Hlavní obsah

Jak poznat kvalitní zeleninu už v obchodě? Naučíme vás pár triků!

Foto: thinkstock

Zdravá zelenina je jen ta, která i zdravě vypadáFoto: thinkstock

Reklama

Kvalitní zeleninu a ovoce aby na pultech našich obchodů pohledal. Mnohdy jsou přepravky plné ovadlých, otlučených a někdy i poškozených i plesnivějících plodů. Jak poznat opravdu čerstvé zboží?

Článek

Ani kdyby vám obchodník dával na podobné „unavené“ kousky jakoukoli slevu, nekupujte je. Za své peníze byste si měli vždy odnášet pouze zboží kvalitní.

Na co pozor při nákupu

  • Plody nesmějí být poškozené mechanicky ani teplem či mrazem, musí být bez škůdců a poškození jimi způsobených a bez cizího pachu či chuti.
  • Mohou být půlené či jinak nařezané – určené k přímému požití či použití v kuchyni, musí ale být bezpečné a zdravotně nezávadné.
  • Jablka, hrušky, citrusové plody, kiwi, broskve a nektarinky, jahody, stolní hrozny révy vinné, salát, endivie kadeřavá letní a endivie zimní, paprika zeleninová a rajčata se označují jakostní třídou, ostatní druhy ne.
  • U všech druhů čerstvého ovoce a zeleniny musí být země původu.

Nebojte se zeleninu a ovoce reklamovat. „Pokud až doma objevíte v síťce s ovocem nahnilé kusy, je na místě se vrátit do obchodu s dokladem o nákupu potravin a trvat na výměně zboží či vrácení peněz,“ radí tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Foto: thinkstock

Pomeranče nesmí mít odfouklou kůruFoto: thinkstock

Rádce při výběru zeleniny

Podle čeho vybírat? Poradíme vám:

  • Citrusy– zelená místa na kůře nesmí přesáhnout třetiny povrchu mandarinek a pětiny povrchu pomerančů. Kůra musí pevně ulpívat na plodu. Lehké a jen částečné uvolnění se povoluje u II. jakostní třídy pomerančů a mandarinek, nikdy u citronů a grapefruitů. K uvolňování dochází u citrusů při pokročilé zralosti, kdy se postupně snižuje obsah šťávy v plodu. Při prodeji se musíte dozvědět, zda bylo ovoce ošetřeno konzervačními nebo jinými chemickými látkami.
  • Brambory – nesmí být shnilé, nemají mít šedé ani černé skvrny, mechanické poškození, zelené zabarvení, strupovitost nebo příliš velké klíčky (právní předpis dovoluje brambory s klíčky do 3 mm). Konzumní brambory pozdní musí být označeny odrůdou a varným typem.
  • Mrkev– měla by být očištěná, bez zelených skvrn, neovadlá, jednotlivé kusy by neměly být přelámané, poškozené nebo se známkami plísně.
  • Pórek – musí být čerstvý, bez nadměrné povrchové vlhkosti a vždy také celý – odstraněny mohou být pouze kořínky a konce listů. Listy musí být pevné. Stonek pórku nesmí být tenčí než 1 cm.
  • Česnek – hlavičky nesmí být poškozené, vlhké, nesmí mít zelené výhonky. Stroužky by měly být pevné a plné.
  • Celer– na omak musí být pevný a tvrdý.
  • Květák – musí mít pevnou a bílou hlávku bez otlaků, listy by neměly být zvadlé.
  • Brokolice – rozhodně si kupte pouze růžičky bez skvrn s nezažloutlými listy, poupata by neměla být otevřená.
  • Okurka – tvrdá, bez mechanického poškození nebo výrazných změn barvy.
Foto: thinkstock

Zeleninu kontrolujte i během zpracování – na talíř by se měla dostat jen ta bezvadnáFoto: thinkstock

  • Rajčata – musí být celá, zdravá, bez hniloby nebo plísně, čistá, bez nadměrné povrchové vlhkosti.
  • Papriky– pevná, bez poškození, bez známek plísně nebo hniloby,
  • Cibule – bez známek plísně, bez začernání, tvrdá.
  • Jablka – bez mechanického poškození, známek plísně, čistá.
  • Hroznové víno – hrozny musí být zdravé a čisté, prodej nahnilých, či plesnivých je nepřípustný. Nesmí na nich být stopy po použití chemických ochranných látek, po poškození škůdci a chorobami, nesmí vykazovat cizí pachy a chutě. Jednotlivé bobule musí být celé a normálně vyvinuté.

„Některé odrůdy, případně některé hrozny vystavené více slunci, mají na svém povrchu pigmentaci – drobounké tmavé skvrnky nejsou na závadu ani nepříznivě neovlivňují kvalitu hroznů," uvádí Ing. Jindřich Pokora ze Zemědělské a potravinářské inspekce. Pokud se tyto flíčky slévají do plošek či pásků, pak je to důvod, aby víno nebylo zařazeno do výběrové jakostní třídy.

Kupujete jen kvůli slevě i méně kvalitní ovoce a zeleninu? Napište nám o tom.

Reklama

Načítám