Hlavní obsah

Jak jednotlivá znamení zvládají karanténu

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Už jsme zavření doma delší dobu, než jsme zvyklí. Jak se s nucenou izolací vyrovnávají jednotlivá znamení zvěrokruhu? Komu lidi chybí a kdo si o samotě vlastně trochu oddechne?

Článek

Pobyt na jednom místě a omezené možnosti pohybu by byly stresující, i kdyby nás neděsily ekonomické dopady současné situace a zdravotní rizika. Vypořádat se se změnou každodenní rutiny, najít smysluplné využití pro přebytek volného času, který se člověku náhle nabízí, a zkrátka se z toho nezbláznit, nemusí být jednoduché. Jak se s nastalou situací vyrovnávají jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Nebudeme si nic nalhávat – Berani současnou situací dost trpí. V první řadě patří mezi ta nejaktivnější znamení vůbec, nepostojí na místě, milují změnu prostředí, činnosti nebo společnosti. Kromě toho bývají převážně společenští extroverti, takže je ubíjí i nemožnost vidět se se všemi známými. Berani jsou takové „děti zvěrokruhu“, je pro ně obtížné zabavit se sami, potřebují podněty zvenčí. Pokud nechcete, aby se zbláznili – a následně dohnali k šílenství i vás – vymyslete jim nějakou zábavu.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Poklidní a houževnatí Býci se s touto situací vyrovnávají vlastně dost v klidu – jako se vším. Nervy mají z oceli a jen tak něco je nerozhodí. Zabavit se jim nikdy nedělalo problém, stojí nohama na zemi a vědí, že pokud je omezení pro dobrou věc, dá se vydržet. Když si musí některá potěšení odepřít, vnímají o to víc maličkosti, jako jsou paprsky slunce pronikající oknem nebo poslední záchvěvy zimy v podobě sněhových vloček. Hodně času tráví v kuchyni, pečou, vaří, smaží a dělají radost i všem kolem sebe.

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Býci si umějí vychutnávat maličkosti jako třeba sluneční paprsky a ranní kávuFoto: stockfour, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blížencům víc než kafíčka a procházky chybí lidský kontakt. Jsou zvyklí se lidmi obklopovat, komunikovat, zdravit se, usmívat se na ulici… Až když jsou o to připraveni, zjistí, jak je to důležitá součást jejich života. Řešením jsou pro ně časté telefonáty, videohovory, povídání s drahou polovičkou. Také potřebují intelektuální stimulaci – když si vyberou nějakou dovednost, kterou se budou chtít během karantény naučit, bude se jim zvládat mnohem lépe.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci jsou takto do určité míry spokojení – nejradši tráví čas se svými nejbližšími a rodinné hnízdo je jejich nejoblíbenějším místem. V nucené izolaci se věnují zvelebování svého okolí: uklízí, vaří, opravují to, co už opravdu dlouho čekalo, zdobí a rovnají. Právě oni jsou velmi uklidňujícím elementem, který všem vnáší do života naději a dobrou náladu. Úzkosti pociťují zejména ze zdravotních rizik a celková situace na ně může doléhat psychicky. Ptejte se jich na duševní pohodu, nechte je občas vyplakat a oni vám to bohatě oplatí úsměvy.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvům se v karanténě příliš nedaří. Jsou zvyklí setkávat se s lidmi, poznávat nová místa, užívat si. Je to součást jejich životního stylu. Na druhou stranu netrpí tak okázale jako třeba Berani, kteří to dají „sežrat“ i lidem kolem sebe. Lvi v sobě pociťují velkou zodpovědnost za lidi kolem, takže se rozptylují tím, že se starají o své okolí. Přesto si na nich nucená omezení vybírají svou daň, jsou popudlivější a skleslejší, než je pro ně obvyklé. Dopřejte jim slova díků za to, co pro vás dělají, budou se pak cítit lépe.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Lvi v sobě mají zodpovědnost za druhé, takže se přizpůsobí, jak to jde. Jsou ale popudlivější, proto je nezapomeňte pochválit, jak statečně to zvládajíFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny se pro nouzové situace narodily! Jejich ohromná disciplína jim ulehčuje veškerá omezení, protože jejich mozek prostě umí poslouchat nařízení – když je něco potřeba, zatnou zuby a je to. Umí se neuvěřitelně rychle přeorientovat na home office a podávají doma snad lepší výkony než v práci. Postarají se nejen o sebe, ale i o celé široké okolí. Právě lidi ve znamení Panny nejčastěji nakupují sousedům, venčí babiččina psa a šijí roušky pro všechny, kdo to potřebují. Pokud potřebujete povzbudit, zastavte se, nakopnou vás!

