Hlavní obsah

Pračka - je lepší plnění shora, či zpředu?

Foto: Henkel

Běžnější jsou pračky plněné zepředuFoto: Henkel

Reklama

Vybrat si domů jakýkoli spotřebič je vždy otázka dlouhého rozhodování - jakou by měl mít spotřebu, které funkce mít musí a které jsou zase zbytečné, jakou velikost potřebujeme... U praček se však přidává ještě jedno - má být plnicí otvor umístěný vpředu, nebo nahoře? A která z nich je lepší?

Článek

Hned na začátku je třeba přiznat, že objektivní pravidlo, které by říkalo, zda je lepší pračka plněná shora, či zpředu, neexistuje. Je to věc pocitu a zvyku. Podle výrobců velmi často platí, že si tento návyk přinášíme z domova, a tak si kupujeme tu pračku, kterou měla naše matka. I když ve světě jsou běžnější pračky plněné zpředu.

Horní plnění zavinily paneláky?

Napovědět o oblíbenosti by ale mohla čísla z prodejen, praček plněných zepředu se prodává dvakrát tolik než těch shora. Přitom rozdíl se stále zvětšuje. Důvod? Pračky plněné shora totiž byly určitým specifikem států střední a východní Evropy a hlavně miniaturních panelákových koupelen. Potřebovaly méně místa - 40x60 cm - než ty plněné zepředu, které mají velikost 60x60 centimetrů.

Jenže v současné době mnozí umisťují pračku do kuchyně pod pracovní desku anebo při rekonstrukci koupelen volí takové dispozice, že se sem vejde i ta velká. Jedinou „objektivní" výtku, kterou jsem na adresu těch plněných shora našla, je dřina při vyndavání velkých věcí. Pokud pereme třeba deky, zimní bundy a podobně, tak nasáklé vodou nejsou právě nejlehčí a u pračky s horním plněním je taháme směrem nahoru, zatímco u těch plněných zpředu je prostě a jednoduše „vyvalíme" na podlahu a pak se s nimi lépe popereme.

Naopak je zbytečné se bát, jak tomu bývalo u těch starších typů, že nám drobné kusy prádla zapadnou za buben a my je budeme muset pracně lovit. Vnitřní prostor je dnes řešený tak, že už něco podobného nehrozí.

Foto: Miele

Pračky plněné shora vyžadují méně prostoruFoto: Miele

Když se pračky zmenšují

Další důvod, proč přibývá praček s předním plněním, je to, že v nabídce snad všech výrobců se objevují plněné zpředu s menší hloubkou - i ty se dostávají na „panelákový" rozměr 40x60 centimetrů. Najít lze dokonce takové, které mají nejen menší hloubku 30 cm, ale i výšku sníženou na 69,5 centimetru. Proto je lze zasunout třeba pod umyvadlo.

Přitom už není pravda, že by menší pračka znamenala menší kapacitu prádla. Dříve platilo, že do těch „štíhlejších" se vešly pouhé tři kilogramy, a to bylo ve vícečlenných rodinách málo. Dneska se však povedlo i ty menší zkonstruovat tak, že se do nich vejde buben na čtyři či pět kilo prádla.

Jedno omezení tu však oproti těm velkým zůstává. Zatím se nikomu nepodařilo vyrobit úzkou pračku a sušičku v jednom. Zatímco v klasické hloubce 60 centimetrů jich najdeme spoustu, v tomto provedení zatím žádnou!

A jaký máte názor vy: která pračka je podle vás lepší či praktičtější - plněná shora, nebo zpředu? Podělte se s ostatními o své zkušenosti v diskusi!

Reklama

Související témata:

Načítám