Hlavní obsah

Velký knižní čtvrtek: Která díla by vám neměla uniknout?

Foto: simona pilolla 2, Shutterstock.com

Foto: simona pilolla 2, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dveře knihkupectví zůstávají zavřená, ale i s tím se umí akce zvaná Velký knižní čtvrtek poprat. Čtenářům totiž budou knihy nabízeny online, koupit si je pak budou moct, jen co se dveře obchodů opět otevřou.

Článek

17. ročník akce Velký knižní čtvrtek se tentokrát bude muset obejít bez literárních nadšenců vyrážejících do obchodů ihned po jejich otevření. To ale neznamená, že by si jej měli nechat ujít! Ještě pořád existují e-knihy a e-shopy, kde si knihy lze objednat. A právě touto formou se prodejci rozhodli patnáct nových titulů dostat ke čtenářům. Vybrali jsme několik knih, které potěší zejména dámskou čtenářskou základnu. A tak jestli jste i vy v karanténě, a všechny knihy doma znáte od začátku do konce i nazpátek, sáhněte po některé z novinek.

Krvavý Bronx : kolektiv autorů

Začneme trochu ztuha, jen co je pravda. Děj všech příběhů se odehrává v nechvalně známé čtvrti v Brně, které se neoficiálně říká Bronx. V 19. století byla známá pod názvem Cejl a vražda, smrt, zabití tu byly denním chlebem, stejně jako pitky a prostituce. A právě na tato témata jsou i všechny povídky v knize. Proč byste měli číst o takových drasťárnách? Protože jsou pod nimi podepsané nejlepší české autorky a autoři. Mimo jiné třeba Alena Mornštajnová, Kateřina Tučková, Bianca Bellová, Petra Soukupová, Martin Reiner, Jan Němec nebo Petr Stančík.

Foto: Archiv firmy

Nakladatelství: Druhé město/Host, počet stran: 280Foto: Archiv firmy

I'm Your Man: Sylvie Simmons

Statisíce (ba možná miliony) žen po celém světě podlehly jeho kouzlu. Svými romantickými baladami a podmanivým hlasem si dokázal omotat kolem prstu snad každou posluchačku. Zamilovaly byste se ale do Leonarda Cohena, kdybyste jej znaly osobně? Na tuhle otázku můžete najít odpověď v knize I'm your man: Životopis Leonarda Cohena. Sylvie Simmons v knize přibližuje životní rozpory tohoto umělce. Se zpěvákem strávila po pracovní stránce několik let a v biografii se snaží poskytnou objektivní pohled na jednoho z nejvlivnějších umělců posledních padesáti let.

Foto: Archiv firmy

Nakladatelství: Prostor, počet stran: 536Foto: Archiv firmy

Růžové vrány: Pavla Jonssonová

Ze zpěváků je to nejen Nejen Leonard Cohen, kdo dostává během letošního Velkého knižního čtvrtku svůj prostor. Jedna z předních českých představitelek nové hudební éry, Pavla Jonssonová, přichází s knihou Růžové vrány. V knize najdete rozhovory se současnými muzikantkami jako například s Muchou, Monikou Načevou, Lenkou Dusilovou, Radůzou, Ivou Bittovou a mnoha dalšími. Sama autorka zastává názor, že ženy mohou do muziky, na rozdíl od mužů, vložit kus sebe, to nejhlubší niterno. Zda její názor zastávají i zpovídané, se už musíte dočíst.

Foto: Archiv firmy

Nakladatelství: Volvox Globator, počet stran: 236Foto: Archiv firmy

Vzdělaná: Tara Westover

Tara šla poprvé do školy v sedmnácti letech, doktora navštívila ještě o pár let později. S rodiči mormony žila v Americe v idažských horách. Otec byl fanatik a věřil v konec světa, a tak hromadil zásoby. Matka byla propagátorkou domácích porodů. A tak Tara střídavě pomáhala otci na šrotišti shánět materiál a matce vyrábět tinktury. S postupem času ale zjišťovala, že její jediná záchrana spočívá v útěku a následném vzdělání. V autobiografii je popsaná tato nelehká cesta a vnitřní boj autorky. Ta byla v loňském roce zařazena časopisem TIME mezi 100 nejvlivnějších lidí.

Foto: Archiv firmy

Nakladatelství: Mladá fronta, počet stran: 360Foto: Archiv firmy

Zvuky probuzení: Petra a Petr Třešňákovi

Ačkoli je to kniha o životě s autistickou dcerou, nemá být primárně o autismu, ale o hledání životní rovnováhy a vyrovnání se s faktem, že se rodičům narodilo dítě s postižením. Dorotce je čtrnáct let a manželé Třešňákovi v knize popisují jejich vnitřní proměnu během těch let. Dojde však i na vyprávění příběhů ze života s atypickým dítětem, radostné chvíle, ale i ty temnější momenty, kdy jejich dcera tíhne k sebepoškozování a neklidu.

Foto: Archiv firmy

Nakladatelství: Druhé město, počet stran: 296Foto: Archiv firmy

Melmoth: Sara Perry

Předchozí kniha Sary Perry Nestvůra z Essexu se stala bestsellerem a zdá se, že i Melmoth má dobře našlápnuto. Autorka své čtenáře přivádí do Prahy, konkrétně do Klementina, kde se odehrává většina děje. Hlavní hrdinka tam totiž najde písemnosti k legendě, která prostupuje dějinami i konkrétními lidskými životy. A brzy se tato legenda začne zakusovat i do křehkého života překladatelky Helen, která se do Prahy přestěhovala z Anglie.

Foto: Archiv firmy

Nakladatelství: Argo, počet stran: 280Foto: Archiv firmy

Nenašli jste tu pravou? Podívejte se i na další knihy, které vychází v rámci Velkého knižního čtvrtku. A schválně, zda na vás sedí čtenářský horoskop!

Reklama

Související témata:

Načítám