Hlavní obsah

Recept na snížení rozvodovosti: Naučte se říkat děkuji a pište si deník

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni chceme být šťastní, mít příjemnou práci, dokonalou rodinu, finanční stabilitu a skvělý manželský život, který zafunguje jako nárazník proti všemu zlému. V této honbě za štěstím ale obvykle přehlížíme jednu důležitou věc, bez které vztah nevydrží.

Článek

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že průměrný svazek u nás trvá 13 let, přičemž téměř polovina manželství v Česku se rozpadá. Chcete patřit mezi výjimky, příklady, které inspirují okolí? Pak berte v potaz, že partneři, ať už sezdaní, či nikoli, spolu mohou vydržet mnohem déle, pokud se vyhnou jedné z nejčastěji opakovaných párových chyb.

Trocha vděčnosti může zachránit manželství

Tomáš po sobě neuklízí umyvadlo, Martin věčně chodí pozdě a Pepa nemá rád vaši nejlepší kamarádku. Nic z uvedeného neohrozí vaši lásku tak jako to, že jeden druhého považujete za samozřejmost. To odhalili vědci z americké Státní univerzity v Georgii.

Akademici uskutečnili 468 telefonických rozhovorů se ženatými účastníky a zjišťovali, do jaké míry se cítí být oceňováni svým partnerem, vyptávali se na finanční zátěž dvojic, emoce, pocity i komunikační vzorce, respektive je zajímalo, který z manželů rozhovory méně příjemného charakteru obvykle zahajuje jako první, kdo kdy kritizuje nebo dává svému manželovi vinu kvůli běžným denním problémům a podobně. Závěry dost překvapily!

Děkuji, mám radost

Allen Barton, postdoktorandský výzkumník a hlavní autor studie, uvedl, že byl zvědavý hlavně na to, zda projevy a vnímání vděčnosti od manželů nebo manželek může páry ochránit před nástrahami, jako je finanční a pracovní stres, nedorozumění, hádky a podobně. Výsledky bádání jeho týmu publikované v časopise Personal Relationships ukázaly, že manželská vděčnost byla nejdůležitějším ukazatelem kvality manželství, bez ohledu na úroveň finančního vypětí páru, nastavení komunikačních vzorců i dalších faktorů.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Něco jako ochranný efekt

Přesněji řečeno, ti, kdo partnerovi včas a upřímně poděkují – třeba za to, že vynesl odpadky, překonávají bouře různého charakteru lépe než ti ostatní, méně často uvažují o rozvodu a prodlužují délku svého manželství. Podle Allena Bartona to funguje tak, že vděčnost může pomoci iniciovat spirálu pozitivních interakcí. Lidé, kteří se cítí být oceňováni svým partnerem, vědí, že na život nejsou sami, zároveň mají zájem o zpětnou vazbu, touží milé reakce v dobrém vrátit, čímž partnerství posilují. Neurověda dokonce vděčnost považuje za „přírodní antidepresivum“, jelikož redukuje toxické emoce.

Čím začít? Založte deník

Ovšem tichá vděčnost nikomu nepomůže, jak by řekla Gertrude Stein (†72), významná americká avantgardní spisovatelka, básnířka a dramatička, v každém případě musíte být slyšet! Zeptejte se svého partnera, zda se cítí doceněně, a najděte způsob, jak ho pochválit za věci, které každý den dělá. Inspirujte ho, aby se choval stejně. V ideálním případě si můžete založit společně vedený deník, který se stane oslavou vaší lásky. Zapisujte do něj, co jste spolu zažili, kam jste se podívali a co vám vykouzlilo radost na rtech.

Další důvod, proč si oblíbit i maličkosti

Nejenže to nabízí párům hmatatelný způsob, jak si sednout a listovat v deníku, kdykoli potřebují trochu posílit lásku, ale akt pouhého zapsání milých, příjemných věcí, které děláte pro manželství, umožňuje soustředit se ve vztahu spíše na světlé okamžiky, než na ty, jež vám lezou na nervy. Myslete na to, že vyjadřováním vděčnosti nejen druhým, ale i sobě, se navozují pozitivní emoce, především štěstí a spokojenost. A na ně se zase váže celková pohoda i zdraví.

A ještě jedna nezanedbatelná drobnost. Vědci ve Spojeném království, kteří se zabývali psychologickými charakteristikami více než 8 000 lidí, zjistili, že ti, kteří dosáhli vysokého optimismu, pocitu pohody a vděčnosti za vztah i život jako takový, měli o 30 % nižší riziko rozvoje srdečních onemocnění. Nestojí snad i tohle za zvážení?

Stejně tak je ale důležité si uvědomit, že vděčnost však není lék na vše. Vážné vztahové problémy, jako je například emocionální nebo fyzické týrání, nelze ničím omluvit ani přebít.

Reklama

Načítám