Hlavní obsah

Jak poznat, že vám chlap lže?

Foto: Thinkstock

Nejste si jistá jeho pravdomluvností? Zaměřte se na jeho gestaFoto: Thinkstock

Reklama

Znáte ten pocit, kdy si nejste jisté, zda vám partner říká pravdu? Lže mi, nebo ne? To vám běží hlavou, ale nevíte, co s tím. Jak poznat, zda mu křivdíte, nebo vás skutečně vodí za nos? Neposlouchejte ho! Zaměřte se na jeho chování, to vám odhalí mnohem víc!

Článek

Může jít o cokoli. Třeba máte podezření, že vám partner zahýbá, nebo před vámi jen tají problémy v práci. Každopádně tušíte, že na vaše otázky neodpovídá pravdivě. Ale jisté si nejste, protože vás vždycky tak nějak uchlácholí. Zkuste ale vyřadit z provozu uši, neposlouchat, co říká, a zaměřte se na to, jak se chová. Tělo totiž prozradí snad každého! „Z neverbální komunikace se toho dá vyčíst strašně moc," potvrzuje psycholožka Katarína Lomská Filasová.

Mozek neošálíte

Ten, kdo má dar slova, má při lhaní jasnou výhodu. V podstatě ukecá každého! Ale chování, pohyby a podobné drobnosti už nemá šanci kontrolovat. „Mozek je pacholek. A když někdo lže, tak ví, že lže, a mozek ho samovolně hodí do jakési jiné maskovací formy,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

A pokud potenciálního lháře znáte, žijete s ním třeba několik let, při troše soustředění si změn všimnete. „Jen je potřeba neposlouchat, nepídit se po tom, co daný člověk říká, ale jak u toho vypadá. Položit zásadní otázku a jen sledovat, v čem se jeho chování a pohyby liší od normálu,“ radí Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

Foto: Thinkstock

Důvody lží mohou být malicherné, ale důvěra ve vztahu se může rozplynoutFoto: Thinkstock

Projevů je spousta

Neverbální komunikace jednoduše funguje u všech, a jen málo zkušených lhářů umí pracovat i s ní. „V podstatě každý máme jakási tykadla, která nám pomáhají vycítit, že se něco děje, něco není v normálu. Jakmile tenhle pocit máte, je ideální čas na to sledovat partnera poněkud bedlivěji a všímat si změn v jeho chování," upřesňuje Katarína Lomská Filasová.

Mezi klasické projevy lži patří následující:

  • Klopí oči – ačkoli při normálním hovoru nemá problém dívat se vám zpříma do očí, najednou je často sklápí k zemi, rozhlíží se po okolí, kouká do stropu, jen do těch vašich očí se podívat nechce. A nebo jen na chvilku, aby pak pohledem opět uhnul.
  • Mne si nos či ušní lalůčky – mluví a mluví a přitom si pořád tře špičku nosu, případně ušní lalůčky. Možná čelo. Všechno to jsou znaky toho, že hodně přemýšlí. A to lidé, kteří lžou, musí.
  • Ošívá se – je jedno, zda stojí či sedí, jednoduše nevydrží v klidu. Pořád se ošívá, pochoduje, nebo se vrtí na židli. Jako by mu nebylo pohodlně. A ono tomu ve skutečnosti tak opravdu je, protože při lži moc komfortní pocity nezažíváte.
  • Pořád něco vysvětluje – tady už je potřeba i trochu poslouchat, i když o obsah sdělení pořád nejde. Ale pro lidi, kteří lžou, je typické uchylování se k detailům, podrobnému vysvětlování. Takže za normálních okolností by váš partner na dotaz „kde jsi byl?“ odpověděl třeba „v kině“. Ale když lže, mnohem víc to rozvede a vy se dozvíte, s kým tam byl, zda si koupil popcorn a kolu a že vedle něj seděl blbec, co pořád rušil. Proč to dělají? Zaprvé tím lhář získává čas, ale také mu mozek našeptává, že s detaily jeho slova získávají na důvěryhodnosti.

Mezi další známky toho, že váš protějšek neříká pravdu a rozhodně mu to není příjemné, patří třeba sklon k zesměšňování vaší osoby, odsekávání, teatrální bouchání dveřmi a odcházení „od hloupého hovoru“. „A dost lidí se taky víc potí, případně třeba mění barvu v obličeji. To jsou všechno věci, které mozek, který je zavalený vymýšlením lživých slov, nezvládá kontrolovat,“ dodává Aleš Kalina.

A co pak?

Sledujete všechny, nebo alespoň některé tyto „příznaky“ u svého přítele nebo třeba u kamarádky? Tak to jste o krok napřed a je na čase začít něco dělat. „Zásadní je pocit, změny a podezření nepodceňovat. Nesnažit se říkat si, že o nic nejde, a podobně. Ale zároveň nedělat ukvapené závěry, ale naopak začít přemýšlet, o co jde, ptát se partnera a mluvit s ním," radí Katarína Lomská Filasová.

A podobně to vidí i Aleš Kalina. „Nejlepší je v tu chvíli zasypat daného člověka dotazy týkajícími se právě těch rozdílů. Ptát se, proč se tak ošíváš, proč se mi nepodíváš do očí, proč se tak potíš a podobně,“ říká Aleš Kalina.

A to je přesně to, co potřebujete. Přerušit proud jeho slov, znejistit ho a přimět ho ke chvilce pravdy. A jakkoli může být nepříjemná, do vztahu upřímnost patří, bez ní nemá nic význam (ale nezapomeňte i na další věci. Tohle je Desatero šťastného vztahu! Takhle vám láska vydrží).

Tip redakce: Dozvěděli jste se pravdu, ale znamenalo to konec vašeho vztahu? Nezoufejte a Objednejte si partnera snů!

Reklama

Související témata:

Načítám