Hlavní obsah

Jak odhadnout tržní cenu, ještě než půjdete do realitky

Foto: www.freepik.com

Jak odhadnout tržní cenu, ještě než půjdete do realitkyFoto: www.freepik.com

Reklama

Znát aktuální cenu svého majetku není nikdy od věci. A když uvažujete o prodeji, bez přesného odhadu se neobejdete. Ideální je znát tržní cenu bytu, než se vypravíte do realitní kanceláře. Jenže žijeme v turbulentní době, svět zasáhla koronavirová krize.

Článek

Očekává se, že ceny brzy klesnou, a tak není jednoduché určit, za kolik by se právě teď váš byt prodal.

Realitní servery jsou slepá ulička

Kam vedou první kroky toho, kdo uvažuje o prodeji? Na realitní servery. Zkoušel to asi už každý. Zadáte do vyhledávání kritéria, která odpovídají vašemu bytu. Potom procházíte inzeráty ve stejné lokalitě a srovnáváte ceny. Za pět minut máte cenový odhad hotový.

V čem je háček? „Nevíte nic o tom, jestli je o tyto inzeráty zájem. Možná jsou ceny přemrštěné a visí tam už půl roku. Možná se byty hned prodají, ale cena mohla být dvojnásobná,“ vysvětluje Vladimír Zuzák, ředitel pražské Maxima Reality.

Určovat tržní cenu podle realitních serverů patří k nejčastějším chybám prodávajících (dalším se věnujeme v článku 5 nejhorších chyb při prodeji bytu).

Foto: www.freepik.com

Realitní servery jsou slepá uličkaFoto: www.freepik.com

Jak při odhadu postupují profíci

Jak tedy určit cenu správně? Nejpřesnější je odhad podle cenových map, kde vidíte skutečné prodejní ceny bytů, jak byly zaznamenány do katastru. Pak srovnáváte podobné byty ve vaší lokalitě. Každý detail přitom hraje velkou roli. Třeba družstevní byty se prodávají cca o pětinu levněji, u bytů v přízemí cena klesá o 5 – 10 %.

A důležitý je i čas prodeje. Ceny nemovitostí reagují na ekonomickou situaci, které teď není úplně příznivá. „Čekáme, že ceny bytů brzy začnou klesat o 10–15 %. Snažíme se proto všechny nemovitosti prodat do léta,“ říká Vladimír Zuzák z Maximy. Podívejte se, jak v takovém případě probíhá rychlý prodej bytu.

Dát všechny údaje dohromady a určit tržní aktuální cenu tedy není žádná legrace. Služby profesionálních odhadců přitom vyjdou poměrně draho. Navíc se tyto odhady můžou mezi sebou lišit (proč platí „co odhadce, to odhad“, vysvětlujeme tady).

Foto: www.freepik.com

Jak při odhadu postupují profíciFoto: www.freepik.com

Kdy objednat odhad přes internet

Naštěstí s sebou přinesl internet nové možnosti. Kdo uvažuje o prodeji, může si odhad objednat nezávazně a hlavně bezplatně. Vyzkoušeli jsme pro vás tento online odhad, který zpracovávají realitní specialisté z Maximy. A funguje perfektně – vše je zdarma, nezavazujete se k prodeji, nemusíte chodit do realitky, vše dostanete na e-mail.

Upřímně řečeno, je to velká výhoda, když máte v ruce odhad tržní ceny od nezávislého experta ještě předtím, než se vypravíte do vybrané realitní kanceláře nebo na schůzku s makléřem. Hned si ověříte, jestli s vámi jednají fér.

Nakonec zvažte, jestli tržní cenu bytu ještě navýšit těsně před prodejem. Zvednout ji můžete až o 15 %, když do bytu pozvete designéry. Interiér připraví na focení tzv. homestaging (podívejte se na fotky bytu 2+kk před a po).

Reklama

Načítám