obsah

Jak dětem naspořit co nejvíce peněz? Poradíme!

Foto: Thinkstock

Chcete, aby děti měly do života uspořené nějaké peníze? Vybírejte bankovní produkty pečlivě!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Váš potomek ještě neumí chodit, ale vy už přemýšlíte o tom, jak mu ušetřit nějaké peníze, které mu usnadní start do samostatného života? Poradíme vám, podle čeho spoření vybírat a na co si dát pozor!

Článek

Nikdy se nerozhodujte rychle a emotivně, i když vás konečná částka, která svítí na konci výpočtu, okouzlila. Vždy si opatřete více nabídek od různých finančních ústavů a při rozvažování vezměte na pomoc partnera, rodiče nebo kamaráda.

Stanovte si cíl

Hned na začátku je dobré si určit, na co vlastně spoříte. Na školné středoškolákovi či vysokoškolákovi? Na startovní byt? Nebo dokonce na dobu zakládání vlastní rodiny? S tím souvisí určení částky i doby, kterou máte na její vytvoření. Šetření s motivem „kdyby se něco stalo“, tedy kombinace spoření a pojištění nebývá příliš výhodná. Je lepší uzavřít rizikovou pojistku zvlášť a spořící také zvlášť; pak je zcela jasné, kolik peněz šlo na spoření a kolik na jištění rizik v případě nehody. Rušení pojistek může přijít draho, proto je výhodnější jako spořící složku použít investiční životní pojištění. Z toho můžete – v případě nouze – po pár letech něco vybrat či v případě změny životní situace platby snížit, anebo naopak zvýšit.

Foto: Thinkstock

Když máte miminko, nedovedete si ještě představit, jak bude jednou hospodařit. Tak mějte ve spořicí smlouvě vždy zaručeno, že nad nastřádanými penězi budete mít kontrolu vy!Foto: Thinkstock

Stavební spoření: běh na kratší trať

Velice oblíbené stavební spoření je nejvýhodnější v prvních šesti letech. Při ideální měsíční úložce 1667 Kč či roční 20 000 Kč je po šesti letech výnos kolem čtyř procent, počítáte-li do výnosů státní podporu. Za 18 let se ale při stejné částce dostáváte k výnosu již jen 2,2 %. Další úskalí je v možnosti výběru naspořených peněz – po vázací době šesti let je možné vybrat vše i se státními podporami, ale v případě nezletilosti dítěte musí být přítomni oba rodiče či jiný zákonný zástupce.

Pokud by rodiče chtěli stavební spoření, které je evidováno na rodné číslo dítěte, použít na úvěr a vylepšení bydlení, musí se připravit na opatrovnický soud. „Některé stavební spořitelny od nového roku vyžadují opatrovnický soud již při výběru, je velmi důležité zjistit podmínky. Vypadá to děsivě, ale zákonodárci zde mysleli především na ochranu dítěte,“ upozorňuje finanční poradkyně Magdalena Křenková.

Výhodou i nevýhodou je výběr prostředků po době, kdy dítě dosáhlo plnoletosti – nikomu jinému než jemu stavební spořitelna peníze nevydá. Není možné ho o peníze připravit, ale ani ovlivnit jejich využití. „Rodiče by ale měli mít rozhodovací moc nad penězi, které dítěti sami naspořili, alespoň nad jejich částí. Nikdy nevíte, pod čí vliv se dítě dostane a za co by rádo peníze utratilo,“ dodává Magdalena Křenková.

Foto: Thinkstock

Stavební spoření zohledňuje zájmy dítěteFoto: Thinkstock

Raději méně, ale pravidelně

Ať už budete spořit kamkoli – do podílových fondů, investiční složky pojištění, stavebního spoření či na dětská konta a vkladní knížky – měli byste se řídit zásadou: co nejdéle a pravidelně. Je lepší zvolit nižší částku, kterou budete posílat pravidelně, než nárazově naspořené vyšší sumy.

Mohou se zapojit i prarodiče, kteří často mívají potíže s výběrem vhodných dárků. Místo nakupování nepotřebných věcí budou možná rádi přispívat menšími peněžními částkami.

„Na finančním trhu neexistuje jednoznačně výhodný nebo nevýhodný produkt. Každá forma spoření má své klady i zápory. Doporučuji mít finanční plán šitý na míru nezávislým finančním poradcem. Takový, který zohledňuje konkrétní rodinu a její stávající situaci,“ uzavírá Magdalena Křenková.

Jaké spoření se osvědčilo vám? Nebo volíte variantu „slamník“?

Načítám