Hlavní obsah

Jak hubnout rychleji? Naučte své tělo lépe spalovat!

Foto: Profimedia

Na hladovění zapomeňte, právě kvůli tomu se metabolismus zpomalujeFoto: Profimedia

Reklama

Je pro vás důležité mít štíhlou postavu? V tom případě berte metabolismus jako zásadní téma. Když totiž pracuje efektivně, jste jako lunt, aniž byste se moc snažili. Co dělat, aby spaloval na maximum?

Článek

Na rychlost spalování tuků ve vašem těle má samozřejmě vliv několik těžko ovlivnitelných faktorů. Jsou to hlavně geny, pak věk a také zdravotní stav. Je tady však ještě jeden hodně významný faktor, se kterým se dají dělat divy. To je váš životní styl. Jak díky němu zařídit, aby váš metabolismus pracoval na plný plyn?

Tohle jsou tři základní návyky…

Pokud byste si nějaké zásady fakt měli osvojit natolik, aby se pro vás staly celoživotní rutinou, tak jsou to tyhle:

1. Jezte do polosyta, ale nikdy nemějte hlad

Abyste udrželi metabolismus v chodu, nesmíte hladovět. Tělo, které si žádá výživu, a nedostane ji, automaticky přepíná na úsporný režim. Stejně tak není důvod se přejídat. Největší požitek z jídla máte z prvních pár soust, pak už jíte jen ze setrvačnosti. Opravdu je proto ideální jíst častěji a po malých porcích.

Každopádně pokud je váš organismus zvyklý na režim jídlo třikrát denně a porce jsou tedy nepatrně větší, určitě se nejedná o chybu.

Foto: Profimedia

Zelený čaj pomůže vaše spalování rozjet na plné obrátkyFoto: Profimedia

2. Hydratujte tělo

Neříká se jen tak pro legraci, že je důležité dodržovat pitný režim. Dehydratované tělo – stejně jako tělo hladové – automaticky přechází do útlumu, a metabolismus se pak zpomaluje.

3. Hýbejte se celý den

Nikdy neseďte více než hodinu v kuse. Jestli si myslíte, že to pak zachráníte hodinkou ve fitku, není to pravda. Pokud máte sedavé zaměstnání, zkuste aspoň jednou za čas vstát protáhnout se, někam se projít a podobně. Zároveň se snažte co nejvíce hýbat ve volném čase, ideálně choďte pěšky všude, kde se to dá.

Tyhle potraviny vám pomohou…

Je jasné, že pokud chcete být štíhlí, a hlavně i zdraví, měli byste dbát na racionální a výživově vyvážený jídelníček. Pokud ale chcete spalování obzvlášť zrychlit, zařaďte do jídelníčku potraviny, které správnou funkci metabolismu vyloženě podporují.

„Mezi takové patří třeba zelený čaj. Jeho účinky dokládají sami jeho uživatelé a také některé výzkumy. Zdá se, že látka katechin, kterou zelený čaj obsahuje, skutečně pomáhá tělu spalovat tuky. Musíte však vypít nejméně půllitru denně,“ uvádí nutriční specialistka Kristýna Báčová ze Světa zdraví 4Life.

„Mezi další přírodní spalovače tuků patří citrusy, například pomeranče, které brání ukládání tuku a vzniku měkkých tučných tkání. Dále hrušky, ananas obsahující enzym bromelain, který brzdí ukládání tuků. Také různé druhy salátu nebo koření jako je skořice, zázvor a v neposlední řadě chilli, které obsahuje látku zvanou kapsaicin, jež umocňuje výdej energie,“ dodává specialistka.

Foto: Profimedia

Zdravý jídelníček je jako vždy naprostý základFoto: Profimedia

Takhle nastavte svoje sportovní aktivity…

Co se týče pohybových aktivit, nejlepší je kombinovat sporty, které se liší délkou trvání a dosaženou tepovou frekvencí.

„Určitě je vhodné zařazovat nízkofrekvenční sporty. Ty je však třeba vykonávat dlouhou dobu v řádech hodin. Jde například o celodenní túru nordic walkingu, vyjížďku na kole nebo celodenní turnaj ve volejbalu,“ uvádí Kateřina Ebrová, trenérka fitness pro ženy Contours.

Dále trenérka doporučuje známou klasiku. Aerobní sporty jako běh, aerobik, kruhový trénink či jízdu na rotopedu, které je vhodné provozovat vždy hodinu až dvě, ideálně třikrát týdně.

„Třetí skupinou jsou sporty ve velmi vysokém pásmu tepové frekvence. Jedná se o výkon na maximum, nutně prokládaný pauzami na vydýchání. Jako příklad můžeme uvést tabatu, fit box, tae-bo či HIIT trénink,“ uvádí Kateřina Ebrová. Tyto sporty se prováději 15 minut až hodinu, jednou až dvakrát týdně. Chcete si HIIT vyzkoušet? Zkuste ho podle našeho videa!

Jak rychlý máte metabolismus vy?

Reklama

Načítám