Hlavní obsah

Jak na pravidelný detox? Jde to i levně!

Foto: Thinkstock

Zeleninové a ovocné šťávy jsou nejen chutné, ale dokážou s tělem divyFoto: Thinkstock

Reklama

Jestli si chcete do vysokého věku udržet obličej bez zbytečných vrásek, tělo bez nemocí a elán dvacítky, měli byste dopřát organismu pravidelnou očistu. Poradíme vám, jak na to!

Článek

Naskakují vám v souvislosti s očistou těla nebo detoxem samé nepříjemné představy, jako je klystýr nebo hladovka? My pro vás máme daleko přijatelnější metody, které si oblíbíte natolik, že je budete dělat rádi a často – což je správné.

„Čistit byste měli tělo po celý rok průběžně. Ale každý detox se počítá a bude mít příznivý vliv na vaše zdraví,“ říká poradkyně zdravého životního stylu Jarka Kučmášová a dodává: „Organismus má schopnost se škodlivin zbavovat, ale je jich v posledních letech tolik, že nestíhá. Proto je zapotřebí mu pomoci."

Medová masáž

Med funguje vnitřně při požití k posílení imunitního systému, ale také dokáže blahodárně působit na celý organismus, například formou masáže. To už věděly naše babičky.

„Med ve spojení s aktivní stimulací akupunkturních bodů uvolňuje a odvádí pokožkou škodliviny z těla. Pokožka se díky tomu hluboce vyživuje a regeneruje. Osvědčený je i příznivý dopad na chronickou rýmu, onemocnění svalů a kloubů, ale i deprese. Medová masáž je vhodná pro všechny, snad jen s výjimkou alergiků na med a včelí produkty,“ říká vedoucí pražského Regeneračního centra Perla Luboš Mrkus.

Tuto masáž svěřte odborníkům, kteří vám poradí, jak často ji můžete absolvovat, její cena je kolem 300 Kč.

Foto: Thinkstock

Med pomůže vyčistit tělo zevnitř, ale i formou medové masážeFoto: Thinkstock

Čisticí čaje

Nejlepší tekutinou pro vaše tělo je čistá voda. Pokud její příjem chcete doplnit bylinkovým čajem, vyberte na detox bylinky, které na jaře najdete na zahrádce nebo v přírodě – babské rady preferují mladou kopřivu, pampelišky (i kořen), řebříček, jetel, šťovík a rdesno. Bylinky nasbírejte, před přípravou omyjte a dejte asi na 15 minut louhovat do horké vody. Pijte asi dvakrát denně šálek.

Nemusíte brouzdat jarní loukou, již připravené směsi už najdete i v lékárně, stejně jako přípravky z ostropestřce mariánského, který má schopnost skvěle čistit játra.

Čerstvá šťáva každé ráno

Očistě organismu prospěje i to, když den zahájíte skleničkou čerstvé zeleninové nebo ovocné šťávy. Skvělou kombinací je například mrkev a červená řepa, což je klasická kombinace z babských rad – podporuje metabolismus. Pokud je doplníte ještě okurkou, získáte nápoj, které vám pomůže v případě potíží s pískem ve žlučníku. Šťáva jen z okurky vyčistí pleť, kombinace s mrkví vyplavuje z těla kyselinu močovou, která způsobuje dnu a bolesti kloubů.

„Čerstvé zeleninové šťávy můžete pít každý den, a to půl až litr denně. Jeden den v týdnu se vyplatí být jen na nich," radí Martin Škába.

Foto: Thinkstock

Pohyb, zdravý jídelníček a přísun přírodních vitaminů a minerálů třeba formou smoothie. To je skvělá metoda, jak si udržet zdravíFoto: Thinkstock

Koupele

Den můžete zakončit očistnou koupelí – například bylinkovou nebo s mořskou solí. Byliny na koupel nemusíte namáhavě chystat – prostě z nich uděláte o hrnek čaje víc a nalejete ho do vody připravené na koupel. Voda by neměla být příliš teplá, tedy do 38 stupňů, a neměli byste v ní ležet dlouho – stačí do 20 minut. Vždy by to měla být příjemná relaxace, klidně si k tomu pusťte příjemnou hudbu a zapalte svíčky...

Pomoc z lékárny

Foto: archiv firem

S detoxem těla vám pomohou i přípravky z lékárny. Na foto (zleva): S očistou organismu vždy pomůže aloe vera, která působí na zažívání a zlepší stav střev. Přípravek z hroznů červeného vína je považován za elixír mládí a zelený ječmen posiluje a chrání celý organismusFoto: archiv firem

Patří očista organismu k vašim pravidelným aktivitám? Napište nám, jakou metodu volíte.

Reklama

Načítám