Hlavní obsah

Kam „zajít"v pantoflích? Do galerií, divadla i do ZOO!

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Už vám z pobytu doma trochu hrabe? Karanténa asi jen tak neskončí, tak je zapotřebí hledat aktivity, které trochu uleví mozku a nabídnou zajímavé zážitky, aniž byste museli ven.

Článek

Jedním z prvních zákazů, které provázely nutná karanténní opatření, bylo zrušení koncertů, divadelních představení, uzavření galerií, výstav, hradů a zámků, prostě všech míst, kde by se potkávalo hodně lidí. I přes to je můžete navštívit – jen vy sami a virtuálně. Mnoho galerií, zoologických zahrad, ale třeba i divadel nabízí prohlídky nebo představení na dálku. Rádi vám pár z nich nabídneme.

Světové galerie

Pro ty, kteří by se rádi podívali do zahraničí a navštívili ty nejznámější galerie, je tu možnost projít si jejich sbírky prostřednictvím obrazovky počítače. Je lepší, pokud alespoň trochu ovládáte angličtinu, ale i bez toho se lze kochat – a to i velmi detailně – jednotlivými obrazy či exponáty.

Jestli je vaším oblíbeným autorem Vincent Van Gogh, můžete si virtuálně projít sbírky jeho muzea v Amsterodamu – včetně výstavy, která mapuje jeho milostný život.

Jestliže jste toužili navštívit Mexiko City a podívat se do proslulého modrého domu, ve kterém žila surrealistická malířka Frida Kahlo, můžete tam zajít díky online přístupu. Kromě toho, že se jí podíváte do oken, projdete i celý dům a dokonce vás pustí do svého šatníku.

Ze svého bytu můžete dohlédnout až do Metropolitního muzea umění  v New Yorku. Nejenže můžete absolvovat jeho virtuální prohlídku, ale také si prostudovat luxusní šaty, které zde vystavuje Christian Dior – to kdyby už se vám stýskalo po výlohách prodejen s oblečením.

Foto: Profimedia.cz

Můžete jít třeba na online návštěvu do muzea Fridy KahloFoto: Profimedia.cz

Virtuálně mezi lokomotivy i na zámek 

Nejen světové galerie nabízejí virtuální prohlídky. Velmi detailně se můžete podívat například do expozic Národního technického muzea v Praze. Stejně tak si můžete projít i sousední Národní zemědělské muzeum.

Po svých expozicích vás virtuálně provedou i některé hrady a zámky. Jen pro příklad nabízíme zámek Kačina nebo zámek Vizovice.

Jestli jste se do nějakého muzea, galerie nebo na zámek či hrad chystali, jistě stojí za to si vyhledat jeho stránky a podívat se, jestli právě tuto možnost nenabízí.

Nahlédněte zvířatům až do pelechu 

Nejen děti zabaví online přenosy z výběhů zoologických zahrad. Můžete sledovat, co se tam děje ve dne i v noci a lze se dostat do míst, kam se jako běžní návštěvníci nedostanete. Prostřednictvím kamer můžete sledovat přenos z Údolí slonů v ZOO Praha, lvy nebo medvědy v ZOO Brno nebo venkovní výběh slonů v ZOO Ústí nad Labem.

A nemusíte se dívat jen na exotická zvířata. Velmi uklidňující je sledovat prostřednictvím web kamery krmítko pro ptáky  v Záchranné stanici živočichů Makov nebo online přenos z čapího hnízda  (pozor, malé č!) v Uherském Brodě.

Foto: Profimedia.cz

Prostřednictvím notebooku můžete sledovat zvířata v zooFoto: Profimedia.cz

Do divadla v pantoflích 

Protože se momentálně nemůžete jít kulturně vyžít do divadla nebo kina, nabízí se možnost, že kultura dorazí za vámi. Příkladem může být pražské Studio Dva, které připravilo speciální program a prostřednictvím své facebookové stránky nabízí přenosy talkshow či koncertů.

Od pátku 20. března (začátek 18.30) budete moci shlédnout na Facebooku Divadla Bolka Polívky online scénické čtení fejetonů s názvem Čtení ke kafi v podání Barbory Seidlové a Nikoly a Daniely Zbytovských. Vysílání z divadla bude pokračovat každou středu a pátek v 18:30.

Ze svého křesla můžete každý všední den sledovat, rovněž na Facebooku, i četbu herců Divadla Husa na provázku. Momentálně předčítají (usazeni také v křesle) Dekameron od Giovanni Boccaccia.

Prostřednictvím obrazovky můžete být přítomni i na koncertě svého oblíbeného interpreta či kapely – stačí se podívat na jeho Facebook nebo jiné sociální sítě.

A samozřejmě, spoustu zajímavých videí a pořadů najdete i v Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Načítám