Hlavní obsah

Jak dobře znáte lidová moudra a citáty o lásce?

Foto: ArtFamily, Shutterstock.com

Foto: ArtFamily, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nějakou tu lidovou moudrost, citát o lásce, pořekadlo či pranostiku zná asi každý. Vždyť některé se učí už v první třídě! Ale pozor, otestujte, jestli znáte i ta méně častá. Troufnete si na náš kvíz?

Článek

Březen, za kamna vlezem, duben, ještě tam budem, máj, poženem kozy v háj. Tohle pořekadlo asi znáte, ale které další pranostiky se vážou k měsíci květnu? A k času lásky? Vyznáte se i v méně známých lidových moudrech či citátech? Otestujte své vědomosti v našem kvízu.

1. Jedna z lidových moudrostí praví, že chceš-li vědět, jaká bude tvá nastávající, měl by ses podívat na její matku. Znáte trochu zkrácenou verzi tohoto pořekadla?
2. Řada rčení a pořekadel nabádá k pracovitosti. Slavné „Bez práce nejsou koláče“ znají i malé děti. Dokážete ale dokončit pořekadlo „Mladí ležáci…“?
3. O tom, že svatba v květnu přináší smůlu, protože „Svatba v máji, do roka máry“ jste jistě už slyšeli. Ale víte, co říkají květnové pranostiky o počasí? Co nás čeká, bude-li tento měsíc hodně chladný či deštivý?
4. Protože život přináší různé situace, existují samozřejmě i trochu úsměvná pořekadla. Dokončíte správně rčení začínající „Chodí štěstí dokola…“?
5. A ještě jedno trochu humorné pořekadlo, které se objevuje jak v lidové moudrosti, tak u Shakespeara. Co je lepší, než se zle oženit?
6. Léto už se blíží, tak si pojďme připomenout: Víte, co se stane tomu, „Kdo se v létě nezapotí...“?
7. A zpátky k pořekadlům a rčením. Co dělá třetí, když se dva perou?
8. Všechno je jednu poprvé a samozřejmě to platí i pro zamilovanost. Tušíte, co přesně řekl o první lásce slavný spisovatel Émile Zola, když ji přirovnal k losu, který výhru nepřináší?
9. Říká se: „Těžko na cvičišti, lehko na bojišti“. Další podobná pořekadla ještě dodávají, že ty, co nás něčemu učí, bychom měli ctít. Dokončíte správně rčení „Kdo si svého mistra váží…“?
10. A je tu poslední rčení, přesně citát Jana Wericha, který je ale tak slavný, že doslova zlidověl. Jistě ho znáte, ale dokážete ho správně dokončit? „Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk…“

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Že jste spíš pohybově nadaní a tyhle „školní“ záležitosti šly spíš mimo vás? Tak schválně: Jak se vyznáte v pravidlech oblíbených sportů?

Související témata:

Načítám