Hlavní obsah

Jak opticky zvětšit malý byt? Začněte od podlahy. 5 tipů zde

Foto: Fatra, a.s.

Podlaha FatraClick, Dub cappuccino, 7311-2Foto: Fatra, a.s.

Rostoucí ceny nemovitostí nutí stále více lidí k bydlení v menších bytech, což je populární hlavně ve velkých městech po celém světě a není tak náhodou, že tento trend je hojně využíván i u nás.

Článek

Lidé často opomínají důležitou věc, která se jim zdá nepodstatná, a tou je podlaha. Přitom právě podlaha vytváří optický finální dojem z celého prostoru. Máme pro vás pár tipů, jak na to.

1. Barva

Barva podlahy, stejně jako je tomu u stěn, opticky ovlivňuje velikost místnosti. Pro maličké interiéry jsou vhodnější světlé a přirozené barvy, které prostor projasní a opticky zvětší. A pokud jsou tyto malé místnosti ještě navíc i tmavé, je nejvhodnější volbou světlá podlaha s jemným dezénem povrchu. Nejen, že prostor zvětší, ale i projasní.

Aby to ovšem nebylo příliš jednoduché, lze odstín podlahy kombinovat i s barvou stěn. Například tmavá podlaha v kombinaci se světlými stěnami a stropem místnost obecně opticky zvětší. Světlá podlaha se světlou zadní stěnou a stropem prostor opticky zúží a zvýší. Pokud se ovšem rozhodneme pro jednoduchost a zvolíme všechny stěny i podlahu ve světlém odstínu, může místnost působit chladně a neosobně.

Foto: Fatra, a.s.

Podlaha FatraClick, Platan římský, 9531-19Foto: Fatra, a.s.

2. Hra se světlem

V průběhu dne se v každé místnosti mění světlo a tím samozřejmě i celkový pocit z interiéru. Je tedy dobré vědět, že zvolená podlaha může v závislosti na intenzitě a směru lomu světla působit rozdílně. Je tedy možné, že během dne a přirozeného světla budeme podlahu vnímat jinak než večer při umělém osvětlení. Z hlediska využití je tak například vhodné volit tmavší odstíny barev pro ložnice, naopak dětské a obývací pokoje by měly být vzdušné a plné světla po celý den.

3. Design podlahy

V menších prostorách platí, že čím jemnější struktura je, tím lépe. Je důležité se vyhnout dřevěným dekorům, které mají výraznou strukturu s rozdílnými prkny. Jemnější tóny dezénu tak nebudou opticky ubírat prostoru a dají vyniknout jiným designovým prvkům.

Foto: Fatra, a.s.

Podlaha Thermofix, Břidlice kov, 15410-2Foto: Fatra, a.s.

4. Velikost podlahových prken

Velikost podlahových prken by měla odpovídat velikosti místnosti. Vliv na výsledný dojem má i jejich šířka. Užší prkna opticky prostor zaplní, širší jej naopak zvětší a vytvoří vzdušnější dojem.

5. Směr pokládky prken

Směr pokládky prken je zásadní. Pokud je místnost obdélníková, opticky ji zvětšíte položením podlahy podél delší zdi. Pokud vám proudí do místnosti přirozené světlo, doporučujeme podlahu položit paralelně s paprsky tak, aby byly spoje mezi prkny méně viditelné. A jelikož světlo bude dopadat na delší stranu prken, vytvoří dojem, že jsou o něco delší. Zajímavým řešením je také instalace prken diagonálně, opticky to taktéž podpoří dojem rozlehlého prostoru.

Foto: Fatra, a.s.

Podlaha Thermofix, Topol bílý, 12144-1Foto: Fatra, a.s.

Reklama

Načítám