Článek
Kokosový ořech není na pultech českých obchodů žádnou novinkou. Přestože se jedná o exotické ovoce rostoucí na kokosových palmách, patří mezi ty, na které jsme si dávno zvykli. Kokos se dá ale zpracovat a použít i jinak, než jen jako dekorace moučníků! Zkuste ho třeba naslano s kuřetem a kokosovým mlékem nebo ho přidejte do alkoholického mléčného koktejlu!
Kokosové kuře se zeleninou
Na 4 porce potřebujete: 1 celé kuře nebo 2 prsa a 2 stehna, 2 červené cibule, 1 žlutou papriku, 1 zelenou papriku, 2 velká rajčata, 4 lžíce strouhaného kokosu, 400 ml kokosového mléka, sůl, pepř, lžičku sušeného chilli, tymián, lžičku muškátového květu, 100 g kešu ořechů, 2 lžíce oleje, 4 lžíce kvalitní sójové omáčky
Postup: Ve velkém hrnci rozpalte olej a dejte na něj opékat cibuli nakrájenou na půlkolečka. Přidejte k ní kuře a zprudka ho opečte ze všech stran, aby zezlátlo. K opečenému kuřeti přidejte zeleninu nakrájenou na proužky a kešu ořechy a společně opékejte asi 5 minut. Pak vše zasypte kokosem, promíchejte, zalejte sójovou omáčkou a kokosovým mlékem a dochuťte tymiánem a muškátovým květem.
Vše zlehka promíchejte, hrnec přikryjte pokličkou a hodinu duste. Po hodině vyzkoušejte, jestli už jde maso samo od kosti, směs dochuťte solí, pepřem a sušeným chilli a podávejte buď samotné, nebo s kvalitní rýží.
Ovesné kokosky s kakaem
Na 20 ks potřebujete: 2 hrnky ovesných vloček, ½ hrnku strouhaného kokosu, 6 bílků, 3 lžíce olivového oleje (nebo 1 lžíci kokosového oleje, jehož skvělé vlastnosti si přečtěte zde), 2 lžíce medu, 3 lžíce kakaa
Postup:Ovesné vločky rozmixujte najemno. Přisypte k nim kokos a kakao a promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. K sypké směsi přidejte olej a med a nakonec opatrně vmíchejte bílky. Pak začněte tvarovat jednotlivé kousky, buď je můžete tvarovat lžičkou na klasické kokoskové hrudky, nebo můžete dát těsto do formiček na cukroví. Kokosky pečte 15 minut na 180 °C. Vydrží dlouho měkké, takže je klidně můžete udělat i jako zdravější verzi vánočního cukroví.
Kokosový likér
Na 1 litr likéru potřebujete: 400 ml kokosového mléka, 200 ml bílého rumu, 400 ml smetany nebo plnotučného mléka, 4 lžíce strouhaného kokosu, 4 lžíce cukru moučka, máta nebo meduňka
Postup: Do džbánku dejte rum a kokosové mléko a promíchejte metličkou. Pak přidejte cukr a kokos a postupně přilévejte smetanu nebo mléko podle vlastní chuti. Vše míchejte metličkou. Koktejl dejte do lednice aspoň na 2 hodiny odpočinout, pak ho nalévejte do skleniček skrz sítko a ozdobte ho lístkem máty nebo meduňky.
A co vy a kokos? Používáte ho při pečení i do slaných jídel?