Hlavní obsah

Jak doma přežít vedro bez klimatizace?

Foto: thinkstock

V létě je třeba zajistit v bytech příjemné klimaFoto: thinkstock

Reklama

Léto a horko! Nemusíte používat nákladnou techniku ani zvlhčovače na to, abyste si v horkých dnech udělali doma příjemné klima. Jak si myslíte, že to lidé řešili před sto a více lety? Tenkrát přece žádná klimatizace neexistovala! Zkuste to také tak.

Článek

Celé tajemství spočívá ve správném větrání a ve schopnosti využívat průvanu. Z něj vás sice může bolet hlava, ale stejně tak lze s jeho pomocí velmi účinně měnit vydýchaný a horký vzduch za vzduch čerstvý a příjemně vlahý.

První pomoc

Suchý přehřátý vzduch způsobuje apatii, malátnost a umí zkomplikovat léčbu respiračních chorob. První pomoc při boji s vedrem je pochopitelně kvalitní zastínění oken, čímž se zabrání vstupu slunečních paprsků do interiéru a vzniku toho, čemu se lidově říká „skleníkový efekt“. Pomůžou vám tedy rolety, žaluzie nebo závěsy (zajímavé tipy najdete ve článku Víme, jak doma přežít horko!). Jde vlastně o vytvoření spásného stínu. A pak se můžete pokusit správně větrat a ovládat průvan. Funguje to!

Foto: BoConcept

První pomoc proti přehřívání interiéru je zastínění okenFoto: BoConcept

Jak větráte?

Když v místnosti otevřete okno, tak se přibližně během 20 minut vyrovná teplota jejího vzduchu s teplotou vzduchu venkovního. Uvedená doba se může měnit podle toho, jak moc je okno otevřené, a také podle velikosti dané místnosti. „Pokud jsou tedy venku tropická vedra, je zcela nelogické otevírat okna dokořán a pouštět si do bytu horký vzduch. Bydlíte-li ve městě, dostane se k vám ještě prach z vyprahlých ulic zvířený projíždějícími auty a zástupy spěchajících lidí,“ připomíná ing. arch. Pavel Zikmund. Jak tedy účinně větrat, abyste se ochladili?

Foto: Decoland

I rozsáhlé interiéry moderního domu můžete chránit proti vedru obyčejným větráním a řízeným průvanemFoto: Decoland

Zkuste průvan v uzavřené místnosti

Máte v místnosti, kterou chcete vyvětrat a ochladit, dvě okna? Stačí i jedno a jedna takzvaná větračka. Jde jen o to, abyste mohli jedno okno otevřít víc a větračku nebo druhé okno pak méně. „Vzniknou dva otvory, dva různě velké průduchy, a vzduch pak mezi nimi začne rychle proudit a bude se ochlazovat. Vytvořený průvan nasaje horký vzduch a ten se rychlým prouděním v místnosti ochladí. V průměrně velkém pokoji o rozměru asi 4 x 5 metrů se stropem ne vyšším než 3,5 metru tak můžete snížit teplotu až o 5 stupňů Celsia během asi 20 minut,“ radí stavební inženýr Ondřej Pavel.

Foto: HomeDesign

Otevíráním a zavíráním oken měníte proudění vzduchu v místnosti, a můžete tak vyvolat průvan, který sníží teplotu v místnostiFoto: HomeDesign

Víte, co je řízený průvan?

Pokud máte světlík a udeřila skutečně velká vedra, můžete zkusit vytvořit řízený průvan napříč vaším bytem. Která místnost je u vás doma nejchladnější? Jistě je to ta, do které dopadá nejméně denního světla a slunečních paprsků. Tato místnost se stane zdrojem chladného vzduchu.

„Otevřete v ní okno jen na malou škvírku, pootevřete všechny dveře vedoucí do místnosti, kterou chcete ochladit, a v ní pak otevřete okno takřka dokořán. Opět se objeví průvan, který s sebou přinese studený vzduch z chladné místnosti. Snížení teploty by pak na sebe nemělo nechat čekat déle než půl hodiny. Tak se ochlazovaly obytné interiéry již před tisíci lety," říká ing. arch. Marek Vraný a dodává: „Pokud žijete v domě se světlíkem, tak ho využijte stejným způsobem, tedy jako zdroj studeného vzduchu. Světlík bývá stinné, vlhké a tím pádem chladné místo. Pootevřete světlíkovou větračku či okénko a pomocí průvanu přivedete příjemný vzduch tam, kam potřebujete.“

Foto: HomeDesign

Pokud máte v místnosti dvě okna, můžete snadno vytvořit průvan a přehřátý vzduch odvést ven mimo váš bytFoto: HomeDesign

Ochlazujte se zevnitř!

V horkém létě člověk rád sáhne po studených nápojích. Ty vás sice ochladí, ale jen na několik okamžiků. Stará moudrost naopak radí pít ve vedru hořké vlažné tekutiny, například neslazený čaj. Pravdou ale zůstává, že pár kostek ledu do osvěžujícího nápoje zkrátka přijde vhod.

Foto: Ideal Standard

Studená sprcha vám udělá dobře, ale důležité je rychle se obléct, aby příjemné chladno zůstalo hezky u tělaFoto: Ideal Standard

Uvažujete o klimatizaci, anebo vyzkoušíte nějaký jiný způsob, jak přežít horké letní dny?

Reklama

Načítám