Hlavní obsah

Jak jiskří tance na východní Moravě?

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prosluněném dni září v malých uličkách bílé domky, malované vinné sklípky vypráví své příběhy a boží muka ve zlatých lánech tiše klinkají poledne. Nenechte se ale ukolébat.

Článek

Když se tady chlapi dají do tance, tak lítají ruce, nohy. Slovácký verbuňk je tancem jen těch nejlepších. Nechte se vtáhnout do kola dechberoucím temperamentem tanečníků v doprovodu jedinečné cimbálové muziky a poznejte místa, kde tradice žijí věčně. A podaří-li se vám spatřit chlapce, jak jede tiše vesnicí s růží v ústech, vězte, že jste potkali krále.

Jízda králů

To a ještě mnohem více je Slovácko, jehož atmosféru umocňují staleté zvyky a tradice.

Ta nejslavnější, květnová jízda králů ve Vlčnově, vás naprosto okouzlí. Ne nadarmo je tento obyčej zapsán na seznam kulturního dědictví UNESCO. Král, chlapec ve věku mezi 10–12 lety, je tradičně oblečen do ženského oděvu, v ústech má růži, aby nemohl mluvit, a jeho obličej zakrývá pentle. K tradici jízdy králů patří neodmyslitelně i tanec, který je na Slovácku běžnou součástí života.

Verbuňkje charakteristický postupně zrychlujícím tempem a gradací tanečních prvků. Tančí jej pouze muži při cimbálové muzice nebo dechovce a z velké části záleží na improvizaci tanečníka. Tanec došel uznání v podobě zápisu na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. O podobnou poctu usiluje i další ryze mužský tanec, tradiční valašský odzemek, při kterém se tančís valaškou v ruce. Výčet východomoravských tanců by mohl pokračovat: skočná, točivá sedlácká, šavlovitý tanec, vrtěná nebo hošíje a zavádka.

Rožnov pod Radhoštěm

Až vám z víru tance vyschne v ústech, okoštujte nejtradičnější nápoj Slovácka, voňavou slivovici. „Pálení slivovice je služba lidem,“ říkají na Slovácku a jejich pohostinnost vám brzy stoupne do hlavy. O svébytnosti lidové kultury se přesvědčte na vlastní kůži poslední víkend v červnu na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici. Vyhrajte soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, a Slovácko vám bude ležet u nohou! Letos máte štěstí, své brány vám otevře i nejstarší festival Slovácký rok v Kyjově, který se koná jednou za 4 roky.

Odhoďte protančené střevíce a zavítejte do unikátního skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, který je nejstarším skanzenem podobného typu ve střední Evropě. Věřili byste, že roční návštěvnost tohoto unikátního skanzenu je srovnatelná s nejnavštěvovanějšími památkami v Praze?

Inspirujte se na www.tradicemasmysl.cz a nechte se vtáhnout do kola těch nejbujařejších tanců!

Reklama

Související témata:

Načítám