Hlavní obsah

Jak poznáte, že máte málo selenu?

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Reklama

Selen hraje velkou roli v činnosti hormonálního, imunitního a kardiovaskulárního systému, chrání před neplodností i zvýšenou náchylností k infekcím. Jeho nedostatek tak může mít na zdraví velmi negativní dopad. Jak poznáte, že máte nedostatek důležitého stopového prvku?

Článek

Protože si organismus nedokáže důležitý prvek vyrobit sám, je nutné dodávat ho stravou, případně užívat doplňky. Přirozený obsah selenu v potravinách se odvíjí od jeho množství v půdě a zrovna Česko patří mezi evropské země, kde je selenu málo. Co s tím?

Zdroje selenu: pozor na předávkování

„Selen najdete v ořeších, zejména v para – jen jeden pokryje doporučenou denní dávku. V menším množství jej obsahují i jiné druhy ořechů a semínek, dále celozrnné těstoviny, obiloviny, fazole a maso,“ informuje Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity.

Doporučená denní dávka selenu se pohybuje kolem 55 mikrogramů, u těhotných žen se zvedá na 60 a u kojících až na 70 μg. Obecně platí, že byste měli přijmout mikrogram na kilogram tělesné hmotnosti, ale neměli byste překročit 400 μg denně, protože nadbytek selenu může mít paradoxně stejně negativní účinky jako jeho nedostatek.

Příznaky nedostatku selenu

Známky deficitu se mohou projevit ve vyšší či menší míře podle toho, zda se k nim připojí i další nedostatky ve stravě. Pamatujte ale na to, že se nemusejí objevit všechny potíže najednou: zaznamenat můžete jen jeden nebo dva. Pokud některý příznak narušuje vaše běžné fungování, poraďte se s praktickým lékařem.

1. Únava a slabost

Únava je bohužel příznak nespecifický, protože se objevuje při mnoha jiných problémech. Selen hraje důležitou roli při normální funkci štítné žlázy. Není-li ho dost, může se její činnost zpomalovat, což znamená sníženou funkci (= hypotyreózu), která se projevuje právě nadměrnou únavou. Může se přidat i svalová slabost a bolest.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Nedostatek selenu může zpomalovat činnost štítné žlázyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

2. Ztráta vlasů

Produkce hormonů štítné žlázy hraje důležitou roli také v růstu a regeneraci vlasů. „Bez dostatečné hladiny selenu je jejich produkce zpomalována a důsledkem je porušení rovnováhy mezi růstem a vypadáváním vlasů ve prospěch vypadávání. Také se objevuje suchost a křehkost jako reakce buněk ve vlasových folikulech,“ vysvětluje profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně.

3. Mozková mlha

Také tento příznak se projevuje i u jiných potíží, ale může lékaři pomoci s diagnózou. Podle jedné studie vedly příliš nízké hladiny selenu u starších dospělých k výraznému zhoršení kognitivních funkcí mozku, jako je pozornost, koncentrace, schopnost vyjádřit se a pamatovat si. A právě to jsou projevy mozkové mlhy, tedy stavu, kdy jsou krátkodobě narušeny poznávací funkce mozku. To psychicky vyčerpává a ztěžuje běžné fungování, postižení jsou chaotičtí, dezorientovaní, mají zpomalené a zkreslené vnímání.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Nedokážete se soustředit, jste zmatení a dezorientovaní? Možná máte málo selenuFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

4. Oslabená imunita

Nízká hladina selenu může zvýšit náchylnost k infekčním chorobám, které pak mohou ohrozit i na životě. Poprvé byl tento vztah popsán na keshanské nemoci, při které je srdce nedostatkem selenu tak oslabeno, že je náchylné k napadení a poškození virem coxsackie. Choroba je pojmenována podle čínského okresu Kešan v provincii Chej-lung-ťiang, kde byla objevena.

5. Potíže s plodností a potraty

Kvůli nedostatku selenu mohou mít ženy problém otěhotnět, situace může vyústit až v neplodnost. Nízké hladiny selenu jsou v prvních týdnech těhotenství spojovány s potraty, později s nízkou porodní hmotností miminka a s poškozením jeho imunitního a nervového systému. „Ještě důležitější je role selenu v mužské plodnosti – nízká hladina selenu způsobuje sníženou tvorbu testosteronu a z toho vyplývající zpomalení dozrávání spermií a jejich sníženou pohyblivost,“ říká Hana Matějovská Kubešová.

Reklama

Načítám