Hlavní obsah

Jak naložit s kokosem? Zkuste křehké kuře nebo voňavý koktejl!

Foto: Greta Blumajerová

Kokos ve třech originálních variacích? Vyzkoušejte koktejl, kuře i ovesné sušenky!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pečete z kokosu jen kokosky a sem tam ho přidáte do nějakého koláče nebo v něm obalujete cukroví? Vyzkoušejte něco nového! Kokos totiž může být super pomocníkem a jídlům dodá nový rozměr!

Článek

Kokosový ořech není na pultech českých obchodů žádnou novinkou. Přestože se jedná o exotické ovoce rostoucí na kokosových palmách, patří mezi ty, na které jsme si dávno zvykli. Kokos se dá ale zpracovat a použít i jinak, než jen jako dekorace moučníků! Zkuste ho třeba naslano s kuřetem a kokosovým mlékem nebo ho přidejte do alkoholického mléčného koktejlu!

Kokosové kuře se zeleninou

Na 4 porce potřebujete: 1 celé kuře nebo 2 prsa a 2 stehna, 2 červené cibule, 1 žlutou papriku, 1 zelenou papriku, 2 velká rajčata, 4 lžíce strouhaného kokosu, 400 ml kokosového mléka, sůl, pepř, lžičku sušeného chilli, tymián, lžičku muškátového květu, 100 g kešu ořechů, 2 lžíce oleje, 4 lžíce kvalitní sójové omáčky

Foto: Greta Blumajerová

Tohle kuře se rozpadá a krásně voní po kokosu, tymiánu a muškátovém květu. Přineste do své kuchyně trochu exotiky!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Ve velkém hrnci rozpalte olej a dejte na něj opékat cibuli nakrájenou na půlkolečka. Přidejte k ní kuře a zprudka ho opečte ze všech stran, aby zezlátlo. K opečenému kuřeti přidejte zeleninu nakrájenou na proužky a kešu ořechy a společně opékejte asi 5 minut. Pak vše zasypte kokosem, promíchejte, zalejte sójovou omáčkou a kokosovým mlékem a dochuťte tymiánem a muškátovým květem.

Vše zlehka promíchejte, hrnec přikryjte pokličkou a hodinu duste. Po hodině vyzkoušejte, jestli už jde maso samo od kosti, směs dochuťte solí, pepřem a sušeným chilli a podávejte buď samotné, nebo s kvalitní rýží.

Ovesné kokosky s kakaem

Na 20 ks potřebujete: 2 hrnky ovesných vloček, ½ hrnku strouhaného kokosu, 6 bílků, 3 lžíce olivového oleje (nebo 1 lžíci kokosového oleje, jehož skvělé vlastnosti si přečtěte zde), 2 lžíce medu, 3 lžíce kakaa

Foto: Greta Blumajerová

Dobré a zdravé, takové jsou tyhle kakaové kokosky. Chcete-li je mít opravdu dokonalé, použijte místo normálního oleje kokosovýFoto: Greta Blumajerová

Postup:Ovesné vločky rozmixujte najemno. Přisypte k nim kokos a kakao a promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. K sypké směsi přidejte olej a med a nakonec opatrně vmíchejte bílky. Pak začněte tvarovat jednotlivé kousky, buď je můžete tvarovat lžičkou na klasické kokoskové hrudky, nebo můžete dát těsto do formiček na cukroví. Kokosky pečte 15 minut na 180 °C. Vydrží dlouho měkké, takže je klidně můžete udělat i jako zdravější verzi vánočního cukroví.

Kokosový likér

Na 1 litr likéru potřebujete: 400 ml kokosového mléka, 200 ml bílého rumu, 400 ml smetany nebo plnotučného mléka, 4 lžíce strouhaného kokosu, 4 lžíce cukru moučka, máta nebo meduňka

Foto: Greta Blumajerová

Milujete jemné alkoholické koktejly? Pak je tenhle tou správnou volbou!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Do džbánku dejte rum a kokosové mléko a promíchejte metličkou. Pak přidejte cukr a kokos a postupně přilévejte smetanu nebo mléko podle vlastní chuti. Vše míchejte metličkou. Koktejl dejte do lednice aspoň na 2 hodiny odpočinout, pak ho nalévejte do skleniček skrz sítko a ozdobte ho lístkem máty nebo meduňky.

A co vy a kokos? Používáte ho při pečení i do slaných jídel?

Reklama

Načítám