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy se poměrně dlouho dovedou věnovat introspekci a sami sobě. Volný čas věnují práci na vlastní osobnosti a rozvoji svého psychického zdraví. Meditují, cvičí jógu, naslouchají potřebám svého těla a všelijak alternativně se snaží vyzrát na depresivní a stísněné pocity. Často se pustí do dlouho odkládaných uměleckých pokusů, například zdobí interiér – i když spíš kvůli sobě, aby v něm vydržely. Klíčové je pro ně alespoň čas od času vyvětrat hlavu krátkou procházkou.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Lidé ve znamení Štíra jsou docela zvyklí žít si tak nějak po svém a větších kolektivů se stranit. Nedělá jim tedy problém sociální izolace, nevadí jim zrušená setkání a podobně. Negativně se na nich podepíše menší kulturní vyžití, protože to je něco, co vyhledávají. Štíři mají sklony uzavírat se do sebe, mohou propadat depresím nebo jen negativním náladám. Je potřeba postarat se o to, aby se neizolovali až příliš a nadále komunikovali se světem.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Štírům nucená izolace zase tak nevadí, i když občas by rádi za kulturou, proto na ně může po psychické stránce dopadat stísněnostFoto: fizkes, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci jsou přirození optimisté a dovedou se vypořádat s ledasčím s úsměvem na rtech. Berou život zkrátka tak, jak přijde, ačkoli jim jejich kamarádi chybí. Proto právě oni budou svolávat pravidelná setkání na Skype, posílat dopisy nebo aspoň dlouhé e-maily. Tuhle dobrou náladu šíří všude kolem sebe, po hlavě se vrhají do projektů a zlepšováků a snaží se z dané situace vytěžit to nejlepší. Přebytečnou energii vloží do nových zážitků a dobijí baterky i všem kolem sebe.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorohy nejprve jistě dost rozhodilo to, že se jejich život a zaběhnutá rutina změnily – to nikdy nesnáší úplně dobře. Na druhou stranu si vystačí sami se sebou a to, že se na nějakou dobu musí vyhýbat lidem, jim zase tolik nevadí. Karanténu rozhodně v pohodě přežijí s knihou v ruce. Právě oni se nejvíc těší na to, až doženou všechny čtecí resty a ponoří se do nikdy nekončícího sloupce knih čekajících na přečtení. Dokud se budou moci jakkoli intelektuálně stimulovat, budou v pořádku. Fakt.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři jsou extrémně přizpůsobiví, když jde o to, jak mají trávit svůj čas – s lidmi, bez nich, v přírodě, doma… Nemají sice vůbec rádi, když jim někdo říká, co dělat a co nedělat, ale když jde do tuhého, pochopí to. Z každé situace vykřešou to nejlepší. Izolace je pro ně dokonalou příležitostí k tvoření, to je naplňuje a uspokojuje. Ať už zrovna malují, píšou, skládají hudbu, vyšívají nebo vyrábí vlastní šperky, Vodnáři se takto kreativně dovedou zabavit na dlouhou dobu a plně se do této práce ponořit.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Emotivní Ryby špatně snáší celkovou tíhu situace, mají strach a cítí všeobecné „napružení“ společnosti kolem sebe. Kromě toho si ale doma zase tak špatně nevedou, zabaví se klidně i jen s vlastní hlavou. Jejich obrovská fantazie je zásobuje podněty k přemýšlení i tvoření, je pro ně hračka zabavit sebe i okolí. Kromě toho se cítí ve svém příbytku bezpečně a pohodlně a budou ještě pracovat na tom, aby se tak cítili i všichni ostatní. Jako jedny z prvních nabízí pomocnou ruku všem, kdo to potřebují – mají to tak v povaze.

A jak se vám daří zabavit vaše ratolesti? Nabízíme pár tipů pro dětské hry a tvoření.

Reklama

Související témata:

Načítám