Hlavní obsah

Jak ošetřit dřevěný nábytek? Vsaďte na ručně vyrobená leštidla!

Foto: StockLite, Shutterstock.com

Foto: StockLite, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních letech se opět dostává na výsluní „poctivý“ dřevěný nábytek. Pokud se nějaký ten kousek najde i u vás doma, poradíme vám s přípravou leštidel, díky nimž budou komody i skříně jen zářit.

Článek

Pravdou je, že v drogerii nakoupíte plnou tašku různých výrobků, s nimiž vyleštíte jakýkoli typ dřevěného povrchu. Většinou však obsahují různé oleje, rozpouštědla a příměsi, které se vypařují, a tím zatěžují vzduch v místnosti, rovněž se stávají „spouštěči“ nepříjemných alergií. Přitom stačí sáhnout do pokladnice osvědčených rad babiček a vyrobit si stejně účinné přípravky z přírodních zdrojů.

Včelí vosk oživí tmavé kusy

Směs, která prospěje spíš tmavému nábytku, připravíte poměrně jednoduše. Ve vodní lázni zahřejte 2 g včelího vosku, 1 lžičku lanolinu, 20 ml sójového oleje a 5 ml terpentýnu. Při manipulaci s terpentýnem však buďte opatrní, protože se snadno vznítí! Přísady nechte rozpustit, potom vše zamíchejte metlou nebo ručním šlehačem. Po vychladnutí hmotu nalejte do uzavíratelné nádoby. Leštidlo zůstane kvalitní minimálně půl roku.

Foto: vetre; Shutterstock.com

Foto: vetre; Shutterstock.com

Se skvrnami zatočí lněný olej

Namořený nábytek zbavíte nežádoucích skvrn, jako například „pozůstatků“ po orosených sklenicích, a znovu ho dostanete do formy pomocí následující politury. Odměřte 300 ml lněného oleje, přidejte lžičku soli a pořádně promíchejte. Vzniklé leštidlo nakapejte na vlněný hadřík a otřete jím dřevěnou plochu, kterou pak přeleštěte čistým flanelem.

Mahagonová komoda bývá v interiéru skutečnou chloubou. Aby si krásu zachovala, na čištění používejte mýdlovou vodu a měkký kartáček. Potom ji důkladně utřete dosucha. Pokud na mahagonovém povrchu objevíte nějaké fleky, zkuste je napustit technickým lihem. Nechte ho působit dvě až tři minuty a potom místa pečlivě vytřete suchým hadříkem. Nakonec celou plochu ošetřete směsí ze dvou lžic lněného oleje a dvou lžic červeného vína.

O lesk se postarají pšeničné otruby

Lakovaný povrch je velmi choulostivý, a proto mu musíte věnovat speciální péči. Rozhodně se však vyhýbejte agresivním čistidlům. Na běžně znečištěný nábytek postačí mýdlová voda a houba. Matná místa přeleštěte hadříkem, který nejdřív namočte do technického lihu a následně do lněného oleje. Při otírání postupujte po „letokruzích“.

Lesk oživíte také speciálním prostředkem, který připravíte tak, že v 1 litru vody uvaříte 50 g pšeničných otrub. Raději použijte hrnec s dvojitým dnem, aby se směs nepřipálila. Vývar sceďte a po vychladnutí použijte k leštění nábytku.

Truhla zase jako malovaná

S výběrem krásného a praktického solitéru vám poradíme. Pokud už máte doma třeba truhlu s malovaným povrchem, patrně jste si všimli, že barvy časem poněkud vybledly. S jejich oživením vám opět pomůže obyčejná mýdlová voda. Na následné ošetření je nejvhodnější tekutý vosk. Je to prosté, včelí vosk o velikosti vlašského ořechu rozpustíte a smícháte s 5 ml terpentýnu. Přípravek naneste na nábytek a čistým flanelem důkladně přeleštěte.

Foto: Everything; Shutterstock.com

Foto: Everything; Shutterstock.com

Nezatracujte dýhu

Výjimkou nebývá ani nábytek s dýhovaným povrchem. Kvalitní péčí mu můžete výrazně prodloužit nejen životnost, ale i pěkný vzhled. Vyzkoušejte třeba polituru z 200 ml olivového oleje a 20 ml přefiltrované citronové šťávy. Směs nalejte do skleničky, uzavřete korkovou zátkou a důkladně potřepejte. Potom ji nakapejte na vatový tampon, ten zabalte do lněného hadříku a krouživými pohyby jím dýhu vyleštěte. Tento přípravek by měl vydržet alespoň šest týdnů. Před každým použitím ho nezapomeňte znovu protřepat.

Pokud si chcete úklid zjednodušit, v našem článku se dozvíte, z jakých materiálů by měl nábytek být, aby na něm nebyly vidět otisky prstů.

Reklama

Načítám