Hlavní obsah

Jak moc záleží na kvalitě líbání? 59 % mužů kvůli němu ukončí i vztah!

Foto: Profimedia

Nejen ženy milují líbání. Touží po něm i spousta mužůFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidské rty jsou nejodhalenější erotogenní zónou člověka. Rozděluje i spojuje… Možná proto hodně lidí miluje líbání. A jsou mezi nimi i muži. Právě oni si na něm leckdy až moc zakládají! Víte to?

Článek

Když pražský Sexuologický ústav ve spolupráci se společností STEM/MARK prováděl celonárodní výzkum sexuálního chování Čechů, jehož se zúčastnilo 805 mužů a 800 žen ve věku 35 až 65 let, vyšla najevo jedna z velmi důležitých informací.

Pánové jako hýčkací hulváti? Ne!

Pro 74 procent žen a 51 procent mužů jsou velmi důležité vzrušující podněty (doteky, laskání, mazlení). Rukou nebo ústy? Zanedbávat by se nemělo ani jedno, protože informace, že pánové se líbají jen z donucení, je lichá.

„Hrozně rád se líbám. Přijde mi to jako velmi potřebná a důvěrná věc, bez které se já osobně v posteli neobejdu. A to jsem chlap, ne žádná ufňukaná ženská,“ směje se skoro dvoumetrový čtyřicátník Ruda, který spokojenost s partnerským a mileneckým vztahem spojuje s něhou a předehrou včetně zmiňovaných polibků. K výjimkám rozhodně nepatří.

Foto: Profimedia

Pánové vnímají polibky jako intimní projev hluboké důvěryFoto: Profimedia

„Já vyloženě neříkám, že bych se líbal hodiny a hodiny, ale mám to rád. Cítit vlhké rty partnerky, poznávat, jak taje, ochutnávat celou její podstatu. Co by si člověk mohl přát víc?“ ptá se další respondent Dejv, který dost výrazně zaváhá při otázce, zda by se kvůli hrozným polibkům s partnerkou rozešel.

„Dobrá otázka. Záleželo by na situaci, respektive ostatních faktorech,“ krčí rameny. Vážně? Pravda je možná mnohem jednodušší.

Důležitý aspekt vztahu i poznávání

Evoluční psychologové z newyorské státní univerzity Albany zjistili, že 66 procent žen a dokonce celých 59 procent mužů je schopno klidně ukončit nadějný vztah jenom proto, že necítí kompatibilitu a porozumění při líbání. A vlastně je to i logické.

Švýcarský biolog Claus Wedekind uvádí, že jedinci, kteří jsou k sobě velmi přitahováni a při líbání cítí onu chemii, slast či sladké opojení, nesou odlišné genetické kódy potřebné pro jejich imunitní systém v oblasti DNA.

Jak poznat toho pravého?

Laicky řečeno, věda předpokládá, že pár, jenž k sobě cítí přitažlivost a v oblasti úst na sobě doslova „visí“, ve skutečnosti i bojuje s nemocemi a podvědomě všechno směřuje k tomu, aby i případné děti mohly těžit ze silného imunitního systému. Jeden polibek tak doopravdy může znamenat mnohem víc než jen vlhký kontakt nebo začátek pohlavního styku.

Výše zmíněný vědec dál tvrdí, že když spojíte rty s někým jiným, instinktivně a okamžitě máte k dispozici spoustu vodítek k rozhodování, zda by vztah měl či neměl pokračovat.

Foto: Profimedia

Líbání navíc oběma posiluje imunituFoto: Profimedia

Trénink na májová setkání

Ovšem pozor, úsudek je prý konkrétně u žen zkreslený vinou užívání hormonální antikoncepce. Berete-li pilulky, mohou vás přitahovat ti, kteří pro vás nejsou vhodní. Ačkoli tak líbání s nimi bude hezké, pro život to možná nebude…

Ale pánové hormonální antikoncepci (aspoň zatím) neužívají a vypadá to, že mnohem úspěšněji (i když většinou podvědomě) testují „vhodnost“ svých milenek. Děláte to taky tak?

A co v líbání vidíte vy? Komunikaci, začátek předehry, nebo jen hezké chvíle plné něhy?

Načítám